Kyyjärven verkkolehti | toukokuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kyyjärvi valmistelee sosiaali- ja terveyspalvelu- sekä lupajaostojen lakkauttamista

15.5.2009 Matti Muukkonen

Vuoden alussa perustetuille jaostoille ei ole löytynyt roolia

Kyyjärven kunnanhallitus ohjeisti kunnanjohtaja Matti Muukkosta aloittamaan kunnanhallituksen sosiaali- ja terveyspalvelujaoston sekä lupajaoston lakkauttamista. Vuoden alussa perustetuille ja kaksi lautakuntaa korvanneille jaostoille ei ole kunnassa löytynyt funktiota ja jatkossa tarkoituksena onkin, että niille hallintojohtosäännössä annetut tehtävät siirrettäisiin suoraan kunnanhallitukselle. ”Nyt ongelmana on ollut esimerkiksi se, ettei sosiaali- ja terveyspalvelujaostolla ole hallintojohtosäännön mukaan päätösvaltaa missään asiassa”, kunnanjohtaja Muukkonen kertoo kunnanhallituksen kokouksen tuntoja.

Kyyjärven tavoitteena on ollut jo pitkään ohentaa hallintoa sekä luottamushenkilöiden että viranhaltijoiden osalta. Jo nykyisellään kunta ostaa huomattavan määrän viranhaltijatehtävistä ulkopuolelta ja esimerkiksi yhdyskuntapalvelujen kehitystä on tarkoitus tulevaisuudessa jatkaa. Luottamushenkilöorganisaatiota on sen sijaan karsittu siten, että kunnanvaltuuston, kunnanhallituksen sekä lakisääteisten tarkastuslautakunnan ja keskusvaalilautakunnan lisäksi kunnassa on vain sivistyslautakunta.

Ohenevan hallinnon sijaan on kehitetty eräänlaista perinteisen kunnallishallinnon ja pormestarimallin välimuotoa – Kyyjärven ministerimallia. Jokaisella kunnanhallituksen jäsenellä on oma vastuualue, josta ”ministeri” antaa selvityksensä jokaisessa kunnanhallituksen kokouksessa. Mallia täydennetään tarvittaessa työryhmillä, ministerivaliokunnilla, joita tähän mennessä on perustettu kaksi: talousarviotyöryhmä ja leirintäaluetyöryhmä. ”Tulevaisuudessa tätäkin puolta ministerimallissa voidaan kehittää. Jo nyt on käynyt selväksi, että ministerimallista on paljon hyötyä, kun kunnanhallituksen jäseniä voidaan vastuuttaa ihan eri tavalla miettimään uusia ratkaisuja omalla sektorillaan”, kunnanjohtaja tuo esiin.

Sosiaali- ja terveyspalvelujaoston ja lupajaoston lakkauttamisesta päättää kunnanvaltuusto todennäköisesti syksyllä käsiteltäessä kunnan johtosääntöjen päivityksiä.

Lisätietoja: Matti Muukkonen, matti.muukkonen@kyyjarvi.fi, 050-3522394