Kyyjärven verkkolehti | lokakuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kyyjärven hallintojohtosäännön uudistusta valmistellaan

21.10.2009 Matti Muukkonen

Kunnanhallituksen aiemman linjauksen mukaisesti sen tehtäviä siirretään mahdollisuuksien mukaan johtoryhmälle

Kyyjärven kunnassa valmistellaan hallintojohtosäännön uudistusta syksyn ja talven aikana. Tavoitteena on, että uusi hallintojohtosääntö olisi valmis valtuuston hyväksyttäväksi ensi keväänä. Uuteen hallintojohtosääntöön kootaan kaikki erilliset johtosäännöt ja ohjeistukset. Samalla myös hallintojohtosääntöä pyritään kehittämään nykyaikaiseksi ja mahdollisimman hyvin kunnan toimintoja vastaavaksi.

Kunnanjohtaja Matti Muukkosen mukaan hallintojohtosäännön uudistamisessa keskeinen teema on edelleen poliittisen ja operatiivisen hallinnon eriyttäminen. ”Kunnanhallituksen tuoreen valtionvarainministeriölle tekemän ehdotuksen mukaisesti päätösvaltaa operatiivisissa asioissa pyritään siirtämään yhä laajemmassa määrin johtoryhmälle”, kunnanjohtaja Muukkonen kertoo. Hänen mukaansa keskeisenä ideana on, että poliittinen hallinto päättää vain tilauksesta ja operatiivinen hallinto tuottamisesta. ”Valtionvarainministeriölle annetun kuntajohtamista koskevan lausunnon mukaisesti haluamme kehittää järjestelmäämme jopa sellaiseksi, että kunnanhallitusta ei välttämättä edes tarvittaisi, vaan kunnan pitäisi itse saada päättää vastaako tehtävistä poliittinen kunnanhallitus vai operatiivinen johtoryhmä”, Muukkonen referoi taannoista lausuntoa.

Luottamushenkilöpuolelta on tullut myös toiveita siitä, että mahdollisuuksien mukaan päätösvaltaa yksittäisissä operatiivisissa asioissa siirrettäisiin yhä enemmän viranhaltijoille. Tämä lienee se suunta, jolla toimintaa voidaan entisestään tehostaa. Myös ainakin SoTe-jaoston lakkauttamista tarpeettomana tullaan kunnanhallituksen aiemman linjauksen mukaisesti esittämään uuden hallintojohtosäännön yhteydessä. ”Tiukkojen sääntöjen sijaan, pyrimme sisällyttämään omaan norminantoomme yhä enemmän periaatteita esimerkiksi virantäytön ja hankintojen osalta. Niinpä esimerkiksi omat, kansallisia hankintarajoja pienemmät rajat tullaan korvaamaan laadullisilla vaatimuksilla”, Muukkonen kertoo.

Muukkosen mukaan hallintojohtosäännön uudistusta tulee vahvasti ohjaamaan perustuslakiin sisältyvä perusoikeusjärjestelmä ja erityisesti asiakasnäkökulma. ”Valmistelussa pyrimme siihen, että avoimen yhteiskunnan ihanteet ja niitä turvaavat perusoikeudet tulisivat toteutetuiksi paremmin kuin missään muussa kunnassa”, perusoikeustutkijana ja muun muassa kunnallisoikeuden opettajana Itä-Suomen yliopistossa työnsä ohella toimiva Muukkonen kertoo.

Lisätietoja: Matti Muukkonen, 050-3522394, matti.muukkonen@kyyjarvi.fi