Kyyjärven verkkolehti | lokakuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

" Kyllä näitä tuloksia on ilo katsella " .

26.09.2009 Erkki Sorsamäki

Näin totesi Keski-Suomen ympäristökeskuksen rakennusmestari Jukka Mutila kommentoidessaan Kyyjärven uuden jätevedenpuhdistamon toisen takuuajonäytekerran tuloksia.

Kuvassa Jukka Mutila vasemmalla, Heikki Alaka-Kurikka Fcg-Planeko Oy:stä ja Hannu Kainu rakennustoimikunnasta tutkivat puhdistamon prosessikaaviota.

Jukka Mutila valvoo  jätevesipuhdistamoiden toimintaa Keski-Suomessa ja hän on osallistunut Kyyjärvelle valmistuneen uuden jätevedenpuhdistamon suunnittelupalavereihin ja työmaakokouksiin. "Varsinkin jos verrataan tuloksia vanhan puhdistamon toiminnan aikana muutos on oleellinen". Esimerkitsi kiintoainetta menee nyt vesistöön tulosten perusteella 0,15 kg/d (poistoprosentti 100%) kokonaisfosforia 0,02 kg/d (poistoprosentti 99 %).

Uv-laitteen ja hiekkasuodatuksen jälkeen tulosten mukaan koli 44 bakteeripitoisuus pmy/100 ml on 16. Puhdistamattoman jäteveden bakteeripitoisuus on suuruusluokkaa n. 25 000 - 45 000 pmy/ 100 ml. Nämä bakteerimäärät on ennen mennyt suoraan vesistöön, Kyyjärveen. Ja näinhän  on vieläkin yleinen käytäntö  valtaosassa Suomea.

Kyyjärven jätevedenpuhdistamon jätevesitarkkailu 6.09.2009 (avaa oheinen linkki pdf 57 kt)

Tärkeää on, että ympäristöluvan ehdot täyttyvät. Nämä tulokset eivät ole itsestään selvyys, ja että ne tulevat aina olemaan näin hyviä. Se vaatii hoitohenkilökunnalta täydellistä sitoutumista puhdistamon hoitoon. Lisäopiskelua tarvitaan prosessin, laitteistojen ja automaation hallintaan. Kiinteän laajakaistayhteyden myötä saadaan etäkäyttö toimimaan suunnitellulla tavalla. Sen kokemuksen perusteella minkä olen havainnut on puhdistamon hoito lähtenyt minusta suhteellisen hyvin käyntiin ja tulokoksethan puhuvat puolestaan. Niin kauan kun Kvr- urakoitsija on kumppaneineen  kuvioissa takuuaikana mukana kannattaa hyödyntää kaikki se tieto, mikä heillä pitkään kokemukseen ja ammattitaitoon perustuen on.

Tehtävää muualla kuin jätevedenpuhdistamolla vieläkin on. Jätevesiverkosto tulee saattaa siihen kuntoon, että vuotovesien määrä vähenee oleellisesti verkostossa. Vuotovesien ns. `turhien vesien` määrä on suuruusluokkaa 35 -40 % puhdistamolle tulevasta kaikesta jätevedestä. Jo ensi keväänä tulvan aikana tilanne saattaa olla  vaikea jos mitään ei tehdä.

Vanhan jätevedenpuhdistamon purkutyö ja maisemointi on vielä tehtävä tämän vuoden aikana.