Kyyjärven verkkolehti | maaliskuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Määrämittahakkuut

11.3.Sulo Tamminen /T.Härkönen / Mediamyllärit

Uutta metsänhoitoa 30-luvun alussa

Pitkään - jopa 50-luvulle asti - tukkimetsiä myytiin määrämitta päältä -hakkuulla. Määrämittana oli 7 tuuman haarukkamitta. Puu mitattiin 18 jalan korkeudelta. Näin 7 tuumaa täyttävät ja vahvemmat puut hakattiin. Hyötyisillä rehevillä mailla  kerran pari päältä otettuna ei juuri vikaan vienyt, mutta laihoilla mailla metsä tuli vajaatuottoiseksi.
Vuoden 1930-luvun alussa toimi Karstulassa ja Kyyjärvellä metsätalousneuvoja Juho Taavitsainen, innokas metsäalan ammattimies.

Syntymäkotitilallani  Pohjoisahossa Mustalammen Kankaassa oli laihaperäinen maa. Aluetta oli rasitettu liiaksi määrämittahakkuilla: se oli vajaatuottoinen. Taavitsainen määräsi siihen 5 hehtaarin aukon, joka oli hakkuun jälkeen tarkoitus polttaa ja sitten kylvää männynsiemen. Alueelle jätettiin siemenpuita.
Joku sivullinen sai kuulla, mikä oli homma, niin sanoi, että isältäni on mennyt järki: Kun hakkaa metsän pois ja kylvää metsän tilalle!

Alue hakattiin ja kesällä -31 oli tarkoitus puolet alueesta kulottaa. Kulotus tehtiinkin onnistuneesti ison kulotusporukan kera, mutta vuorokauden päästä kytenyt valkea pääsi karkaamaan aukon toiseen osaan. Jouduttiin tekemään palohälytys.
Valkea pysyi suunnilleen rajoissaan aukkohakkuualueella. Koska isä oli käsitellyt tulta varomattomasti, hän sai 200 markan sakon. Samana vuonna isäni sai myös 150 markan palkinnon hyvästä metsänhoidosta! Isä tuumasi, jotta toiset rankaisee ja toiset miltei saman verran palkitsee.

 Kuva on NopolaNewsin arkistosta.                                                                               Jatkuu