Kyyjärven verkkolehti | helmikuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

"Valamon evakkomunkit "-dokumenttihanke.

16.2.2010 Irma Mäkelä /Mediamyllärit

Eila Kosusen artikkeli Heinävesi lehdessä.

Eila Kosusen kirjoittama artikkeli oli Heinävesi lehdessä luettavissa 10.2.2010. Hänen luvallaan artikkeli julkaistaan nyt myös Nopola Newsissä. 

Valamon luostarista Laatokalta siirrettiin Talvisodan jaloista pohjoiseen Keski-Suomeen Kannonkoskelle yli sata munkkia, joista 27 on haudattu nykyisen Kannonkosken seurakunnan hautausmaahan. Paikkakunnalla on vielä elossa n. 80-vuotiaita henkiöitä, jotka muistavat elävästi munkit ja suostuvat kertomaan asiasta. Lisäksi on elossa ortodoksikirkkoon kuuluvia henkilöitä, jotka ovat olleet tekemisissä edesmenneiden munkkiveljien kanssa ja muistavat vanhan Valamon elävästi.

– Aihe on kiinnostava ja vieläkin elävän tuntuinen näiden ihmisten kertoman kautta ja kannattaa ehdottomasti taltioida jälkipolville. Samalla tallennetaan arvokas osa Suomen historiallista ortodoksiperinnettä, kertoo Raimo Salo, yksi dokumentin tekijöistä.

Kuvauksia suoritetaan Keski-Suomessa, Valamon luostarissa Heinävedellä ja eri puolella maata yksityisten ihmisten luona. Hanke on aloitettu jo viime vuoden keväällä. Päätavoitteena on tuottaa aiheesta dokumentti. Kaikki kuvattu raakamateriaali luovutetaan ilman eri veloitusta Valamon luostarin arkistoon tutkimuskäyttöön.

– ”Valamon evakkomunkit”- dokumenttihanke (työnimi) etenee suunnitelman mukaan - kävin 3.2 isä Timo Mäkirinnan kanssa Heinävedellä uudessa Valamossa ja tapasimme arkkimandriitta Sergein. Hän lupasi luostarin täyden tuen hankkeelle ja aloitamme kuvaukset viikolla 15. Saamme luostarin arkistosta mm. ainutlaatuista sota-ajan kuvamateriaalia käyttöömme.

Touko-kesäkuun vaihteessa veljestö vierailee Kannonkoskella. Vierailu kuvataan aina Heinävedeltä alkaen materiaaliksi dokumentteihin. Saimme tiedon, että arkkipiispa Leo on lupautunut projektin suojelijaksi. Ohjelmat suunnitellaan valmistuvaksi syksyllä viimeistään lokakuun loppuun mennessä.