Kyyjärven verkkolehti | helmikuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Koira-asiaa

19.2.2010 Heikki Hänninen/ Katariina Pirttiniemi

koiranäyttely.

Lyhyesti: ostetaan koira ja mennään näyttelyyn.
 
Ja pitemmän kaavan mukaan toimitaan näin:
 
Ensin siis hankitaan pentu, vaikkapa pieni valkoinen japaninpystykorva. Jos ei omalta kylältä löydy, niin etsitään naapuripitäjistä, esim. Alajärveltä. Siellä Hännisen Anna kävi koko kesän katsomassa toukokuun viimeisenä päivänä syntyneitä pentuja ja otti viimein mukaansa pentueen ainoan uroksen ja antoi sille nimeksi Nico.
 
Heti pennun kanssa ei pääse näyttelyyn, vaan se pitää ensin rokottaa. 12 viikon iässä Nicolle haettiin eläinlääkäriltä penikkatautirokotus. Neljän viikon päästä sille otettiin tehoste ja samalla laitettiin rabies-rokotus. Nämä rokotukset ovat voimassa yhden vuoden ikään asti ja silloin pitää sitten hakea uudet rokotukset.
 
Rokotuksien jälkeen Nico ei ollut vielä tarpeeksi vanha päästäkseen koiranäyttelyyn, sillä pentuluokan ikäraja on 7 kuukautta. Näyttelyiän täyttymistä odotellessa voi käydä vaikka pentukoulua. Lähiseudun (Saarijärven kennelkerho, Saarijärven käyttökoirat ja Järviseudun kennelkerho)kennelkerhot järjestävät pentukursseja, tottelevaisuuskoulutusta, agilitykursseja jne. Nico lähti synnyinseudulleen Alajärvelle, missä Järviseudun kennelkerho järjesti syksyllä 2009 pentukurssin. Nicon mukana siellä olivat myös Nicon kaksi siskoa Mitzu ja Sera. Kyyjärveltä Nicon mukana kurssille tuli myös Nicon serkun tytär Naomi.
 
Pentukoulun jälkeenkään ei tarvittava ikä ollut täynnä, mutta leikkimieliseen koirakisaan, match showhun, voi osallistua heti kun rokotukset on kunnossa. Sellaisissa kaikki rodut kilpailevat sekaisin. Kilpailuluokkia on pennuille, isoille koirille, pienille koirille ja monirotuisille koirille. Match showssa koirat kilpailevat ensin pareittain. Parempi saa punaisen nauhan ja vähemmän parempi sinisen. Sitten kaikki punaisen nauhan saaneet kilpailevat uudestaan ja tuomari sijoittaa neljä parasta. Samoin tehdään myös sinisen nauhan saaneille. Nico kävi ensin Äänekosken "mätsärissä" vähän harjoittelemassa, ilman suurempaa menestystä. Mutta sitten Ähtärin mätsärissä Nico sijoittui punaisten kolmanneksi ja kotiin viemisiksi tuli monen näköistä palkintoa.
 
Vihdoin helmikuun alussa Nicolla oli pentuluokan ikä täynnä ja oli aika matkustaa Keuruulle koiranäyttelyyn. Siellä japaninpystykorvien tuomarina oli Anneli Sutela. Urospentuja oli ilmoitettu kaksi. Nico voitti kilpakumppaninsa ja sai kunniapalkintoruusukkeen. Sitten piti odottaa, kun Nicon Sera-sisko kilpaili toisen narttupennun kanssa. Sera jäi toiseksi, mutta voittanut narttupentu sai kunniapalkinnon ja niin Nicon piti kilpailla sen kanssa siitä, kumpi on rodun paras pentu. No Nicollehan se tuomari toi ROP-pentu-ruusukkeen ja sitten Anna sai lähteä arvostelulipukkeen kanssa hakemaan pokaalia näyttelytoimistosta. 
Näyttelyssä Nicon esitti Katariina, sillä Annalle iski ramppikuume. Annan lisäksi Nicoa kannustamassa olivat Eve sekä serkut Kati ja Emmi. Heikki-isä otti valokuvia. Näyttelyyn osallistui myös Nicon Kyyjärvellä asuva vanhapiikatäti-Titina, joka sijoittui avoimessa luokassa kolmanneksi. Eskarikaveri Naomi ei päässyt doping-sääntöjen vuoksi tähän näyttelyyn, sillä Naomille lonkkakuvauksia varten annetussa nukutusaineessa oli 4 viikon karenssi. Nicon Pyry-äiti menestyi hyvin, se oli toiseksi paras narttu sekä rodun paras veteraani. Pyry on jo ehtinyt täyttää veteraaniluokkaan vaadittavat 8 vuotta. 
Tässä vielä Nicon arvostelu: Erinomainen tyyppi. Kookas, toivottavasti ei kasva enää. Aavistuksen pitkä kuono ja silmät voisivat olla enemmän mantelit. Kaunis ylälinja. Hyvä runko, kulmaukset ja luusto. Hyvä häntä. Erinomainen karvapeite. Esiintyy kuin vanha konkari.
PEK 1 KP ROP-pentu