Kyyjärven verkkolehti | syyskuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Kyyjärvelläkin lennetään

21.9.2010 Juttuvinkki / Irma Mäkelä /Mediamyllärit

Tunnetko freestylemotocrossin?

Motocrosspyörän kuljettaja kiihdyttää pyöränsä ramppia kohti, hyppää pyörineen rampista korkealle ilmaan ja tekee toinen toistaan vaativampia temppuja ilmassa ja vielä palaa hallitusti takaisin pyöränsä selkään ennen alastuloaan.

Ei, ei tämä tapahdu Amerikassa vaan Kyyjärvellä, muun muassa.
Kyyjärveläinen Janne Ojala on jo useamman vuoden harrastanut motocrossia ja alajärveläisten veljesten Tero ja Vesa Hoiskon kanssa suuntautunut yhä enemmän freestylemoto crossiin eli fmx:ään.
Janne Ojala on ahkeroinut itseään säästämättä ajo- ja harjoittelupaikkaa Kyyjärvelle.

Lajiin tutustumatta ei voi käsittää, kuinka upeasta ja vaativasta lajista on kyse. Kukin temppu ilmassa vaatii kymmeniä, jos ei satojakin harjoituskertoja onnistuakseen puhtaasti. Vuosien mittaan tulee kyllä huomaamaan sen harjaantuneen harkinnan ja määrätietoisuuden, kun kuljettaja pyörineen lähtee kohti ramppia.Sekä pyörän että kuljettajan täytyy toimia täysin moitteettomasti. Tässä lajissa ei tunneta suurpiirteisyyttä eikä virheitä tahdo saada anteeksi.

Kuljettajan on tunnettava pyöränsä käyttäytyminen prikulleen ja näistä harrastajista onkin kehittynyt myös loistavia moottoripyörien korjausten ja huoltamisen asiantuntijoita. Onhan fmx ainakin lähiomaisista välillä vatsaa vääntävän jännittävää katseltavaa.

Fmx-show 2010 näytös Lapualla

Janne Ojalan kantti kesti tänä vuonna jo osallistumisen fmx-showhun Lapualla elokuussa monien Suomen huippuosaajien, mm. Jussi Seljas, seurassa ja nähtiinpä mukana kansainvälisyyttäkin mm. Ruotsista ja Ranskasta. Yli tuhatpäisen yleisön edessä Janne kesti paineet ja suoriutui hienosti tempuistaan. Shown alkupuolella sattui kaatuminen, joka pisti meidät yleisön pidättämään hengitystään, kunnes Janne-kuljettaja salamannopeasti nousi pystyyn ja nosti molemmat kätensä ylös sen merkiksi, että mies on ehjänä.

Kaatumistaan Janne ei jäänyt murehtimaan, vaan vei loistavasti heti seuraavassa vuorossaan hypyn ja tempun kahdesta peräkkäisestä rampista! Kaikki muutkin hänen vuoronsa sujuivat varmanoloisesti. Videotakin Lapuan tapahtumasta on saatavilla mm. YouTubessa.

Fmx:n suosio nousussa
 
Fmx:n suosio on Suomessakin kovasti nousussa, vaikka onkin kukkaron päälle käyvä laji. Tämän toivoisi sponsorihalukkaiden yritysten huomioivan. On melkoinen menoerä, kun hankkii mx-pyörän, jolloin puhutaan vähintään n. 3000 eurosta.Pyörän on oltava kunnollinen, ettei jo itsessään olisi turvallisuusriski.

Ajovaatteillekin kertyy hintaa (kypärä 150 e, ajokengät uutena n. 500 e, ajolasit, rintapanssari,ajohanskat). Renkaita kuluu nopeasti (150 /pari), samoin varaosia, mm. mäntä on vaihdettava määräajoin. Ja kun ei pyörä ilman bensaa ja öljyjäkään kulje.Tieliikenteeseen rekisteröimättömällä mx-pyörällä ei saa ajaa yleisillä teillä, joten liikkumiseen harjoituspaikalle tarvitaan auto peräkärryineen tai paketti auto. Unohtamatta vakuutuksiakaan. Ruumiillista työtäkään harrastajan ei saa pelätä, hiekan lapioimista riittää ohjelmassa.

Fmx yllättävän monipuolista

Tämän harrastuksen plussat ovat paljon miinuksia enemmät. Mielekäs puuhailu estää tehokkaasti nuorten syrjäytymistä, opettaa tekniikkaa, kehittää vartalon- ja mielenhallintaa sekä ennenkaikkea tutustuttaa alan kollegoihin, joiden kanssa yhteishenki on kerrassaan mahtava.Fmx-harrastajat keskustelevat netissä Messengerissä ja Facebookissa sekä suomalaisten että eri maiden harrastajien kanssa, joten kielitaitokin (lähinnä englanti) on kaikilla tuntemillani alan harrastajilla kehittynyt huimasti.

Osa harrastajista tekee kansainvälistä uraa ja rahoittaa fmx-näytöksillä osittain kulujaan sponsorilahjoitusten lisäksi. Fmx:llä voi ammattilaisena myös elättää itsensä. Vähitellen näytöksistä on alkanut tulla yhä suositumpia myös ohjelmanumeroina esim. markkinoilla tai juhlissa, esim. häissä tai syntymäpäivillä.

Lisätietoa:
Linkkivinkki: http://freestylemtx.com
FreestyleMTX - #1 in FMX
The number one site on the web for freestyle motocross, featuring FMX news and forums full of industry insiders and freestyle mx fans.

Kuvaaja ajokuvissa on Anu Kivijärvi, kuvat ajopaikasta Janne Ojala ja teksti Päivi Hoisko.