Kyyjärven verkkolehti | heinäkuu 2012
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Keski-Suomessa alkaa etäpalvelukokeilu toukokuussa

Keski-Suomen liitto M. Lahti /02.05.2012 L.Järvinen

Yhteispalvelu tuo viranomaispalvelut lähelle sinua

Kuntien isännöimät yhteispalvelupisteet paikkaavat valtion harventuneita viranomaispalveluja. Verohallinto, Kela, työ- ja elinkeinotoimisto, maistraatti, poliisin lupapalvelut ja oikeusapu ovat tuoneet palvelujaan yhteisiin yhteispalvelupisteisiin, joissa palveluneuvojat auttavat asiakasta asioinnissa.

Nyt yhteispalvelupisteitä varustetaan uudella etäpalvelumahdollisuudella: asiakas voi asioida viranomaisen kanssa videoyhteyden avulla omassa kunnassaan. Videokeskustelu etäasiantuntijan kanssa on yhtä henkilökohtainen ja luottamuksellinen kuin jos matkustaisi paikan päälle. Yhteispalvelupisteessä palveluneuvojat auttavat asiakasta tarvittaessa myös tekniikassa.

Etäpalvelua kokeillaan 7. toukokuuta alkaen Keski-Suomessa 12 kunnassa. Pilotteina ovat Joutsa, Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kinnula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Multia, Petäjävesi, Pihtipudas ja Saarijärvi sekä Jyväskylä, josta mukana ovat Korpilahden ja Säynätsalon yhteispalvelupisteet.

Toukokuun 7. päivä alkava viikko on julistettu yhteispalvelun teemaviikoksi. Sen valtakunnallinen avaus tapahtuu Petäjäveden yhteispalvelupisteessä. Viikon aikana kaikissa Keski-Suomen 13 palvelupisteessä pidetään avoimien ovien päiviä ja kerrotaan yhteis- ja etäpalvelumahdollisuuksista.

Mitä palveluja etäyhteyden kautta on tarjolla?

Kelan palvelua asiakas saa yhteispalvelupisteissä samalla tavalla kuin Kelan omissakin toimipisteissä. Etäpalvelussa tosin toimitaan ilman ajanvarausta. Palveluneuvoja auttaa alkuun ja jos lisää asiantuntemusta tarvitaan, otetaan videoyhteys Kelan virkailijaan. Etäasiointi videolaitteen kautta on havainnollista, kun esimerkiksi hakemus tai etuusohje näkyy palvelutilanteessa kuvaruudulla. Kelan etäpalvelua voi hyödyntää Säynätsalon, Kannonkosken, Kinnulan, Kivijärven, Multian, Petäjäveden, Pylkönmäen sekä Kyyjärven yhteispalvelupisteissä.

TE-toimiston etäpalvelussa asiakkaalla on mahdollisuus hoitaa työnvälitykseen ja omaan työnhakuunsa (esim. työllistymissuunnitelma) sekä opinto- ja urasuunnitteluunsa liittyviä asioita. Etäyhteydet mahdollistavat myös harvinaisempien palvelujen saatavuuden Jyvässeudun ulkopuolella. Tällaisia ovat esimerkiksi maahanmuuttajien tulkkipalvelut ja aloittavien yrittäjien starttirahaneuvottelut. TE-toimiston etäpalveluja tarjotaan ajanvarauspalveluna Petäjävedellä, Kivijärvellä, Kyyjärvellä, Kannonkoskella, Kinnulassa, Karstulassa, Pihtiputaalla ja Multialla. TE-toimistojen verkko- ja puhelinpalveluiden kehittyessä työnhakijalla on mahdollisuus hoitaa työnhakuasioitaan entistä monipuolisemmin myös kotikoneelta. Yhteispalvelupisteiden palveluneuvojat opastavat työhallinnon verkko- ja puhelinpalvelujen omatoimiseen käyttöön.

Verotoimiston palveluista etänä on mahdollista saada maa- ja metsätalouden henkilökohtaista neuvontaa sukupolvenvaihdostilanteissa sekä palkka.fi –neuvontaa yrittäjille ja kotitaloustyönantajille. Maksuton palkanlaskentaohjelma, Palkka.fi, laskee palkan lisäksi myös palkan sivukulut ja toimittaa lakisääteiset ilmoitukset automaattisesti haluttuun työeläkeyhtiöön sekä Verohallintoon. Palvelu seuraa kotitalousvähennyskertymää sekä lähettää kotitalousvähennysvaatimuksen automaattisesti esitäytetylle veroilmoitukselle. Verohallinnon etäpalvelua on tarjolla Joutsassa, Kannonkoskella, Karstulassa, Keuruulla, Kivijärvellä, Kyyjärvellä, Petäjävedellä ja Saarijärvellä.

