Kyyjärven verkkolehti | huhtikuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Turistina Israelissa

Pinta-alaltaan pieneen Israeliin tullessaan yhtäkkiä on aivan kuin astuisi sisään Raamatun kertomuksiin. Jokaisella kukkulalla ja vuorella on oma raamatunhistoriallinen kertomus, jokaisessa kylässä ja kaupungissa on joku Raamatun henkilö käynyt tai asunut.


Moottoripyörällä Tiipetiin (10)

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

Katso lisäkuvat   

Turistina Israelissa

1.4.. Tuula Eerola / kuvat Hilkka Kleemola

Pinta-alaltaan pieneen Israeliin tullessaan yhtäkkiä on aivan kuin astuisi sisään Raamatun kertomuksiin. Jokaisella kukkulalla ja vuorella on oma raamatunhistoriallinen kertomus, jokaisessa kylässä ja kaupungissa on joku Raamatun henkilö käynyt tai asunut.

Meidän matkamme seuraili raamatunhistoriaa. Kuljimme pitkin Jeesuksen elämää siitä asti, kun enkeli Nasaretissa ilmoitti Marialle Jeesuksen syntymän aina Getsemaneen asti. Jokaiselle tapahtuman paikalle on joku uskontokunta pystyttänyt pyhäkön, useimmat on hajotettu ja rakennettu uudelleen moneen kertaan.

Nasaret on ollut pieni muutaman sadan asukkaan kylä Jeesuksen lapsuuden aikaan, nyt se on usean kymmenen tuhannen asukkaan nykyaikainen kaupunki. Sinne on perustettu nykytekniikkaa hyväksi käyttäen havainnollinen esitys Israelin historiasta. Toisaalta ulkona on paikkoja, joissa saa seurata Jeesuksen ajan elämää paimenineen, puuseppineen... 

Betlehem on palestiinalaisaluetta, rajalle on rakennettu muuri, jonka portilla on turvatarkastus. Bussin jouduimme jättämään siihen. Toisella puolella oli odottamassa toinen bussi, millä jatkoimme Jeesuksen syntymäkirkkoon, joka on 300 vuotta jKr. rakennettu, maailman vanhin toiminnassa oleva kirkko. Sisäänkäynti on madallettu niin, ettei sinne pääse hevosella sisälle. Se on monen uskontokunnan yhteinen pyhäkkö, jokaisella on oma osansa valtavasta rakennuksesta. Kirkosta menee portaat alas luolaan, missä saa käydä katsomassa Jeesuksen syntymäpaikkaa.

Gennesaretin järvi on hyvin keskeinen paikka monelle tapahtumalle. Me kävimme Pyhän Pietarin primaatin kirkossa. Rannassa oli kivet, missä Jeesuksen on sanottu seisseen katsellessaan järvelle. Sillä paikalla Jeesus ilmestyi opetuslapsilleen ylösnousemuksensa jälkeen. - Kapernaumin kapunki on Gennesaretin järven rannalla. Siellä on ollut opetuslapsi Pietarin koti, missä Jeesus usein majaili. Järvellä olimme laivaristeilyllä Jeesuksen ajan kalastusveneen mallin mukaan tehdyllä veneellä. Siellä kaikkein selvimmin oli ajatuksissa, että tällä järvellä Hän on usein erilaisissa tilanteissa ollut. Sen päälle ei ole rakennettu mitään, niin kuin maan pinnalle on rakennettu aina uusi ja uusi rakennus tai tie.

Via Dolorosa kulkee pitkin kauppakujaa, 6-7 metriä alkuperäisen tien yläpuolella. Luultavasti silloisenkin tien varressa on ollut kauppiaita. Pääsiäisen tunnelma tuli lähelle, kun Getsemanessa satoja vuosia vanhojen oliivipuiden hallitseman puutarhan äärelle rakennetussa Kaikkien kansojen kirkossa yhdessä lauloimme "Käy yrttitarhasta polku...". - Puutarhahaudan ympärille suureen puistoon on tehty paikkoja, joissa ryhmätkin, niin halutessaan, voivat hiljentyä ja käydä läpi tapahtumia, kukin tavallaan. Hautaholvissa kävimme toteamassa sen, mikä oli kirjoitettu oveenkin: Hän ei ole täällä. Hän on ylösnoussut.

Toinen ulottuvuus oli sitten Israel tänään. Huomaan, että aivan liian huolimattomasti olen seurannut Israelin uutisia. Toisaalta sieltä tuleviin uutisiin kannattaa suhtautua varauksella. Siellä on niin monta puolta, että vaikea on olla puolueeton. Uskon opasta siinä, kun hän sanoi, että riippumatta kansallisuudesta (joita on yli 80) ja uskonnosta (joita on vaikka kuinka monta) tavalliset ihmiset elävät tavallista arkipäivää, ja he kaikki haluavat elää rauhassa. Vain pieni joukko ohjaa koko alueen uutisantia. Vaikea on uskoa, että alueelle milloinkaan saisi täydellistä rauhaa, koska niin kauan kuin se on ollut olemassa, Aasian, Afrikan ja Euroopan kohtauspaikalla, siitä on riidelty ja siellä on sodittu. Ihmettelen vain maan hallitsijoita, jotka pystyvät pitämään niin sekalaisen joukon jonkinlaisessa hallinnassa.

Viikon matka oli täynnä elämyksiä ja nähtävyyksiä, mutta paljon vielä jäi näkemättä ja kokematta.