Kyyjärven verkkolehti | kesäkuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kyyjärvi haluaa jatkaa yliopiston megalahjoituksen selvittelyä

22.6.2010 Matti Muukkonen

Kunnanhallitus teki periaatteellisen päätöksen

Kyyjärven kunnanhallitus on periaatteellisesti valmis esittämään kunnanvaltuustolle miljoonaluokan lahjoituksen tekemistä Jyväskylän yliopistolle, mikäli jatkoneuvotteluissa kokonaisuus osoittautuu kunnan kannalta järkeväksi. Maanantai-illan kokouksessaan kunnanhallitus yksimielisesti päätti jatkaa asian selvittelyä periaatteellisen kannan pohjalta. Kunnanjohtaja Matti Muukkosen mukaan kunnanhallituksen jäsenet näkivät mahdollisuuden, joka hänen ja Kinnulan kunnanjohtaja Juha Urpilaisen ajatteluun yliopistoyhteistyössä liittyy. Varsinaiseen lahjoitukseen ei kuitenkaan esittelijäkään ollut vielä valmis sitoutumaan ennen jatkoneuvotteluja. Lopullisesti mahdollisesta miljoonaluokan lahjoituksesta päättää kunnanvaltuusto myöhemmin syksyllä, mikäli neuvottelut osoittavat hankkeen järkeväksi.

"Perusajatuksena on ollut se, että mahdollisen esimerkiksi kahden miljoonan lahjoituksen ja valtion maksamien vastinrahojen myötä Kyyjärven kehittämiseen olisi saatavissa jopa 7 miljoonan pääoman vuotuinen tuotto sekä laaja yhteistyö monilla sektoreilla. Etä- ja monimuoto-opintomalleja hyödyntäen myös opiskelumahdollisuudet Kyyjärvellä kasvaisivat ekspotentiaalisesti”, kunnanjohtaja summaa. Hänen mukaansa kunnalla ja yliopistolla on asiassa yhteinen intressi, sillä yliopisto saisi lisäresurssia tutkimukseen, joka voitaisiin sijoittaa Kyyjärvelle esimerkiksi kunnantalon yhteyteen. ”Henkisen pääoman avulla taas voisimme kehittää kuntaa aivan uudella tasolla. Myös hanketoiminnan kautta kunta pääsisi varmasti kiinni isoihin rahoihin, kun kaikkiin hankkeisiin olisi saatavissa tutkimuksellinen yhteys”, Muukkonen selventää. Kyyjärven ja Kinnulan kehittämisen kannalta kysymys on ainutlaatuisesta mahdollisuudesta. Kunnanjohtajan mukaan myös yliopistokentälle mahdollisuus on ainutlaatuinen, sillä maasta ei löydy kovin montaa kuntaa, jolla on ei-verovaroin kerättyä rahoitusomaisuutta ja kertyneitä ylijäämiä niin paljon, että lahjoitus voitaisiin tehdä. ”Taloudellisesti tämä olisi ihan huippu diili”, kunnanjohtaja toteaa.

Kunnanjohtaja Matti Muukkosen mukaan hankkeeseen liittyy vielä todella paljon ”muttia” ja aikataulukin on kireä. Yliopistojen varainhankintakampanja päättyy vuoden vaihteessa ja sitä ennen asia on ratkaistava. ”Jos pääsemme yhteisymmärrykseen ja saamme lahjoituskirjasta riittävän turvaavan, on kunnanhallitus valmis viemään asian eteenpäin. Sinänsä lahjoituksen antajana meillä on täysi oikeus määrätä siitä mitä rahalla tehdään. Niinpä kysymys oikeastaan tiivistyykin siihen saammeko yhteistyöstä haluamamme ja voimmeko luottaa siihen, että pääoman tuotto jatkossa käytetään pysyvästi Kyyjärven kauppalaksi kuntajakoselvityksessä hahmotellun alueen kehittämiseen, vaikka emme itse kyseistä varallisuuserää teknisesti omistaisikaan”, Muukkonen summaa. Kinnulan ja Kyyjärven kunnat sekä Jyväskylän yliopisto odottavat tällä hetkellä valtionvarainministeriön näkemystä siitä onko kuntalahjoitus mahdollinen.

Lisätietoja: Matti Muukkonen, matti.muukkonen@kyyjarvi.fi, 050-3522394.