Kyyjärven verkkolehti | tammikuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppanit

Katso lisäkuvat   

Tieteen päivät 7.1 - 11.1.2009

8.1.2009 Kyyjärven Mediamyllärit ry - Aaro Toppinen

Kahden vuoden välein järjestettävät Tieteen päivät käynnissä Helsingissä. No, entä sitten! Nehän ovat Helsingissä, tulee varmasti monelle mieleen.

Nykytekniikka mahdollistaa kuitenkin tilaisuuksien seuraamisen vaikka ihan kotisohvalta. Kolmesta salista tulee nimittäin reaaliaikaista kuvaa ja ääntä osoitteesta video.helsinki.fi ja tietenkin Second Life:ssa Helsingin yliopiston tontilla.

Eikä siinäkään vielä kaikki. Virtuaalimaailma Second Lifen puolella solmittujen tuttavuussuhteiden ansiosta on käynnistetty myös eräänlainen pilottiprojekti Tieteen päivien ajaksi. Terveiset vaan sinne SL:ään Sammy Breitzille, Le Selentiakille ja monelle muulle, joiden ansiosta kokeilu mahdollistui. Helsingin yliopiston ja Kasenetin yhteistyön tuloksena suoria lähetyksiä voi seurata myös Kasenetin IP-TV:n kanavien 901, 902 ja 903 kautta. Mylläreiden rooli tässä kuviossa on ollut toimia eräänlaisena yhdistävänä tekijänä Virtuaalisesti & Livenä hankkeen tiimoilta, jossa mm. selvitetään liikkuvan kuvan jakelukanavia. Paksua "jöötiä" tulee verkkojen läpi sillä kolme yhtäaikaista kanavaa haukkaaa noin 20 megaa siirtokaistaa. Kasenetin palvelin jakelee striimit oikeille kanaville multicast-jakeluna. Näin saadaan testituloksia toimivuudesta kohtuullisen pitkältä aikaväliltä ja useammalta kanavalta yhtäaikaa. Mielenkiintoista kokeilua ja mielenkiintoista sekin, etteivät virtuaalihahmot näe mitään estettä sille etteikö yhteistyötä voisi jatkossa syventää. Osaamisesta ja resursseista ei ainakaan luulisi olevan puutetta, kun taustalla toimii Helsingin yliopiston lisäksi mm. www.csc.fi

IP-TV palvelu on monelle varmaan vielä aika vieras asia, mutta siinähän normaalit TV-kanavat näkyvät laajakaistan kautta suoraan TV:stä. Palvelussa mukana oleva ReTV on verraton, sillä ohjelmia voi katsella silloin kun itselle parhaiten sopii vaikka pari viikkoa taaksepäin eikä mitään tallentavia boxeja tarvita. Ainakin näillä alueilla sitä tarjotaan PPO:n asiakkaille mikäli kaista riittää. Kasenetilla on kyseisessä IP-TV palvelussa testikäytössä omia kanavia, jonne Virtuaalisesti ja Livenä -hankkeen aikana tullaan lähetyksiä tekemään myös täältä. Mikäli nyt hanke saadaan ylipäätään käyntiin ja suunnitelmat hyväksytään.

Toki Nopola Newsin netti-tv:n puolellekin lähetykset olisi voitu striimata, mutta se on tällä kertaa turhaa, koska tuolta yllämainitusta osoitteesta ne näkyvät samalla tavalla.

Lisätietoja Tieteen päivien ohjelmasta löytyy osoitteesta www.tieteenpaivat.fi

Ja ei muuta kuin klikkailemaan linkkejä ja ihmettelemään evoluutioteorioita, tähtitiedettä sun muuta.