Kyyjärven verkkolehti | elokuu 2011
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Liisa Hautasen muisto

Liisa Hautanen os. Takanen syntyi 18.1.1933 Otto ja Elli Takasen perheeseen ensimmäisenä lapsena. Sittemmin sisaruksia seurasi lisää; Matti, Usko ja Raija.Katso lisäkuvat   

Matti Tervanen saateltiin kotiseudun multiin

26.8.2011 Olavi Vallivaara

Matti Tervanen siunattiin ja uurna laskettiin Kyyjärven hautausmaahan perjantaina 26.8.2011.

Reino Matti Tervanen syntyi 12.11.1934 Tervaniemessä Onni ja Ellen Tervasen perheen vanhimpana lapsena. Perheeseen syntyivät veljet Veikko ja Raimo sekä Eeva sisko. Eeva sisko kuoli lapsena. Matti oli reilut kuusi vuotta ja muut veljet vielä pienempiä, kun isä kuoli sotasairaalassa 5.4.1940 puolustaessaan Talvisodassa isänmaatamme. Onni Tervanen lepää Kyyjärven sankarihautausmaassa. Äiti jäi Tervaniemeen kolmen pienen lapsen kanssa jatkamaan elämää. Äiti solmi uuden avioliiton Niilo Huttusen kanssa. Pojat saivat uuden isän ja myöhemmin syntyivät kaksi veljeä Pekka ja Pentti sekä Päivi sisko. Päivi kuoli tyttösenä.

Matti kävi koulut, harrasti nuorena kalastusta ja kilpapyöräilyä. Hän teki metsätöitä ja oli töissä Toivo Löytösellä, betonihommissa ja tiiliä lyömässä. Matti oli luonteeltaan rohkea ja seikkailuhaluinen. 1950-luvulla oli siirtolaisbuumi Australiaan ja Kanadaan. Matti päätti parin pölkkiläisen pojan kanssa panna paperit vetämään. Kanadasta tuli ensin päätös ja sinne pojat matkustivat v.1957. Sieltä löytyi työtä ja ahkerana miehenä Matti pärjäsi metsätöissä ja muissa hommissa. Hän oli mm. mammuttipuita kaatamassa. Hän harrasti Kanadassakin kalastusta. Matti asui Kanadan Vancouverissa. Eläkkeellä hän ehti olla 20 vuotta ja nukkui pois 1.5.2011. Matti ei koskaan enää lähtönsä jälkeen palannut Suomeen. Hän kirjoitteli veljilleen terveisiä ja kertoi elämän sujuvan hyvin. Nyt hän on palannut kotiseudulle.

Khra Olavi Vallivaara siunasi Matin  ja hänen tuhkauurnansa laskettiin Veikko veljen viereen Kyyjärven hautausmaahan. Veikko Tervanen kuoli vuonna 1979. Lähimmät laskivat kukat Matin hautakummulle. Kanttorina oli Minna Erkkilä. Hautauksen jälkeen oli muistohetki lähimpien kesken Tervaniemessä. Mattia jäivät kaipaamaan veljet Raimo, Pekka ja Pentti perheineen.