Kyyjärven verkkolehti | lokakuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppanit

Katso lisäkuvat   

Kyyjärven Mediamyllärit tuotti ohjelmaa 3 päivää IP- TV:n kautta Helsinkiin AV- messuille

14.10.2009 Suvi Kantonen

Kun Nopola News viisi vuotta sitten aloitti toimintansa tiedonvälittäjänä internetin kautta, niin kukapa olisi uskonut, että tulevaisuudessa lähetettäisiin Kyyjärven tapahtumista liikkuvaa kuvaa ja tapahtumia niin, että mahdollisuudet sen seuraamiseen voidaan tuottaa 380 000 katselijalle.

Mutta nyt se tosiaan on tapahtunut. AV -messuille Helsinkiin lähetettiin Kyyjärveltä ohjelmaa kolme päivää ja todella nopealla aikataululla. Viikko ennen messuja varmistui, että ei mennäkään messuille, vaan kokeillaan , miten ohjelman siirto täältä messuille onnistuisi.

Kokeilu toteutettiin yhteistyössä CSC:n ja Funetin kanssa. Aaro Toppinen totesikin, että vastapelurina Helsingin päässä oli sellaiset yhteistyötahot, ettei vastaavan tason taitajia Suomesta löydy. CSC on Opetusministeriön hallinnoima Tietotekniikan tieteen keskus, joka tarjoaa korkeakouluille, tutkimuslaitoksille ja yrityksille tietoteknistä tukea ja resursseja ja Funet-palvelut on yksi osa-alue sitä.

Lähetystä Kyyjärveltä Helsinkiin ja Helsingistä AV -messuilta Kyyjärvelle voitiin välittää ja seurata IP -TV:n kautta. Tärkeintä on riittävä laajakaistanopeus, IP -TV:ssä löytyy myös televisiokanavat. Tämä oli mielenkiintoinen ja haasteellinen tehtävä. Tekniikkaa on olemassa sisällön tuottajille, mutta sisällön tuottajia ei, sanoi Aaro Toppinen.

Ensimmäisen messupäivän aikana Kyyjärveltä lähetettiin ohjelmaa, johon ennakkoon oli haastateltu ja kuvattu mm. yrittäjiä, koulu- ja sivistystoimen ihmisiä, sekä Karstulan Kunnan toimijoita ja Saarijärveltä Ikisluento. Kaksi seuraavaa messupäivää oltiin kameroiden ja tekniikan kanssa Kauppakeskus Paletissa, josta lähti suoria haastatteluja ja haitarimusiikkia. Haastateltavina kävi päivien aikana yli 20 henkilöä. Mukaan saatiin kiitettävästi tarinaa ja kuvaa yritys- sekä kuntavaikuttajista, ja samalla toki tavallisesta elämästä täällä maaseudulla. Kameroiden takana työskennelleet Irma Mäkelä, Veikko Huumarkangas ja Jarmo Ahonen hoitivat tehtävänsä kuin ammattilaiset konsanaan. Aaro kertoi, että Helsingistä tuli erittäin hyvää palautetta. Nopola News osasto Helsingin AV -messuilla oli aivan luentosalin vieressä. Aina luentojen yhteydessä voitiin osoittaa videokankaalle, miten ohjelman tuottaminen ja tekniikka toimi Kyyjärveltä ja sieltä takaisin.

Kyyjärven Mediamylläreiden käynnistynyt hanke Nopola News - Virtuaalisesti ja livenä sai siis hyvän ja rohkaisevan alun kokeiluille, jotka jatkuvat hankkeen myötä. Aaro Toppinen painotti, että jatkossa on jollain tavoin ansaittava kustannukset tekemiselle. Perinteistä ”Mainos TV:n ” tapaista rahan hankkimista Toppinen ei näe enää realistisena, vaan toimintaa on kehiteltävä yhdessä yrittäjien ja tapahtumien kautta. Ministeriön lupailujen mukaan v.2015 pitäisi maassamme olla 2 km säteellä valokuitu, tai vähintään 100Mbps laajakaista käytössä. Kyyjärven Mediamyllärien tavoitteena on saada toiminta pyörimään jatkossa ilman julkista rahoitusta. Toimintaa on tarkoitus laajentaa myös enemmän koko Seutukunnalle, kunhan ensin saadaan kartoitettua, minkälaisia mahdollisuuksia ohjelman tuottamiselle lähikunnissa on. Ensi viikolla vuorossa on lähetystä netin kautta ainakin Karstulasta ja Kaustiselta. Lentopallo-ottelut ja kunnanvaltuustojen kokoukset Kyyjärveltä tulee tuttuun tapaan jatkossakin ja jotenkin olemme mukana Kauppakeskus Paletin 10-vuotispäivilläkin, vakuuttaa Irma Mäkelä.

Mediamyllärit välittää kiitokset kaikille haastatteluihin ja yleensäkin ohjelman sekä sisällön tuottamiseen osallistuneille.

Suvi Kantonen