Kyyjärven verkkolehti | toukokuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Kaavakkeita täytettiin ennenkin

Maanviljelijät täyttivät tilastokaavakkeita 1900 luvun alussakin.


Eläinlääkintähuolto

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Kaavakkeita täytettiin ennenkin

8.5.2009 Irma Mäkelä/Mediamyllärit

Maanviljelijät täyttivät tilastokaavakkeita 1900 luvun alussakin.

Mäntysen Erkki toi Myllylle kaavakkeen, johon oli kirjattu tietoja maanviljelyksestä ja karjanhoidosta Mäntyniemen tilalta Kyyjärven kylässä Karstulan kunnassa.

Kaavakkeeseen tilastoitiin sadon koko määrä vuonna 1908. Emätilan tiedot erikseen ja siihen kuuluvat maanviljelykset erikseen. Vehnää, rukiita, ohria, kauroja, sekaviljaa, tattaria, herneitä ja papuja, potaattia, nauriita ja juurikasveja, kehruukasveja,heinää sekä niistä kylvöheinän määrä.

Määrät oli merkittävä hehtolitroittain tai kilogrammoina, kuormalukuna ja sen mainittu luku vastaava painoltaan kilogrammoina, kuormaluku sekä sen mainittu vastaava luku painoltaan kilogrammoina.

Kesäkuun 25 p:nä 1909 kylvössä olevat viljalajikkeet oli kaavakkeeseen laitettava hehtolitroittain. Eläimet oli myös mainittava. Montako oriita, tammoja, ruunia, sonneja ja lehmiä talossa oli 25. kesäkuuta 1909.

Kaavakkeen täytön ohjeistus:
Kysymyskaavakkeen käyttämis- ja täyttämisosotukset.
Kunnallislautakunta jakelee kaikille manttaaliin pannun maan omistajille ja haltijoille Maanviljelyshallituksen lautakunnalle toimittamia muistiinpanokirjoja, jotka ovat aiotut käytettäviksi useampina vuosina ja sisältävät joka vuotta kohti kaksi kappaletta kaavakkeita. Jokaiselta vuodelta täyttää maanviljelijä yhden kaavakkeen ja antaa siitä yhden kappaleen kunnallislautakunnalle ennen heinäkuun10.päivää. Kunnallislautakunta katsoo että kaavakkeet tuodaan oikeaan aikaan ja että niissä annetut tiedot ovat oikeita sekä täyttää kaavakkeet, jos maanviljelijä ei itse osaa tai tahdo sitä tehdä. Siten kootut ja tarkastetut kaavakkeet on kunnallislautakunnan heti lähetettävä Kuvernöörille, niin että Kuvernööri ehtii ne toimittaa Maanviljelyshallitukselle ennen elokuun 1. päivää.
      Mitä kesäkuun 25 p:nä oli kylvössä, sillä tarkoitetaan edellisenä syksynä kylvettyä viljaa sekä kulumassa olevan vuoden kevätkylvöä.