Kyyjärven verkkolehti | kesäkuu 2008
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kotihoidontuen kuntalisä

17.6. Sanna Honkonen

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kyyjärven yhdistys jätti tiistain valtuuston kokouksessa kuntalaisaloitteen koskien kotihoidontuen kuntalisää.

Maaliskuussa MLL järjesti keskustelutilaisuuden aiheena Lapsiperheiden arki. Esille nousivat monet lapsiperheitä askaruttavat asiat, joita mm. MLL:n hallistus on pohtinut. Esimerkiksi lasten tilapäisen hoidon tarpeeseen on tullut helpotusta MLL:n lastenhoitovälityksen kautta. Aiheesta lisää tästä. 

Kesäkuun Kunnanvaltuuston kokouksen alussa puolestaan jätettiin aloite koskien kotihoidontuen kuntalisää. Kuntalisä asia puhututtaa erityisesti pienten lasten vanhempia ja meillä Kyyjärvellä ihmetellään miksei kuntalisää makseta, vaikka naapurikuntamme sitä maksavat?

Pienten lasten vanhemmat ovat avain asemassa kunnan tulevaisuutta ajatellen; lasten ollessa pieniä toinen vanhemmista keskittyy ehkä enemmän lastenhoitoon ja veromarkkojen (tai eurojen) kerääminen kuntaan on ajankohtaista vasta myöhemmin lasten kasvettua, mutta entä jos perhe muuttaakin ennen sitä pois kunnasta? Tulevaisuuden veronmaksajat päästetään lähtemään ennen kuin he ehtivät sorvin ääreen...  Pienten lasten perheissä tulevaisuuden asuinpaikkakunta on usein vielä mietinnässä, kun omat asunnot ja muukin omaisuus on hankkimatta on "lähteminen helppoa" ja kun lapsiperhe muuttaa, niin yleensä muuttajia on useampia eli eikös myös lapsiperheitä kannattaisi yrittää saada jäämään kuntaamme?. Korostan sanaa jäämään, sillä vasta tyytyväiset kuntalaiset saavat houkuteltua kuntaamme uusiakin asukkaita - ei puuhun kiipeämistäkään voi aloittaa latvasta käsin, sillä se onnistuu vasta kun puu on kaadettu eikä kaadettu puu enään kasva. 

No tässä hiukan pohdittavaa kuntapäättäjille ja keskustelun aihetta muillekin. Aloite poikikin jo keskustelua sellaisen työryhmän perustamisesta, joka miettisi lasten ja nuorten tilannetta kunnassamme -Hyvä!

Alta voit lukea Kuntalaisaloitteen sisällön:

KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄ

Kyyjärven kuntastrategian mukaan kuntamme alueesta luodaan työssäkäyntialueen halutuin perheasuinpaikka ja kunnan kehittämisessä panostetaan jatkossa erityisesti perheiden asuinviihtyvyyteen ja perhepalveluihin. Kyyjärven internet sivuillakin kirjoitetaan, että ”Kuntamme tunnetaan haluttuna perheasuinpaikkana ja elämää sykkivänä kolmen maakunnan kauppakeskuksena ”.  Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kyyjärven yhdistys haluaakin kysyä missä ovat konkreettiset teot kirjoitusten ja puheiden lisäksi? Ja miksi kunnassamme ei makseta kotihoidontuen kuntalisää?

Mikä ihmeen kuntalisä?

Isä tai äiti voi jäädä kotiin hoitamaan alle 3-vuotiasta lasta, kun vanhempainrahakausi on päättynyt. Hoitovapaan ajalta vanhemmat voivat saada Kelasta kotihoidon tukea. Lakisääteisen kotihoidontuen lisäksi kotikunta voi myöntää vapaaehtoista kuntalisää.

Kunnat voivat määritellä tuelle maksuperiaatteet ja tuen suuruuden. Kuntalisää voidaan maksaa esimerkiksi 100€/kk vain perheen nuorimmasta lapsesta tai kuten Kannonkosken kunta maksaa eli noin 84€/kk alle 2-vuotiaasta ja 67€/kk alle 3-vuotiaasta kotona hoidettavasta lapsesta. Naapurikunnistamme Karstula on myöntänyt joko maksuttoman hoitopaikan vuodeksi tai 100€/kk. Kivijärvellä puolestaan on maksettu vauvarahaa.

Kyyjärven tilanteen vertailu naapurikuntiimmekin osoittaa kysymyksemme aiheelliseksi.

Miksi kuntalisän maksaminen kannattaa?

Kuntalisän tarjoama taloudellinen tuki voisi olla yksittäisille perheille hyvin merkittävä. Se olisi ennalta ehkäisevä satsaus tulevaisuuteen. Pienten lasten kotihoidolla on monia etuja, se vaikuttaa mm. lapsen ja vanhemman vuorovaikutussuhteen kehittymiseen ja vähentää sairasteluja. Nämä puolestaan tuovat säästöjä kunnan muilta sektoreilta. Kunnalle tulee selvitysten perusteella myös halvemmaksi, jos lapsi hoidetaan kotona, eikä kunnallisessa päivähoidossa.

Kuntalisän maksaminen edesauttaisi myös kuntastrategian tavoitteiden saavuttamista eli kuvaa kunnastamme haluttuna perheasuinpaikkana!

Toivomme, että jo ensi vuoden talousarvioinnin laadinnassa otettaisiin huomioon  kuntalisän maksaminen.

Kaikkien Kyyjärveläisten lapsiperheiden puolesta,

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kyyjärven yhdistys

LIITTEET                               Kansalaisadressi kuntalisän puolesta