Kyyjärven verkkolehti | toukokuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kyyjärven työllisyystoimenpiteet puremassa

27.5.2009 Matti Muukkonen

"Kunnassa nyt tekemisen meininki työllisyysasioissa"

Kyyjärven työllisyystoimenpiteet ovat puremassa todenteolla. Kevään aikana kunnassa on aloitettu merkittäviä työllisyys- ja elinkeinopoliittisia hankkeita, joiden vaikutukset alkavat näkyä jo lähiviikkoina. Ensimmäisenä uhrina on pitkäaikaistyöttömyys, kun toukokuussa perustettu Nopolan Kylätalkkarit osuuskunta aloittaa sihinänsä. Osuuskunnan palvelukseen ollaan jo heti kesäkuun alusta palkkaamassa kahdeksan henkilöä, jonka lisäksi syksyllä verokorttinsa osuuskunnan kirjanpitäjälle saavat toimittaa seuraavat viisi. Kesän aikana tarkoituksena on käynnistää myös nuorten työpaja, jonka puitteissa on tarkoitus turvata tulevaisuutta jopa kymmenelle. Yhteensä osuuskunnan kautta voidaan tänä vuonna työllistää jopa lähes 30 ihmistä. Huhtikuun lopussa Kyyjärvellä työttömänä tai henkilökohtaisesti lomautettuna oli 99 henkilöä, työttömyysprosentin ollessa 14,8. 30 henkilön vaikutus työttömyysasteeseen kunnassa on reilut neljä prosenttiyksikköä.

Nopolan Kylätalkkarit osuuskunta on Suomessa ainutlaatuinen kokonaisuus. Koskaan aiemmin ei ole yhdistetty kylätalkkaritoimintaa, työosuuskuntaa ja sosiaalista yritystä. ”Osuuskunta on toimintamuotona äärimmäisen hyvä, sillä sen puitteissa myös jo eläkkeelle jäänet henkilöt voivat työllistyä uudelleen lisäansioiden vaikuttamatta eläkkeeseen”, kunnanjohtaja Matti Muukkonen toteaa. Hänen mukaansa Kyyjärvellä on tehtävä toimenpiteitä työttömyyden vähentämisen osalta työllisyysasteen korottamiseksi, sillä kunnan kansantalous ei kestä nykyistä jo alle 60 prosenttiin valahtanutta työllisyysastetta.

”Meidän perusideamme on simppeli: pestään toistemme paitoja!”, Muukkonen toteaa. Hänen mukaansa Kyyjärven toimilla pyritään nopeuttamaan rahan kiertoa paikkakunnalla, jonka avulla hyvinvointia voidaan lisätä. Kunnanjohtajan tavoitteena on saavuttaa rakenteellinen nollatyöttömyys seuraavan kahden vuoden aikana. Tätä varten Kyyjärvellä on kevään aikana haastateltu työvoimareserviä ja kyselty heidän kiinnostuksen kohteiden perään. Seuraavassa vaiheessa ihmisille laaditaan henkilökohtaiset toimenpidesuunnitelmat siitä ryhdytäänkö ideoiden pohjalta tukemaan uutta yritystoimintaa vai etsitäänkö kullekin sopiva uudelleen koulutusmahdollisuus taikka työpaikka toisen idean toteuttajana. ”Kyllä meillä on nyt täällä kunnassa tekemisen meininki tällä sektorilla”, kunnanjohtaja kertoo.

Kunnanjohtaja Muukkosen lisäksi kunnantoimiston työllisyys- ja elinkeinosektori on kevään aikana vahvistunut Kylätalkkari osuuskunnan toiminnanvetäjäksi valitulla Janne Pulkkisella (janne.pulkkinen@kyyjarvi.fi, 044-4597077) ja työvoimareservin haastatteluista vastaavalla kehittämistoimisto Kanavarannan palveluksesta kuntaan siirtyneellä projektipäällikkö Eero Mutasella (eero.mutanen@kyyjarvi.fi, 050-3036452). Mutaselle on mahdollisuus edelleen ilmoittautua haastatteluihin, jotka jatkuvat kesäkuussa, kun taas Pulkkiselta on mahdollisuus kysellä kylätalkkareiden palveluista sekä tarjota omaa osaamistaan osuuskunnan käyttöön.

Lisätietoja: Matti Muukkonen, matti.muukkonen@kyyjarvi.fi, 050-3522394.