Kyyjärven verkkolehti | maaliskuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn EnglishBlogitVasen valikkoKuulumisetPerheuutiset

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Kehräystaitoa á la Aune ja Tyyne

15.3.10 Perusopetus / E.Pölkki

Ennen hiihtolomaa saimme koululla nauttia vanhan ajan tunnelmasta, kun Aune ja Tyyne rouvat
saapuivat kehräämään lankaa rukkinsa kanssa.

Aunella ja Tyynellä tuntui tietoa kehräämisestä olevan yllin kyllin. Siinä työn touhussa kuulimme, miten lampaalta ensin keritään villa pois vahingoimatta itse lammasta. ”Villa voidaan ennen karstaamista pestä, mutta pesun täytyy olla hellävarainen eikä vesi saa olla liian kuumaa, jotta villa ei huovu. Ennen villojen karstaamista villat nypitään, jotta saadaan villa"tuppoja" auki, minkä jälkeen ne on helpompi karstata. Karstatessa syntyy hahtuva, mitä kutsutaan myös lepereeksi tai leppeeksi”, kertoilivat rouvat. Tätä karstaamista pääsivät myös lapset kokeilemaan ja hyvinhän tuo näytti sujuvan heiltäkin. Hahtuvasta rupesi sitten sitä lankaa rukin avustuksella syntymään.

Jos villaa kehrää hellan tai takan äärellä, niin villa muokkautuu helpommin langaksi, koska lämmössä villassa oleva rasva pehmenee.” Villa, mitä Aune ja Tyyne kehräsivät, oli suomenlampaanvillaa ja tosi pitkäkuituista, joten sitä on helppo kehrätä, koska se ei mene herkästi poikki. Rukin polkeminen näytti kyllä olevan ammattilaisten hommaa, koska se rukin pyörä lähti polkemalla lähes aina väärään suuntaan ei-ammattilaisilta. Tiesitkös muuten, että rukin osia ovat mm. jalka, reisi, lyhty ja ämmä.


 Aunelle (Arja Nurminen) ja Tyynelle (Tuovi Ahola) ISOT kiitokset vierailusta ja kehräämisen oppitunnista.