Kyyjärven verkkolehti | heinäkuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Katso lisäkuvat   

Kuusniemi ja Kyyjärvi liittoutuivat

26.7.2007 Kansanedustaja Aila Paloniemi / Kuvat: AT

Taisi moni hieraista silmiään viime lauantaina Kyyjärven legendaarisella Essolla, kun itse P.A Turpeinen hääri bensaletkun varressa ja jakoi menovettä kyyjärvisten ja turistien kulkupeleihin.

Kyse oli tietenkin markkinatapahtumasta, jonne kyyjärveläissyntyinen kirjailija Heikki Luoma oli houkutellut mukaansa myös muita Kuusniemen kuuluisuuksia. P.A Turpeisen lisäksi paikalla olivat  mainio kauppiaspari Late Jortikka ja vaimonsa Paukku.

Kirjailija Heikki Luomasta Kyyjärvi on saanut parhaimman markkinamiehensä. Luoman Tv2:lle kirjoittamat sarjat Vain muutaman huijarin tähden, Peräkammaripojat, Turvetta ja timantteja sekä Mooseksen perintö eivät ole jättäneet suomalaisia kylmiksi. Siitä kertoo selvää kieltään yli miljoonan katsojan rajan rikkoutuminen. Eivätkä Kuusniemen hahmot pettäneet Kyyjärven markkinayleisöäkään. Enpä muista milloin olisin tavannut yhdessä tapahtumassa niin paljon iloisia naamoja ja kuullut niin mehevää naurunhyrinää kuin viikonvaihteessa Kyyjärvellä.

Kirjailija Heikki Luoman, Kuusniemen ja Kyyjärven liittoutumisesta saamme kiittää Nopolanewsin taustayhteisöä, Mediamylläreitä sekä Kyyjärven kunnanhallitusta, joka siunasi idean. Ainutlaatuista on se, että televisiosarja jatkaa elämäänsä internetissä ! Kirjailija Heikki Luoman Kuusniemen kuulumisia voi lukea jatkosarjana Nopolanewsin sivuilta. Luotettavista lähteistä kuulin, että tarinanpätkiä tulostetaan kilvan luettavaksi myös niille, joilla nettiä ei vielä ole. Kuusniemen ja Kyyjärven yhteistyö poikii jatkossa mielenkiintoisia uusia avauksia, siitä olen vakuuttunut. Enkä ole ainoa, joka odottaa jatkoa jo malttamattomana. Hyvä Kyyjärvi ja kyyjärvisten luovuus !

Jokaisen ihmisen pitäisi tuntea, että on jostakin kotoisin. Lokalisaation, paikallisuuden merkitys vain korostuu nykyisen globalisaation aikana. Itse kukin meistä haluaa tuntea juurensa. Emme voi tietää, minne olemme menossa ellemme käsitä, mistä olemme tulossa. Paitsi yksilöllä, myös paikkakunnalla on oltava identiteetti. Sitä voi ja pitää vahvistaa. Tätä ajatusta ei kaada paras-hankkeen puitelaki eikä mikään muukaan. Kuntarajat eivät muuta ihmisten identiteettiä taikka vahvaa tunnetta juuristaan.

Luovuuden merkitys korostuu entisestään, niin yksilön kuin yhteisönkin elämässä. Se yksilö, yhteisö tai kunta pärjää parhaiten, joka sietää erilaisuutta ja osaa kuunnella myös hiljaisia viestejä. Epäonnistumisen taikka kasvojen menettämisen pelko saa liian monen jättämään tekemättä sitä, mitä oikeasti haluaa. Uutta syntyy kuitenkin vain, kun uskaltaa kiepsauttaa tutut ajatuskuviot tavanomaisesta poikkeavaan järjestykseen. Uutta syntyy rohkeudesta ottaa asiat reilusti esiin ja keskustella niistä vieläpä ihan eri aloja edustavien kumppaneiden kanssa.

Tästä mielestäni on pohjimmiltaan kyse myös Kuusniemen ja Kyyjärven liitossa. Pienen kunnan arki saa uutta sytykettä kulttuurin ja luovuuden kohtaamisessa. Suosittelen kaikille Keski-Suomen ja Suomen kunnille samaa reseptiä. Taidanpa laittaa Koiviston Erkin kehittelemän aurinkopaneelilla toimivan propellilippiksen päähän, niin kuin moni kyyjärvinen viikonvaihteessa. Jo on ihme, ellei luovuus lähde kukkimaan.

Aila Paloniemi
kansanedustaja ( kesk)
Jyväskylä, Kyyjärvi
www.ailapaloniemi.net