Kyyjärven verkkolehti | elokuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Vaalirahoitus haisee ja valtionvelka paisuu

3.8.2009 Kansanedustaja Toimi Kankaanniemi

Pitkään jatkunut puolue- ja vaalirahoitussotku on hämmentänyt monella tavalla.

Monet suurten puolueiden johtavat poliitikot ”unohtivat” ilmoittaa vaaliavustuksistaan lain edellyttämällä tavalla. Selkä seinää vasten moni joutui tunnustamaan, että epämääräisiltä tahoilta on rahaa saatu jopa merkittäviä summia. Tavallinen kansalainen ei usko, että liikemiehet jakaisivat rahojaan odottamatta vastapalveluita. Raaka markkinatalous, johon olemme valitettavasti siirtyneet, jyllää myös ehdokkaiden liepeillä. Se on demokratian uhka.

Etujärjestöt kuten SAK, MTK ja EK, jotka ajavat laajan jäsenkuntansa etuja, ovat aina tukeneet puolueita ja ehdokkaita. Se on ymmärrettävää ja jopa hyväksyttävää, joskin senkin tulisi olla julkista ja tasapuolista. Mutta kun muutama omia valtavia kauppakeskus- ja yrityshankkeitaan ajava suurliikemies jakaa mittavia summia rahaa johtaville poliitikoille, on aivan selvää, että hälytyskellojen pitää soida. Kysymys on yksityisestä edusta, jota poliitikko ei saa koskaan asettaa yleisen edun edelle. Tämän takia on välttämätöntä, että myös kolme suurinta puoluetta julkistavat rahalähteensä. Lisäksi pitää tehdä puolueeton selvitys mm. eläkerahojemme käytöstä. Sisäinen selvitys ei ole luotettava. Kysymys on luottamuksesta, joka on poliittisen järjestelmämme perusta. 

Vaalirahasotkujen aiheuttama luottamuspula osui erittäin huolestuttavaan ajankohtaan. Koko Suomi elää syvässä lamassa, josta ulospääsy edellyttää sekä puolueiden keskinäistä luottamusta että kansalaisten luottamusta poliitikkoihin. Kun luottamus on heikko, päätösten hyväksyttävyys kärsii. 

Suomen valtio velkaantuu tänä vuonna lähes 10 mrd euroa ja ensi vuonna peräti 13 mrd euroa. Seuraavat vuodet velkaantuminen yhä jatkuu raskaana. Hallitus ei kuitenkaan halua puuttua tähän kehitykseen. Seuraaville hallituksille ja sukupolville siirretään suuri taakka. Se ei ole vastuullista.

Vanhasen hallituksen tulisi tunnustaa tosiasiat ja avata vielä tämän vuoden talousarvio ja etsiä sieltä säästöjä niistä kohteista, joilla ei ole työllisyyteen ja ihmisten perusturvaan vaikutusta. Tällaisia kohteita löytyy, jos tahtoa on. Toiseksi hallituksen tulee kiristää niiden rikkaiden ja suurituloisten verotusta, joille se on jakanut viime vuosina runsaat verokevennykset. Näin saadaan varoja, joilla voidaan tehostaa työllisyyspolitiikkaa ja hidastaa velkaantumista. Valitettavasti hallituksessa ideologiset syyt estävät tekemästä järkevää, vastuullista ja oikeudenmukaista politiikkaa.

Kohtuuttominta on se, että valtio siirtää veronkiristysvastuun kunnille. Niiden on lain mukaan pidettävä taloutensa tasapainossa. Kun menot laman myötä kasvavat ja verotulot alenevat, kuntien on pakko kiristää sekä tulo- että kiinteistöveroa. Ne kohdistuvat raskaimmin pieni- ja keskituloisille. Kiinteistövero on erityisesti asumiseen perustuva varallisuusvero. Se ei ota huomioon maksukykyä eikä velkoja. Se on monille kohtuuton. Edellinen hallitus poisti kokonaan rikkaiden varallisuusveron ja nykyinen hallitus kiristää pienituloistenkin varallisuusveroa ajamalla kuntien kiinteistöveron korotuksia. Se on väärin.

Syksystä tulee eduskunnassa mielenkiintoinen. Talouspolitiikka nousee keskiöön. Laman seuraukset uhkaavat kaatua raskaimmin pieni- ja keskituloisten kannettaviksi. Työttömyys esimerkiksi Keski-Suomessa on nopeassa kasvussa. Kuitenkin maakuntamme uhkaa jäädä ilman valtion työllisyyspanostuksia. Vaikka maakunnastamme on kaksi ministeriä, emme näytä pärjäävän pääkaupunkiseudulle, jonne keskitetään sekä väestö, toiminnat että julkiset panostukset. On taistelun paikka oman maakuntamme puolesta.

Toivotan jokaiselle Nopola News’n lukijalle hyvää loppukesää ja menestystä syksyyn!
 
Toimi Kankaanniemi
Kansanedustaja, kd
Uurainen