Kyyjärven verkkolehti | elokuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kunnallista järjestyksenvalvojaa koskeva malli alkaa hahmottua

19.8.2009 Matti Muukkonen

Malli yritetään saada valmiiksi ennen yksityisen turvallisuusalan lainsäädäntöuudistuksen eduskuntakäsittelyä

Kyyjärvellä ideoitua kunnallista järjestyksenvalvojaa eli sheriffiä koskeva malli on kesän aikana alkanut hahmottua. Kunnanjohtaja Matti Muukkosen mukaan lainsäädännöllisiä esteitä on selvitelty yhdessä Joensuun yliopiston oikeustieteiden laitoksen kanssa. Tässä yhteydessä on tullut esiin muun muassa nykyisten järjestyksenvalvoja ja vartija-instituutioiden kankeus tietyissä tilanteissa, joihin kunnallista järjestyksenvalvojaa on suunniteltu. Tavoitteena on kuitenkin, että syksyn aikana mallia saataisiin siinä määrin eteenpäin, että sitä voitaisiin esitellä sisäasiainministeri Anne Holmlundille.

Muukkosen mukaan viimeisimpänä ajatuksena on ollut kunnallisen järjestyksenvalvojan tehtävien yhdistäminen paikallisen vartiointitoiminnan kanssa. ”Meillä ei täällä Kyyjärvellä ole tällä hetkellä palvelutuottajaa, joten emme myöskään alkaisi kilpailla olemassa olevan yritystoiminnan kanssa”, Muukkonen kertoo. Hänen mukaansa yhtenä ajatuksena on ollut myös kunnan teknisen päivystyksen yhdistäminen järjestyksenvalvojan tehtäviin tulevaisuudessa. ”Malleja on ollut tähän mennessä keskustelussa muutamia ja nyt niistä pitäisi haravoida synergisesti paras”, Muukkonen toteaa.

Kyyjärven sheriffi-hanke on saanut kesän aikana huomattavassa määrin julkisuutta. Mallia kohtaan on osoitettu kiinnostusta niin muilta paikkakunnilta kuin poliisihallinnosta. Kesällä poliisiylijohtaja Mikko Paatero suhtautui positiivisesti yksityisten lisääntyvään vastuunottoon yleisestä turvallisuudesta. ”Myös poliisiammattikorkeakoulun rehtori suhtautui yksityisestä turvallisuusalasta käytävään keskusteluun ja uusiin avauksiin mielenkiinnolla”, Muukkonen kertaa kesän media-antia aiheesta. ”Mielenkiintoinen oli myös europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen Norppasheriffi-sovellus, joka konkretisoi mistä tässä hankkeessa oikeastaan on kysymys eli yhteisön itsevalvonnasta”.

Lisätietoja: Matti Muukkonen, matti.muukkonen@kyyjarvi.fi, 050-3522394.