Kyyjärven verkkolehti | joulukuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

Dokumentti sotalesken surusta

7.11.06 Raimo Salo / Veikko ja Irma

Itsenäisyyspäivänä 6.12.2006 TV1:llä esitettävä dokumentti sotaleskistä syntyi kyyjärveläisen Raimo Salon ideoista.

Ohjelma esitetään 6.12 klo 10:00-11:00 TV1:llä. Suomen sotaleskistä kertova dokumentti työnimeltään ”Sotalesken suru” on parinkymmenen sotalesken tarina Talvi-, ja Jatkosodan tapahtumista  ja elämästä sotaleskenä Suomessa.

Dokumentissa sotalesket kertovat mm. nuoruudestaan ja kuinka he tapasivat tulevan miehensä. Sen ajan seurustelu ei ole ollut samanlaista kuin nykyisin ja sodan uhka loi varjojaan yksityisten ihmisten elämän tielle.

Siihen aikaan tytöt elivät hyvin usein aikuisikään saakka syntymäkodeissaan ja tapasivat oman kylän poikia, muuttoliike oli vähäistä. Haastatellut sotalesket ovat kotoisin eri puolilta Suomea ja  heidän kertomuksensa luovat kuvan sen ajan kovasta työstä ja siitä, että monista asioista oli puutetta. Kertomukset erosta ja kaipauksesta ovat koskettavia. Kirjeillä pidettiin yhteyttä rintamalla olevaan puolisoon ja lyhyet lomat oltiin tiiviisti yhdessä.

Tietoa kaatumisesta pelättiin ja pappia varsinkin, papit näet toivat usein huonoja uutisia kaatumisista.

Tieto miehen kaatumisesta tuli monta kertaa mutkien kautta ja aina se oli musertavaa nuorille naisille. Pahinta omaisille oli se, ettei kaatunutta tai kadonnutta koskaan löydetty ja siksi Suomen ponnistelut kaatuneiden saamiseksi kotipaikkakunnalle haudattavaksi koettiin koko kansalle tärkeinä.

Jotkut sotalesket saivat miehensä kaatumisesta tiedon vasta vuosikymmenien jälkeen.

Sen ajan ihmisten arki sujui työn merkeissä, sotaleskien mukaan se oli paras lääke suruun, eikä työn paljoutta ehditty valittelemaan.

Dokumentissa tuntojaan kertovat myös viestipataljoonassa toiminut sotilaspastori ja sotaorpo.

Haastatelluista sotaleskistä vain alle puolet avioitui uudelleen ja kaikki ovat kertoneet ikävöineensä sodassa kaatunutta miestään näihin päiviin saakka.

Ohjelmassa on käytetty myös haastateltujen henkilöiden yksityisistä arkistosta saatuja valokuvia ja sota-ajan kirjeenvaihtoa.

Talvi-,Jatko-, ja Lapin sodassa kenttäarmeijastamme kaatui n. 90 000 miestä kaikista ikäluokista ja aselajeista ja sotaleskiä oli v. 1945 n. 30 000. Sotaorpojen määrä kohosi suureksi ollen n. 50 000.

Tällä hetkellä Kaatuneiden Omaisten Liitto arvioi sotaleskiä oleva elossa alle 2000 ja keski-ikä on n. 88 vuotta.

Dokumentti lähti käyntiin viime vuoden syksyllä kyyjärveläisen opistoupseeri evp. / muusikon Raimo Salon aloitteesta.

Työryhmässä ovat lisäksi käsikirjoittaja Esa Sironen Jyväskylästä ja kuvaaja/tuottaja Matti Halinen/Kuvapäät Oy Multia

 

Lisätietoja projektivastaava

Raimo Salo

040-7616853  rampe.salo@mbnet.fi