Kyyjärven verkkolehti | maaliskuu 2011
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Metsänhoitoyhdistyslaki on nykyisellään metsänomistajan edun mukainen

Toisin kuin metsäteollisuus tuoreessa tiedotteessaan linjasi, metsänhoitoyhdistykset ja MTK haluavat yksituumaisesti pitää nykyisen metsänhoitoyhdistyslain perusteet voimassa.


MTK vaatii vähintään 10 %:n puunkäyttövelvoitetta julkiseen rakentamiseenELÄINLÄÄKINTÄHUOLTOEläinlääkintähuolto

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

MTK vaatii vähintään 10 %:n puunkäyttövelvoitetta julkiseen rakentamiseen

17.3.2011 Anne Rauhamäki MTK/JK

Hallitusohjelmaan pitää kirjata, että julkisessa rakentamisessa tulee käyttää vähintään 10 % puuta. MTK:n mielestä Suomessa on järkevää edistää puun käyttöä rakentamisessa samalla tavalla kuin polttoaineissakin velvoitetaan käyttämään tietty prosenttiosuus uusiutuvaa raaka-ainetta.

Tällainen laki, joka velvoittaa käyttämään tietyn määrän puuta julkisessa rakentamisessa, on käytössä jo esimerkiksi Ranskassa

- Suomeen tulee luoda puun käytön kannalta Euroopan edistyksellisimmät rakentamismääräykset ja julkisissa rakennuksissa kotimaisella lähipuulla on oltava suosituimmuusasema rakennusmateriaalina, sanoi MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila MTK:n Vihreää kasvua - vaalitilaisuudessa Hollolassa.

Puuta Suomessa riittää. - On silkkaa tuhlausta käyttää rakentamisessa uusiutumattomia ja ulkomaisia raaka-aineita kun metsämme kasvavat kymmenessä tunnissa sen verran puuta kuin tarvitaan kaikkiin puurakennuksiimme, Marttila totesi.

Kotimaisen puun käytöllä on huomattava vaikutus kansantalouteen, työllisyyteen, metsäteollisuuden selviytymiseen sekä ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Jo pelkästään sementin valmistus Suomessa tuottaa vuosittain noin miljoona tonnia hiilidioksidia. Jos 10 % siitä korvataan hiilineutraalilla puulla, vähenevät hiilidioksidipäästöt 100 000 tonnia.

Puurakentamista edistettävä rakentamismääräyksillä, koulutuksella ja kaavoituksella

Rakentamismääräyksiä pitäisi lisäksi kehittää niin, että niissä otettaisiin huomioon energiatehokkuus ja elinkaarilaskenta huomioisi rakennusmateriaalien ja -tuotteiden valmistukseen kuluvan energian. Tehdyissä vertailuissa puu on ylivoimainen materiaali muihin verrattuna.

Rakentamisen aiheuttamien ympäristövaikutusten tarkastelu pitää myös liittää osaksi rakennuslupamenettelyä ja ympäristöystävällisten vaihtoehtojen suosiminen ottaa julkisten rakennushankintojen periaatteeksi.

Puurakentamisen osaamistasoa pitää nostaa vastaamaan kasvavaa kysyntää. Puun käyttö tulee olla tasavertaisessa asemassa muihin materiaaleihin verrattuna rakennusalan opetuksessa.

Helpoin tapa edistää puun käyttöä on varata sille erityisasema kaavoituksessa. Kaavoittamalla alueita puurakennuksille edistetään kestävää kehitystä niin taajamissa kuin haja-asutusalueella. 

MTK puheenjohtaja Juha Marttila ja tutkimuspäällikkö Erno Järvinen