Kyyjärven verkkolehti | tammikuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Yhteinen vastuu,lähimmäisen toivo

28.01.2009 Eki Holmberg

Helmikuun ensimmäisenä päivänä alkaa vuoden 2009 Yhteisvastuukeräys.

Yhteisvastuukeräys on toteutettu meillä jo vuodesta 1950 alkaen vuosittain.  Alkuaan keräyskohteet eivät ollet selkeitä ja ne kohdistuivat vain kotimaisiin koheisiin.  Vuodesta 1963 osa keräyksen tuotosta osoitettiin myös kansainväliseen diakoniaan.  Viime vuosina tuotosta  6o % on mennyt kansainväliseen avustustyöhön ja loput kotimaisiin kohteisiin, osan  jäädessä myös oman seurakunnan diakoniatyöhön.

Yhteisvastuukeräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti Tarja Halonen ja esimiehenä Lapun hiippakunnan piispa Simo Peura.

Yhteisvastuukeräys on kirkon diakonian suurkeräys. Diakonia määritellään avun antamiseksi niille, joiden hätä on suurin tai joita ei muulla tavoin auteta. Rahan kerääminen ei kuitenkaan ole ainoa Yhteisvastuukeräyksen tavoite vaan tavoitteena on myös sekä lähellä että kaukana olevasta hädästä ja sen syistä tiedottaminen, erilaisten näkökulmien esille tuominen ja asenteisiin vaikuttaminen. Tavoitteena on myös tietoiseen antamiseen kasvattaminen.              Yhteisvastuukeräys antaa ihmisille mahdollisuuden osallistua paremman huomisen rakentamiseen.Sen kautta jokainen voi elää todeksi kristityn vastuun.

Tämän vuoden kotimaan kohteena on Suomen maahanmuuttajien työllistyminen. Maassamme asuu 132000 maahanmuuttajaa. Suhteessa kantaväestöön meillä on vähemmän ulkomaalaistaustaisia kuin missään muussa Euroopan maassa.  Maahanmuuttajan on vaikeaa saada maassamme työtä. Ei edes korkeasti koulutetut saa työtä.       Työllistyminen tyssää työnantajien koviin kielivaatimuksiin, asenteisiin ja ennakkoluuloihin.

YK:n ihmisoikeusjulistuksen mukaan kaikilla on oikeus työhön ja Suomen yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän. Myös raamattu kehottaa ottamaan muualta tulleet hyvin vastaan.

Ulkomaisena Yhteisvastuukohteena on Bangladesh.   Lähes puolet 155 miljoonaisesta kansasta elää alle 70 sentillä päivässä. Tulvat ja hirmumyrskyt ovat yleisiä ja ne tuhoavat viljelykset ja ajavat maaseudun köyhät ahdinkoon.       Yhteisvastuu 2009 auttaa Bangladeshin köyhiä. Lahjoituksellasi tuetaan pienyrittäjyyttä, maanviljelyä ja naisten ansiotyömahdollisuuksia.    

Avun toimittaa perille Kirkon Ulkomaanapu. Sen yhteistyökumppani RDRS ( Rangpur Dinajpur Rural Service)on auttanut Luoteis-Bangladeshin maaseudun köyhiö jo 40 vuotta.  Kirkon Ulkomaanavun yhteisvastuuvieras tohtori Salima Rahman Bangladeshista vierailee Kyyjärvellä helmikuun ensimmäisellä viikolla. Salima Rahman työskentelee  RDRS:n tehtävissä.  Tiistaina 3. helmikuuta  heti aamusta on vierailu  koululla. Iltapäivällä on vuorossa Karstulan  kansanopisto. Keskiviikkona  4. helmikuuta on avoimen kerhon vuoro. Vierailu aikana on mahdollisuus kysellä Bangladeshi oloista ja mm. perheasioista sillä vieraamme erityisalueena on mm. terveydenhuolto. Iltapäivällä vierailukohteena on Kylätupa jossa vietetään Yhteisvaastuukahvitilaisuutta klo 14. Terve tuloa kuulemaan ja eritoteen kyselemään. Keskiviikkoiltana on vuorossa Kivijärvi jossa vieras osallistuu Yhteisvastuujuhlaan.

Yrjö Höysniemi Kirkon Ulkomaanavusta toimii matkalla  tulkkina joten kieliongelmaa ei pitäisi olla. Salima Rahman puhuu englantia ja hänen oma kielensä on bangla.

5.helmikuuta matkaavat vieraamme Ähtäriin jossa on Kirkon Ulkomaanavun Toivon torstai.

Yhteisvastuukeräyksen juuret ovat jo  Paavalin ajois . Yksi apostolin suurista projekteista oli varojen keräys Jerusalemin seurakunnalle. Köyhien auttaminen tulee esille useissa Paavalin kirjeissä. Köyhät ja hätää kärsivät ovat edelleenkin keskuudessamme- lähellä ja kaukana- , ja jokainen meistä voi omalla pienellä osuudellaan parantaa elämän mahdollisuuksia.

 E Holmberg

Kirkon Ukomaanavun yhdyshenkilö/Kyyjärven seurakunta