Kyyjärven verkkolehti | syyskuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Jättiputkien leviäminen on estettävä

30.08.2007 Erkki Sorsamäki

Jättiputkia on käsiteltävä varoen

Jättiputket  ovat levinneet laajalti Suomen luontoon. Kyyjärvelle niitä alkoi ilmaantua n. 15-20 vuotta sitten. Ne tuotiin lähinnä koristekasveina. Komeiltahan ne näyttävätkin, mutta niiden vaarallisuutta ei silloin vielä tiedetty. Ne erittävät kasvinestettä, joka on vahingollista ihmiselle ja eläimille. Niiden leviäminen on estettävä.

Jättiputkien kasvustoja on käsiteltävä varoen, koska kasvin erittämä neste saattaa aiheuttaa ihovaurioita. Kasvi sisältää ja erittää kasvinestettä, jonka kemialliset aineet vaikuttavat ihon valonherkkyyteen. Siksi auringonvalo tai muu UV-säteily yhdessä kasvinesteen kanssa aiheuttaa paljaalle iholle palovamman kaltaisia rakkuloita tai ihottumaa ja pigmenttivaurioita. Jos mahdollista, jättiputkikasvustoja kannattaisi hävittää pilvisinä päivinä.

Asiaan liittyvää lisätietoa hävittämisohjeita ja kuvia löytyy internet- osoitteesta  http://www.ymparisto.fi/ hakusanalla jättiputket tai suoraan tästä linkistä. Sivuilta löytyy myös muihin vieraisiin lajeihin liittyvää tietoa.