Kyyjärven verkkolehti | syyskuu 2008
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kyyjärveltä Isoon Kirjaan

9.9.2008 Mirjam Huotari

Iso Kirja -opisto vierailee Kyyjärvellä 21.9. Ajattelin, että tuttu ihminen toisi oppilaitoksen lähemmäksi Nopolan elämää. Niinpä eräänä päivänä kävin häiritsemässä vanhempiensa Raili ja Lauri Lahtisen luona vierailemassa ollutta Tanja Laulaista.

Kun kysyn Tanjalta, mitä hän tekee Isossa Kirjassa työkseen, hän kertoo tämänhetkisen toimensa olevan vararehtori. Kun Tanja sitten purkaa auki, mitä kaikkea toimi pitää sisällään, minä vain ihmettelen, miten yksi ihminen koskaan voi ehtiä normaali työajan puitteissa hoitamaan kaiken sen: "... kouluakateemisen hallinnon, kouluasioitten pyörittämisen kokonaisuudessaan... yliopistotermillä vastaisi varmaan dekaania... kouluhallintoa, opetussuunnittelua, tutkintojen rakenteiden tekemistä..." Sen lisäksi Tanja kertoo opettavasa kasvatusaineita kristillisen kasvatuksen näkökulmasta, Iso Kirjahan on oppilaitoksena sitoutunut helluntaiteologiaan. Mukavimpana puolena Tanja pitää työssään sen monipuolisuutta. Haastavimpana hän näkee vertailukohtien puutteen, Iso Kirja -opistoa vastaavaa laitosta ei Suomesta löydy. Sen lisäksi Tanja näkee haastavana sen, että oppilaitos on Suomessa kansanopistolainsäädännön alainen, mutta tutkintoina se tarjoaa esimerkiksi Walesin yliopiston validoimia kokonaisuuksia. On haaste yhdistää kansanopisto ja yliopisto saman katon sisällä.

Tällä hetkellä Tanja on kuitenkin äitiyslomalla ja kertoo, että se tuntuu todella kivalta. "Tuommonen oma pikkuinen vauveli on aivan mahtava juttu." Tanja kertoo, että pysähtyi Sojan ollessa aika vasta syntynyt kerran miettimään sitä, kuinka Jumala on vastannut hänen rukouksiinsa. Hänellä on oma pieni perhe, puoliso ja lapsi, sekä oma koti. Tanjalle tämänhetkinen tilanne kertoo Jumalan huolenpidosta ja johdatuksesta sekä häntä kuulevasta ja rakastavasta taivaan Isästä. Työstä on kuuleman mukaan päässyt aika kivasti irti, vaikka toisinaan puhelin soikin, muttei liikaa. Tanja toteaa, että äitiysloma on työn kannaltakin ihan hyvä asia, kun tapaa erilaisia ihmisiä ja ehtii olla heidän kanssaan. Se antaa uutta näkökulmaa ja uutta ajateltavaa, myös opetustyötä ja sen suunnittelua ajatellen.

Kun pyydän sitten Tanjaa muistelemaan omaa opistoaikaansa opiskelijan näkökulmasta, siirrymme keskustelemaan kuorovierailusta, jollaisen Iso Kirja nytkin tekee Kyyjärvelle. Tanjahan on itse opiskellut samaisessa oppilaitoksessa, jossa nyt on töissä. Hän muistelee, että kuorovierailu oli mahtava kokemus, joka yhdisti, kun saatiin suunnitella yhdessä. "... Toisaalta se oli aika jännittävääkin, varsinkin jos sattui osumaan itselle joku esiintymisvuoro..." Noiden jännittämisten jälkeen on tullut monta esiintymistä ja Tanja on omien sanojensa mukaan oppinut hallitsemaan jännityksensä, vaikka vieläkin joskus jännittää. Kuorovierailut ovat osa ensimmäistä lukuvuotta ja sen kautta opiskelijoille halutaan tarjota mahdollisuus tutustua laajasti erilaisiin seurakuntiin ja niiden toimintaan ympäri Suomea sekä antaa kokemus vastuun kantamisesta seurakunnan tilaisuuksissa.

Isosta Kirjasta Tanja toteaa, että oppilaitos on vuosien saatossa muuttunut ja sitten toisaalta ei ole muuttunut. Perusperiaatteet ovat edelleen samat. Ydin on sama: seurakuntatyö, Raamattu ja teologia. Kulttuuri kuitenkin muuttuu ja oppilaitoksenkin on muututtava tavoiltaan ja muodoiltaan, mutta sisällöstä ei haluta tinkiä. Omia opiskeluvuosiaan muistellen Tanja toteaa Ison Kirjan toiminnan laajentuneen paljon, mutta arvelee, että opiskelijoista se tuntuu vielä aika samanlaiselta.

Miltä se tämän päivän opiskelijoista sitten tuntuu? Sitä voi koittaa käydä selvittämässä monitoimitalolla sunnuntaina 21.9. illalla kello 19 aikoihin. Samalla pääsee tutustumaan siihen, millaiseen paikkaan yhden kyyjärveläisen tie on johtanut.