Kyyjärven verkkolehti | helmikuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Saarijärven-Viitasaaren seutukunnan kehittämisseminaari

9.2.2010. Kyyjärven Mediamyllärit ry. / Veikko Huumarkangas / Tiedote

Uusia työpaikkoja Saarijärven-Viitasaaren seutukuntaan

Saarijärven-Viitasaaren seutukuntaan syntyi viime vuonna 143 uutta työpaikkaa ja 14 yritystä julkisten kehittämishankkeiden ja yrityskohtaisten investointitukien avulla. Kehittämishankkeet edesauttoivat 73 työpaikan ja 13 yrityksen perustamisessa. Seutukunnalla on käytössä vuosittain keskimäärin 3 miljoonaa euroa EU-rakennerahastovaroja, joita suunnataan yritysten kilpailukyvyn kehittämiseen ja osaamisen lisäämiseen. Julkisia kehittämishankkeita toteutettiin pääsääntöisesti yrityksissä, jotka toimivat joko hyvinvointi-, rakennus- ja rakennustuote-, teknologiateollisuudessa tai bioenergia-alalla.

Eniten työpaikkoja, 47 kappaletta, tarjosivat seutukunnan viisi uutta sosiaalista yritystä, jotka ovat perustettu Witas Oy:n hallinnoiman Teho2-hankkeen avulla. Hanke on osa välityötyömarkkinoiden kehittämisohjelmaa KEVÄTtä. Viitasaaren työpalvelut Oy, Kyyjärven Mediamyllärit ry, Nopolan Kylätalkkarit Osuuskunta ja Kannonkosken OIVA Oy on rekisteröity työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämään sosiaalisten yritysten rekisteriin. Timex Finland Oy on vasta rekisteröitymässä. Osa sosiaalisten yritysten työntekijöistä on pitkäaikaistyöttömiä tai vajaakuntoisia. Pitkäaikaistyöttömien elämänlaatua on kehitetty myös Saarikan Yhteistyöllä tuloksiin -hankkeella, jonka käytössä on yli puolet, eli noin 500 000 euroa, hyvinvointialan kehittämisvaroista.

Teknologiateollisuuteen syntyi seitsemän uutta alihankkijayritystä, jotka työllistivät 12 osaajaa. Yritykset sijaitsevat Saarijärvellä. ”Paikkakunta on houkutteleva alihankkijoille, koska lähistöllä on asiakkaina bioenergia-alan laitevalmistajia ja Bioenergiakeskus, jonka ympärille voi syntyä jatkossa lisää yrityksiä”, toteaa Esa Tolvanen, joka on Uudistuvat koneet ja laitteet -klusterin pohjoisen Keski-Suomen projektipäällikkö.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Luonnonvarainstituutin yhteydessä toimivan Bioenergiakeskuksen avajaiset ovat 23. helmikuuta. Keskuksen rakentamiskustannukset olivat 2,5 miljoonaa euroa, josta julkisen tuen osuus on 500 000 euroa. Seutukunta on panostanut viime vuosina huomattavasti bioenergia-alaan, josta kertoo muun muassa se, että seudun yritykset saivat viime vuonna yhteensä 938 230 euroa energiatukia. Se on 34 prosenttia koko maakuntaan myönnetystä tukimäärästä. Isoja ilmasto- ja ympäristömyönteisiä investointi- ja selvityshankkeita ovat tehneet etenkin Timber Lämpö Oy ja KS Laatuenergia Oy.

Puu- ja rakennustuoteteollisuuteen syntyi kuusi työpaikkaa ja liiketoiminnan aloitti yksi yritys. Seutukunnalla toimivat yritykset lanseerasivat markkinoille yhteensä 12 uutta tuotetta. ”Olemme onnistuneet parhaiten tuotteiden lanseeraushankkeissa. Yritykset ovat oppineet, että tuotemuotoilulla ja markkinointiviestinnällä voidaan lisätä myyntiä”, iloitsee Markku Rautiainen, joka on rakennustuoteteollisuutta kehittävän hankkeen projektipäällikkö.

 

Saarijärven-Viitasaaren kehittämisseminaarin paneelikeskusteluissa nousi esiin, että kehittämishankkeilta perätään entistä yrityslähtöisempää otetta. Esimerkiksi yritysten edustajista olisi tarpeen muodostaa strategiaryhmä, joka ideoisi ja ohjaisi seutukunnan liiketoimintalähtöisiä kehittämistoimenpiteitä yli toimialarajojen. Teknologiateollisuuteen voisi saada uutta liiketoimintaa esimerkiksi cleantech-alalta, jossa yhdyskuntajätteitä hyödynnetään energianlähteinä. Bioenergia-alalle syntyisi työpaikkoja, jos vahvistettaisiin raaka-aineiden hankintalogistiikkaa ja laitevalmistusta.  Hyvinvointi- ja rakennustuotealalla puolestaan nähtiin liiketoimintamahdollisuuksia palveluliiketoiminnassa, mikä tarkoittaa muun muassa verkostojen ja palveluketjujen kehittämistä.

 

Lisätietoja:

Hilkka Laine, ohjelmapäällikkö

Keski-Suomen liitto

040 595 0014, hilkka.laine@keskisuomi.fi

Esa Tolvanen, Projektipäällikkö
Uudistuvat koneet ja laitteet pohjoinen Keski-Suomi
Saarijärven Seudun Yrityspalvelu OY
000-563411, esa.tolvanen@saarijarvi.fi

Sirkka Paananen, projektipäällikkö
Hoivapooli-hanke
044-343 2324, sirkka.paananen@witas.fi

Tapani Sauranen, projektipäällikkö
Bioenergiakeskus
0400 226 394, tapani.sauranen@jamk.fi

Markku Rautiainen, projektipäällikkö
rakennus- ja sisustustuoteteollisuuden kehittämishanke
040 341 6379, markku.rautiainen@jao.fi

Kari Lintunen, projektipäällikkö
Teho2
Kehittämisyhtiö Witas Oy
044 5776222, kari.lintunen@witas.fi

klustereista lisää www.keskisuomi.fi/ukl , www.keskisuomi.fi/kas, www.keskisuomi.fi/bev