Kyyjärven verkkolehti | tammikuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kyyjärvellä valmistellaan kiinteistöselvitystä

23.1.2010 Matti Muukkonen

Kunnanjohtaja pyrkisi energiantuotannossa omavaraisuuteen lähituotantopohjalta seuraavan valtuustokauden loppuun mennessä

Kyyjärven kunnan luottamustoimielimet joutuvat lähiaikoina pohtimaan kunnan kiinteistöjen tulevaisuutta. Virkamieshallinto luovuttanee marraskuusta lähtien valmistellun esityksensä kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston käsiteltäväksi helmikuussa. Tässä yhteydessä toimielimet joutuvat päättämään niin kiinteistöjen hallinnan muodosta kuin niihin tulevaisuudessa osoitettavista resursseista. Alun perin yhdyskuntapalveluiden valmistelussa ollut selvitys on viime vaiheessa siirretty työ- ja elinkeinotoimen vastuulle johtuen asiakokonaisuuden ennakoitua laajemmasta vaikutuksesta.

Kunnanjohtaja Matti Muukkosen mukaan lisätyötä on ilmennyt muun muassa hankintalainsäädännön muutoksista ja EU:n nihkeästä suhtautumisesta liikelaitoksiin. Muukkosen mukaan pienessä kunnassa esimerkiksi liikelaitokset muodostavat kuitenkin niin pienen kokonaisuuden, että niihin liittyvät kysymykset on luontevaa ratkaista osana kiinteistöhallinnan muita kysymyksiä. ”Selvityksen perusproblematiikka on liittynyt henkilöstön eläköitymiseen. Toisaalta jos pystymme hyödyntämään kiinteistöjämme myös muiden yhteiskuntapoliittisten tavoitteiden, kuten työ- ja elinkeinopolitiikan välineenä, on se vain plussaa, joka kannattaa huomioida”, Muukkonen kertoo. Hänen mukaansa kiinteistöhuollosta vastaava henkilöstö on muutaman vuoden sisään eläköitymässä lähes täydellisesti työnjohto mukaan lukien.

Kunnanjohtajan oman näkemyksen mukaan järkevää voisi olla käynnistää keskustelu kunnan kaikkien kiinteistöjen yhtiöittämisestä. Erityisesti tämä koskee liikelaitoksia, mutta mahdollisesti myös kunnan omassa käytössä olevia kiinteistöjä. ”Samalla voisimme aktiivisemmin toteuttaa aikaisempia linjauksia hyödyntää tilaaja-tuottaja-mallia yhä aktiivisemmin. Tästä meillä on jo loistavia kokemuksia esimerkiksi ruokapalvelujen osalta”, Muukkonen kertoo. Hänen mukaansa liikelaitosten yhtiöittäminen näyttäisi välttämättömältä, koska Euroopan unionin komissio on pitänyt liikelaitoksia niin valtion kuin kuntienkin tasolla markkinoita vääristävinä. Sama koskee myös kaikkea sitä kuntien hallintokuntien sisällä tapahtuvaa toimintaa, jolle markkinoilla on olemassa vastike. Näin ollen näyttäisi siltä, ettei tulevaisuudessa kunnissakaan kiinteistöhuoltoa voida harjoittaa perinteisellä mallilla.

Muukkonen haluaa odottaa selvitystyön valmistumista, mutta heittää keskusteluun ajatuksen uuden kiinteistöyhtiön perustamisesta kuntakonserniin, jonka alaisuuteen siirrettäisiin sekä nykyiset kunnan kiinteistöhallintaan ja -huoltoon liittyvät tehtävät että kunnan nykyisin omistamien kiinteistöyhtiöiden omistukset sekä hoidon. Kyyjärven Kiinteistöt oy:n johtoon hän joko nimitäisi asiantuntevan isännöitsijän tai ostaisi palvelun joltain isännöintitoimistolta. Kiinteistöhuollon osalta yhtiö joko ylläpitäisi omaa palvelutarjontaa tai ostaisi sitä olemassa olevilta kiinteistöhuoltoyhtiöiltä. ”Uusia markkinoita ja työpaikkoja olisi luotavissa myös tällä tavalla. Toiveissa on, että kilpailua syntyisi, jolloin edunsaajina olisivat veronmaksajat”, Muukkonen kertoo.

Kiinteistöihin liittyvänä osa-alueena kunnanjohtaja Muukkonen mainitsee tarpeen kehittää omaa energiantuotantoa paikallisin voimin. ”Olemme jo pitkään puhuneet mahdollisuudesta lämmön ja sähkön yhteistuotantoon puhtaalta lähituotantopohjalta, jonka toteuttamiseen kyyjärveläisiltä yrittäjiltä löytyy osaamista”, Muukkonen kertoo. Hänen mukaansa tavoitteena pitäisi olla luopuminen ulkopuolisesta energiasta vuoden 2016 loppuun mennessä. ”Sähköstä aiheutuu ikäviä yllätyksiä. Esimerkiksi Paletissa energiakustannukset kasvoivat viimevuoden aikana lähes 50 %:a, vaikka mitään muutoksia ei tehtykään. Näin ei voida jatkaa, vaan meidän pitäisi ottaa energian hinnan säätely omiin käsiimme, jotta paikallisille yrityksille, kunnalle ja kuntalaisille, voitaisiin tuottaa kilpailukykyä todellisia markkinoita hyödyntäen”, Muukkonen visioi.

Lisätietoja: Matti Muukkonen, matti.muukkonen@kyyjarvi.fi, 050-3522394