Kyyjärven verkkolehti | tammikuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn EnglishBlogit

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

Katso lisäkuvat   

Vilho Korpeinen - vuoden 2008 kulttuurihenkilö

7.1. Tuula Eerola/kulttuuritoimi, kuvat Veikko Huumarkangas

Itsenäisyyspäivä-/kunnan 80-vuotisjuhlan yhteydessä julkistettiin sivistyslautakunnan valitsemat kaksi vuoden 2008 kulttuurihenkilöä, joista toinen on Vilho Korpeinen.

Vilho on  syntynyt Kyyjärven Hautalanmäellä, ja hän on elänyt koko ikänsä Kyyjärvellä.

Musiikki on ollut pojalla jo syntymälahjana, ja nuorena Vilho haaveili jopa kanttorin ammatista. Olosuhteet kuitenkin veivät maanviljelystyöhön kotitilalle Hautalanmäellä. Vaimo Margit tuli elämään mukaan v. 1955, ja vähitellen perhe lisääntyi kolmella pojalla. Sairastumisen jälkeen maanviljelystyö vaihtui taksin ajamiseen, ja aikaa myöten asuminen keskustan kerrostaloon.

Työn ohessa Vilho on hoitanut yhteiskunnallisia luottamustehtäviä seurakunnan, kunnan ja osuuspankin päättävissä elimissä. Kirkon rakentamisessa 1950-luvulla hän oli sekä päättämässä asioista että konkreettisesti työssä mukana. Urkujen hankinnassa Vilho oli mukana silloisella kanttorilla asian tuntevana apuna, koska itsekin soitti urkuja.

Kirkkokuoro on toiminut jo kirkon rakentamisen aikaan, ja Vilho on ollut mukana alusta asti kuoron kantavana voimana, myös kuoron puheenjohtajana pitkään. Vasta tänä syksynä, runsaan 60 kuorotoimintavuoden jälkeen hän on lopettamassa omaa osuuttaan. V. 1999 Suomen kirkkomusiikkiliitto on myöntänyt Vilholle erityisansiomerkin, jota annetaan vain yhdelle kuoron jäsenelle erityisen ansiokkaasta toiminnasta. Urkujen lisäksi Vilho soittaa harmoonia ja erityisen mieluista on kanteleen soittaminen. Hän on ollutkin kysytty esiintyjä nimenomaan kanteleen kanssa, millä hän on säestänyt itseään tai muita.

Laulujen säveltäminen on tullut mukaan eläkepäivinä mieluisena harrastuksena. Sanat alkavat soida mielessä, ja vaikka Vilho ei itse kirjoita nuotteja paperille, on sävel päässä ja soittimessa tallessa. Lauluissa kuuluu vahva kotiseutuhenki ja luonto. Eri aiheisia sävellyksiä on kertynyt jo kymmenkunta, osa niistä on tallennettu, osa on vielä Vilholla päässä.  - Viimeisimpiä esiintymisiä oli adventin ajan joulumusiikki-illassa kirkossa, kun pieni musiikkiryhmä, Vilho itse mukaan lukien esitti laulun, joka on Vilhon saveltämä Kujalan Annikin jouluaiheiseen runoon.

(Teksti perustuu pääosin Jari Kuusen Vilho Korpeisesta tekemään haastatteluun v:lta 2006)