Kyyjärven verkkolehti | huhtikuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Kyyjärven jätevedenpuhdistamon harjannostajaisia vietettiin Kyyjärvellä

30.03.2009 Erkki Sorsamäki

Kyyjärven jätevedenpuhdistamon harjannostajaisia vietettiin Kyyjärvellä, Kivirannan palvelukeskuksessa, perjantaina 27.03.2009 klo 13.00 alkaen.

Kuvassa vasemmalta jätevedenpuhdistamolla Kvr-urakoitsijan edustaja Tatu Mämmelä ja Keski-Suomen ympäristökeskuksesta Juha Vuorenmaa, Teija Sironen ja Kai Voutilainen. (katso lisäkuvat)

Kunnanjohtaja Matti Muukkonen kertoi puheenvuorossaan jätevedenpuhdistamon hankkeesta ja sen taustoista harjannostajaisjuhlassa Kivirannan palvelukeskuksessa. (alla lainaus puheesta)

`Kyyjärven kunnan nykyinen jätevedenpuhdistamo on rakennettu v.1975.  Puhdistamon huonon kunnon ja sijainnin takia on Kyyjärvellä jouduttiin 2000 luvun alkupuolelta lähtien  miettimään uutta ratkaisua jätevesien käsittelemiseksi. Entisen jätevesipuhdistamon sijainti oli   lähellä asutusta luonnon kauniilla paikalla Kyyjärven rannassa. Sen peruskorjausta ei pidetty hyvänä ratkaisuna kunnosta  ja sijainnista johtuen.  Jätevedenpuhdistamon toiminta ei ole ollut moitteetonta viime vuosina.

Jätevesien käsittelyn osalla tutkittiin yhteistyön mahdollisuuksia naapurikuntien Karstulan ja Perhon kanssa. Kysymyksessä olisi ollut jätevesien johtaminen edellä mainittujen kuntien jätevesipuhdistamoille. Pitkistä välimatkaetäisyyksistä ja tarvittavista laitosinvestoinneista johtuen  yhteistyön vaihtoehdot  todettiin kustannuksiltaan liian kalliiksi.

Uusi jätevedenpuhdistamo sijaitsee entisestä puhdistamosta n. 1 km etäisyydelle länteen , valtatie 13:sta länsipuolelle,  Jätevedenpuhdistamo  Rn:o 2:184 –nimiselle  n. 7000 m2.m suuruisella tilalla.  On kerrottu, että jo nykyisen puhdistamon rakentamisen yhteydessä 70- luvulla olisi mietitty yhtenä vaihtoehtona suunniteltua rakennuspaikkaa.

Hankkeeseen liittyi uuden jätevedenpuhdistamon lisäksi viemäröintijärjestelyt, siirtoviemärin rakentaminen ja Koskiniemen pumppaamon saneeraaminen. Puhdistetut jätevedet johdetaan paluuputkessa samassa kaivannossa ja yhdistetään entiseen purkujohtoon ja johdetaan Kyyjärveen Nopolanjoen edustan syvänteeseen 280 jm )

Rakentamistyöt aloitettiin 4.8.2008. Uusi rakennettava jätevedenpuhdistamo on  tyypiltään etuselkeytyksellä ja kemiallisella jälkisaostuksella varustettu bioroottorilaitos. Vastaavia on rakennttu mm. Kivijärvelle ja Pylkönmäelle.

Tämä laitos poikkeaa edellisistä siinä, että  tässä laitoksessa on käytetty lisäksi ns. innovatiivistä puhdistustekniikkaa. Se tarkoittaa sitä, että normaalia jätevesien käsittelyprosessia tehostetaan jätevesien jälkikäsittelyllä, hiekkasuodatuksella ja uv. desinfioinnilla.Vastaavaa tekniikkaa on yleisesti käytössä mm. puhdasvesipuolella.

Jätevedenpuhdistamon rakentamisen yhteydessä on parannetaan myös laitosten kaukovalvontaa. Kaukovalvontaa voidaan suorittaa mm. Koskiniemen pumppaamon, Harsunkankaan ylävesisäiliön ja Sormiharjun vedenottamon laitoksissa. Tämä luo edellytyksiä myös kuntien yhteistyölle vesilaitosten valvonnassa.

Kaikille hankkeeseen osallistuneille urakoitsijoille ja työntekijöille parhaat kiitokset onnistuneesta työnsuorituksesta. Kyyjärven kunta rakennuttajana uskoo, että uusi puhdistamo toimii sille asetettujen viranomaisvaatimusten mukaisesti.

Kyyjärven kunta kiittää Keski-Suomen liittoa ja Keski-Suomen ympäristökeskusta jotka ovat monella tavoin edesauttaneet hankkeen eteenpäin viemistä.  Erityisesti hankkeen Eakr- rahoituksessa. On selvää, että ilman avustusta hankkeen toteutuminen ei olisi ollut mahdollista.

Hankkeen kustannusarvio oli  viemäröintijärjestelyineen  noin 1 418 000 €. Rahoitukseen saatiin avustusta Euroopan unionin aluekehitysaluerahaston varoista (EAKR)  651 000 € . Hanke pysyy kustannusarvion puitteissa.

Kyyjärven taajaman jätevesien tehostamisen myötä luodaan edellytyksiä ympäristön tilan parantamiseen Kyyjärven vesistön ja koko huonokuntoisen  Saarijärven reitin osalle. Kyyjärvihän on Saarijärven reitin latvavesi.

Jätevesien tehostamisen myötä luodaan entistä parempia edellytyksiä  asutuksen sijoittumiseen . sekä Kyyjärven yritystoiminnan kehittymiseen ja laajentumiseen Kyyjärven taajamaan. Sijaintimmehan on keskeinen liikenteellisesti vilkkaalla paikalla Suomessa, valtatie 13:sta ja 16:sta risteyksessä.`

Kvr-urakoitsijan puheenvuoron käytti Antti Mämmelä. Keski-Suomen ympäristökeskuksen terveiset kertoi Kai Voutilainen.

Hannu Kainu kiitti rakennustoimikunnan puolesta työntekijöitä ja urakoitsijoita hyvin suoritetusta työstä.

Kohteen rakentamistyöt ovat edenneet jo niin pitkälle, että ennen harjannostajistilaisuutta voitiin pitää hankkeen vastaanottotarkastus. Ulkopuolisia -ja vähäisiä korjautöitä jää vielä keväälle.