Kyyjärven verkkolehti | tammikuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn EnglishBlogitVasen valikko

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

Salme Tanskanen - vuoden 2008 kulttuurihenkilö

7.1. Tuula Eerola/kulttuuritoimi, kuva Esa Nieminen, Kameraseura

Itsenäisyyspäivä-/kunnan 80-vuotispäiväjuhlassa 6.12.2008 julkistettiin sivistyslautakunnan valitsemat kaksi kulttuurihenkilöä, joista toinen on Salme Tanskanen.

Salme on syntynyt Alajärven Menkijärvellä. Äiti oli kotoisin Kyyjärven Kumpulasta, minne perhe muutti v. 1939.

V. 1961 Salme valmistui opettajaksi Heinolan seminaarista, oli opettajana eri paikkakunnilla ennen Kyyjärvelle muuttoa v. 1982. Siinä muutossa oli myös v. 1967 vihitty puoliso Sulo mukana. Pian perheeseen otettiin myös kaksi tyttöä. Kyyjärvellä Salme toimi opettajana kirkonkylällä 5 vuotta ja sen jälkeen Kumpulan koulussa eläkkeelle siirtymiseensä asti v. 1995.

Kulttuuriharrastus on kodin perintöä. Sekä äidin että isän kotona on ollut kantele, ja kantele on ollut Salmelle läheinen soitin koko elämän ajan. Soittaminen on liittynyt jo ammattiin, mutta Salme on harrastanut sitä työn ulkopuolellakin. Samoin laulaminen on liittynyt kiinteästi työhön. Se on antanut puhumisen ammattilaiselle apua äänen käyttöön. Mutta vielä eläkkeellä ollessaankin Salme on ottanut laulutunteja. Oman laulamisen lisäksi Salme on johtanut erilaisia kuoroja, täällä olemme saaneet kuulla erilaisissa tilaisuuksissa hänen johtamaansa nuorten kuoroa.

Kirjoittaminen on ollut Salmelle mieluisa harrastus. Hän kirjoittaa mielellään lyhyitä kertomuksia, tarinoita, runoja. Runot ovat toisinaan miltei aforismeja, niissä on olennainen sanottu lyhyesti. Tuotteita on julkaistu lukuisissa antologioissa, vuosijulkaisuissa, lehdissä jne. Sanomalehdessä saamme silloin tällöin nähdä Salmen kirjoittaman tankarunon.

Ajan myötä mukaan on tullut myös kuvataide. Piirustuksesta Salme nautti jo lapsena koulussa, ja sekin on jatkunut harrastuksena läpi elämän. Hänellä on lukuisia akvarelli- ja öljymaalaustöitä. Kokeilunhaluisena hän on tehnyt myös savi-, lasi- ja kipsitöitä.

Kumpulan koulun ajalta on tallennettuna monta kasettia Salmen tekemiä haastatteluja kyläläisistä ja erilaisista tapahtumista. Ne ovat arvokas lisä Kyyjärven kulttuurihistoriaan.

Monenlaisissa tilaisuuksissa olemme saaneet nauttia Salmen kulttuuriharrastuksista. Yksi viimeisimmistä näytöistä oli ex tempore valmisteltu lasten kantele- ja lauluryhmä Lintulahden taistelun 200-vuotisjuhlaan.