Jyväskylän oikeusaputoimisto tarjoaa etäpalveluina sekä oikeusavun että yleisen edunvalvonnan palveluita. Etäyhteyden kautta hoidettaviksi sopivat kaikki sellaiset asiat, joissa ei edellytetä henkilökohtaista läsnäoloa asiakirjan allekirjoitusvaiheessa. Esimerkiksi velkomus- ja rikosasioihin liittyvät neuvottelut soveltuvat hyvin etäyhteyden kautta hoidettaviksi. Etäyhteyden kautta on mahdollisuus kuulla myös yleisessä edunvalvonnassa olevia päämiehiä. Etäasiakasneuvotteluissa voi esittää asiakirjoja ja hyödyntää tulkkauspalveluita. Oikeusaputoimiston palveluita on tarjolla etäpalveluna Joutsan, Karstulan (ei edunvalvontaa), Keuruun, Korpilahden, Petäjäveden ja Säynätsalon yhteispalvelupisteistä.

Sisä-Suomen maistraatin Jyväskylän yksikön asiakas saa etäpalvelua pääosin samoissa asioissa kuin paikanpäällä asioidessaankin. Pois on rajattu vain henkilökohtaista asiointia edellyttävät asiat, kuten pääosa julkisen notaarin asioista ja vihkimiset sekä parisuhteen rekisteröinnit. Esimerkiksi kuulemiset edunvalvonta-asioissa ja neuvonta vaativammissa kaupparekisteriasioissa soveltuvat erinomaisesti etäyhteyden kautta hoidettaviksi. Maistraatin palveluita saa etäpalveluna Joutsan, Karstulan, Kinnulan, Kivijärven, Korpilahden, Kyyjärven, Multian, Petäjäveden ja Säynätsalon yhteispalvelupisteissä.

Palveluvalikoima erilainen eri kunnissa

Oman yhteispalvelupisteen tarjonta kannattaa tarkistaa, sillä kaikissa ei ole tarjolla kaikkia viranomaispalveluja. Useimmiten yhteispalvelupiste sijaitsee kunnan tai kaupungin virastotalolla.

Jyväskylän viidestä yhteispalvelupisteestä etäpalvelukokeilussa ovat mukana Korpilahden ja Säynätsalon palvelupisteet. Korpilahdella ”etänä” tarjotaan oikeusaputoimiston ja maistraatin palveluja, Säynätsalossa näiden lisäksi myös Kelan palveluja.

Korpilahden ja Säynätsalon yhteispalvelupisteisiin tuodaan etäyhteyksien avulla myös kaupungin omia palveluja. Videoyhteyden kautta on saatavilla palveluohjausta vanhus- ja vammaispalvelujen asiakkaille Oiva-keskuksesta sekä rakentajan palveluja, teknistä neuvontaa ja yleisiä kaupunkiympäristöpalveluja palvelupiste Hannikaisesta. Lisäksi Säynätsalon yhteispalvelupisteestä voi tehdä ajanvarauksella asiakaskäynnin Hannikaisenkadun sosiaaliaseman sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaajan luo.

Keuruulla etäpalvelua tarjoavat vero ja oikeusapu ja Petäjävedellä lisäksi myös Kela ja TE-toimisto. Multialta etäyhteyden saa Kelaan, TE-toimistoon, verotoimistoon ja maistraattiin.

Joutsan yhteispalvelupisteessä asiakas tavoittaa etäyhteydellä verotoimiston, oikeusaputoimiston ja maistraatin asiantuntijat.

Kannonkoskella etäpalvelua tarjoavat Kela, verotoimisto ja TE-toimisto, Kivijärvellä ja Kyyjärvellä lisäksi myös maistraatti. Nämä palvelut sekä lisäksi joitakin oikeusavun palveluja saa etänä myös Karstulassa, jossa yhteispalvelupiste sijaitsee Kelan toimistossa. Pihtiputaalta etäyhteyden kautta voi asioida TE-toimiston kanssa. Kinnulasta etäyhteyden saa TE-toimiston Kelan ja maistraatin asiantuntijoihin. Saarijärven kaupungin yhteispalvelupiste sijaitsee Pylkönmäen kirjastolla. Sieltä etäasiointi on mahdollista TE-toimiston, Kelan ja verotoimiston kanssa.

Lisätietoja www.yhteispalvelu.fi ja kuntien yhteispalvelupisteet.