Kyyjärven verkkolehti | lokakuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kaupunkien avaus mahdollistaa paljon uuden ideointia

9.10.2009 Matti Muukkonen

Kunnanjohtajan mukaan poliitikot päättävät osallistumisesta seutukunnan liitoshankkeeseen, mutta näkymiä poisjättäytymiselle ei todellisuudessa ole

Saarijärven ja Viitasaaren kaupunkien avaus yhteistyön tiivistämisestä (Keskisuomalainen 9.10.2009) mahdollistaa Kyyjärven kunnanjohtaja Matti Muukkosen mielestä uudentyyppisen kuntarakenteen pohtimisen. Hänen mukaansa ei ehkä ole realistista odottaa, että kaikki pohjoisen Keski-Suomen kunnat liitoskaavailuihin asti mukaan lähtisivät, mutta eräänlainen monitasoinen yhteistyömalli olisi rakennettavissa. Oman kuntansa osalta hän toteaa voimassa olevan valtuuston yksimielisen päätöksen kannattaa seudullista kuntaliitosratkaisua, joka varmasti olisi myös parempi kuin aiemmin ehdotettu rajaton liitos. ”Päätös kuitenkin kuuluu valtuutetuille, mutta en oikein näe realistista vaihtoehtoa sille, että jättäytyisimme selvityksistä pois”, kunnanjohtaja Muukkonen toteaa.

Hänen mielestään mahdollisissa liitoskeskusteluissa tulisi keskustella mallista, jossa kunnat itse voisivat valita itsenäisyytensä asteen kuitenkin siten, että myös niille kunnille, jotka päättävät lakkauttaa itsensä luotaisiin uudentyyppinen lähidemokratian turvaava malli. ”Usein liitoksiin liittyy suuri pelkotila siihen, että kuntalaisten tai oikeammin vanhoissa luottamustehtävissä toimivien henkilöiden päätäntävalta kutistuu, jolloin lähidemokratia voisi olla vastaus”, Muukkonen korostaa. Hän myös huomauttaa, että mahdollisten liitosten myötä ankkalammikolta päästään päättämään valtameren asioista.

Muukkosen mukaan ensimmäinen askel on sosiaali- ja terveyssektorin mallintaminen tulevan ns. Risikon mallin mukaiseksi koko seudulle. ”Nythän Saarijärven seudulla toimiva SoTe-kuntayhtymä ja perusturvaliikelaitos Saarikkahan ovat tämän mallin mukainen konsepti, josta vain tuleva suurempi väestöpohja puuttuu”, Muukkonen kertoo. Myös sivistystoimen osalta tulisi piakkoin valmistella malli, jossa kaikki koulutuksen sektorit käytäisiin läpi hakien synergiaetuja ja uusia käytänteitä muun muassa opetusjärjestelyiden ja opettajaorganisaation osalta. ”Näitä varten meillä on lähdössä liikkeelle pari seudullista kehittämishankettakin”, Muukkonen tuo esiin. Akuutein tarve yhteistyölle näyttäisi kuitenkin olevan yhdyskuntapalveluissa, joiden henkilöstöä on piakkoin jäämässä runsaasti eläkkeelle. Tässä yhteydessä selvitellään myös muun muassa asuntotoimen uudelleen järjestelyjä. Kyyjärven kunnanjohtajan mukaan kaikkein luonnollisin yhteistyö olisi kuitenkin rakennettavissa elinkeino- ja kehittämissektorille, jota erityisesti yrittäjät ovat toivoneet.

Lisätietoja: Matti Muukkonen, matti.muukkonen@kyyjarvi.fi, 050-3522394.