5000 kilometrin luomuruokamatka
19.2.2009 Tuula Härkönen / MediamylläritOlli Takasen opinnäytetyö Luomu&Tila Reseptejä Suomesta on mainio herkku.
Pohjoismaisen kultakokin arvonimen Takasen Olli sai keväällä vajaa kaksi vuotta sitten. (Ks. juttu toukokuu 2007 Työelämä.) Viime syksynä hän oli sitten kokkiolympialaisissa Saksassa. Ja sitten muuta..
- Halusimme tehdä hieman erilaisen opinnäytetyön ja meitä kiinnostaa luomuruoka, niin tuli heitettyä idea kirjan kokoamisesta, kertoo Olli, 24 v, teoksen synnystä. Pojat saivat apua WSOY:n ammattilaisilta, mutta siitä huolimatta urakka oli rankka: suunnittelua ja ideointia pöydän ääressä, kirjoittamista ja kuvien järjestämistä sen lisäksi, että he kiertelivät Suomen ympäri. - Vuosi siinä meni kaikkiaan, kuittasi Olli.
Luomutuotteita on todellakin saatavilla, mikä hämmästytti poikia. Vain murto-osa tulee kuluttajille. Parasta oli kierrellä luomutiloja ympäri Suomea, yhteensä 5000 km kolmen viikon aikana. - Läpileikkaus Suomesta, sen moninaisuudesta.
Reseptit muuttuivat tekemisen myötä. - Oli mukava kokeilla ja tulos oli aina alkuperäistä parempi, Olli kertoo. Hänen suosikkiohjeensa on sitruunakakku s.108: sopii kahvipöytään ja erikoisesti pääsiäisen aikaan.
Ollin VINKKI:
Pakkasella sopii oikein hyvin kaikki haudutetut ruuat: halvemmissa ruhonosissa on runsaasti makuja ja ne lämmittävät. Mitä kauemmin ja matalammassa (120 astetta) lämmössä hauduttaa, sen mureampaa lihasta tulee.
PS. Ollin kirja on saatavissa jatkossa Myllyltä: kaunis ja käyttökelpoinen.