Kyyjärven verkkolehti | syyskuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Hallitus tarjoilee kunnille kylmää kyytiä

1.9.2009 Kansanedustaja Susanna Huovinen

Valtiovarainministeri Katainen esitteli ministeriönsä budjettiehdotuksen mainoslauseella: ”Kaveria ei jätetä”.

Kataisen esitystä ja nyt koko hallituksen budjettiriihen tuloksia arvioitaessa voidaan todeta, että kuntakaveri ainakin jätetään. Kuntapalvelut saavat murusia, kun erilaisten verojen keventämiseen riittää rahaa satoja miljoonia euroja.
 
Monet meistä muistavat viime eduskuntavaalien alla käydyt keskustelut hyvinvointipalvelujen kehittämisestä. Varsinkin vanhustenhoito oli paljon esillä, sillä haasteita riittää ja ammattitaitoisesta henkilökunnasta on jo nyt monilla paikkakunnilla pula. Hallituksen olisikin pitänyt budjettiriihessään päättää kuntapalveluiden pelastusohjelmasta. Työttömyyden kasvu näkyy kunnissa palvelujen tarpeen kasvuna ja jollei tähän kyetä vastaamaan, maksetaan lamalaskua pitkään ja kalliisti. Valitettavasti hallitus ei vastannut kuntien huutoon.
 
Tukalassa taloustilanteessa porvarihallitus ei ole tinkinyt heille ideologisesti tärkeimmästä: erilaisia veroja ja maksuja on helpotettu ja poistettu vauhdikkaasti. Näin kasautuvia veromenetyksiä hallitus kuroo umpeen kovalla velanotolla. Tämä puolestaan vähentää valtion kykyä auttaa kansalaisia ja kuntia. Hallituksen on aivan turha väittää, että heikentynyt kansainvälinen taloustilanne on syynä kaikkiin ongelmiin. Toki sillä on vaikutusta, mutta jo taantuman ollessa päällä, hallitus hupuloi tärkeitä elvytyseuroja hyvätuloisten aseman parantamiseen.
 
On tietysti totta, että monet haluavatkin verotuksen kevenevän. Usein samat ihmiset toivovat kuitenkin pienempiä päiväkoti- ja kouluryhmiä, parempia terveyspalveluja ja arvokasta vanhuutta. Jotenkin rahat on kerättävä ja tähän asti progressiivista tuloverotusta on pidetty hyvänä keinona; mitä enemmän tienaa, sitä enemmän maksaa veroja. Nyt korotetaan kaikkien samansuuruisia veroja.
 
Viimeksi budjettiriihessään porvarihallitus toteutti veroratkaisuja, joilla painopistettä siirretään pois tulosidonnaisuudesta. Kunnallisvero - jota monet kunnat nyt joutuvat pakon edessä nostamaan - on lähtökohtaisesti tasavero. Tuloista riippumattomia ovat myös arvonlisävero ja energiaverot. Näitä hallitus on nostanut tai nostaa.
 
Kyse on oikeudenmukaisuudesta. Onko yhteiskunta yhtä vahva kuin heikoin lenkki vai onko vahvuus pieni, mutta rikas väestönosa? Minusta Suomen kokoisella yhteiskunnalla ei ole varaa menettää yhtään kansalaista. Kaikkien lahjakkuus on saatava käyttöön. Siksi en kannata hallituksen velanottoa verotuksen keventämiseksi. Enkä jaa näkemystä, jossa kaikki maksavat saman verran veroja - tuloista riippumatta.
 
Meidän demarien talouspolitiikan linja on ollut johdonmukainen. Me olisimme ottaneet taantuman vastaan eri tavoin kuin nykyhallitus. Olisimme käynnistäneet elvytystoimet aikaisemmin ja tehneet satsauksia nimenomaan kuntien palvelutuotantoon ja rakennusinvestointeihin. Porvarihallitus jättää kunnat yksin hyvinvointipalvelujen haasteiden edessä ja vielä sen lisäksi haukkuu kuntia tuhlailusta. Tätäkös sillä ”Kaveria ei jätetä” lausahduksella aikoinaan tarkoitettiin?
 
Susanna Huovinen
Kansanedustaja (sd.)
Jyväskylä