Kyyjärven verkkolehti | maaliskuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Työ- ja elinkeinopuolen kuulumisia

12.3.2010 Janne Pulkkinen

Ammattitaitoinen työntekijä on monen yrityksen kivijalka.

Viime viikkoina on saatu auki hyviä kontakteja koulutusrintamalla. Kyyjärven sijainnillinen ongelma koulutuskartalla on asia, mikä vaatii ponnisteluja. Työ- ja elinkeinoprojekti on saanutkin nyt hyviä kontakteja juuri tämän ongelman ratkaisuun. Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskus POKE ja heidän laaja koulutustarjontansa on tärkeä apu, mutta lisääkin tarvitaan.

Jyväskylän Aikuisopiston AO:n kanssa on ollut alustavia neuvotteluja täydentävistä koulutuksista, joita voitaisiin tarjota Kyyjärvellä. On tärkeää, että tarjolla oleva koulutuspaletti on riittävän laaja, joka vastaa eri tarpeisiin. Monen toimijan kanssa tehtävä yhteistyö antaa laajan paketin.

Elinkeinopuolen tärkeä tavoite onkin kartoittaa paikallisen yrityskentän tarve ja koota siitä koulutuspaketteja. Jos saamme riittävän isoja ryhmiä on koulutus mahdollista järjestää Kyyjärvellä ja näin ammattitutkintoon johtava koulutus on tarjottavissa paikallisesti. Olemme avanneet keskustelu yhteydet myös Pohjanmaan suuntaan vastaavien palvelujen ja yhteistyön merkeissä. Ensimmäiset oppisopimuskoulutukset käynnistyivätkin vuoden alussa ja maalis- huhtikuussa käynnistyy lisää.

Kunnanvaltuustolle tehdyssä selonteossa joulukuussa linjattiinkin tärkeimmiksi tavoitteiksi kunnan elinvoiman ja palvelujen turvaaminen ja juuri täsmäkoulutukset ja erilaiset tukitoimet yrityksille turvaavat osaavaa henkilökuntaa yrityksille. Lainsäädännön muutokset luovat myös paineita ja tiukentuvat normit ja henkilökohtaiset osaamiskortit ja passit ovat monilla aloilla pakollisia. Turvaamalla laadukkaan koulutustarjonnan Kyyjärvellä voimme auttaa niitä, jotka maksavat veroillaan palvelut.

Pyydämmekin yrittäjiä olemaan aktiivisesti yhteydessä erilaisissa koulutustarpeissa allekirjoittaneeseen ja kun saamme koottua koulutuspaketteja laajemmin voimme järjestää koulutuksia paikallisesti.

Terve ja vireä yrityskenttä takaa toimeentulon koko kunnalle ja siksi tuki yrittäjille tässä on tärkeä. Työ- ja elinkeinoprojektin tehtävä on tarjota työkaluja. 2010 aikana lanseerattava työvoimapankki on yksi tärkeä linkki yrityksille. Se on työkalu, minkä avulla yrittäjän ei tarvitse välttämättä irtisanoa tai lomauttaa työntekijöitä vaikeina aikoina, vaan vuokrata sinne, missä tarvetta tekijöistä on. Näin osaajat pysyvät yrityksessä ja seuraavan nousukauden aikana on osaava henkilökunta toimintavalmiina. Pitkät lomautukset vaikuttavat työtehoon ja osa osaajista karkaa muualle ja kun heitä taas tarvitaan, joudutaan rekrytoimaan uusia tilalle. Tämä on ensiarvoisen tärkeää muuttotappion kääntämiseksi muuttovoitoksi.

Toinen selvityksen alla oleva asia on yksityisen rahoittajan löytäminen uudisasuntojen rakentamiseen. Tarvitsemme myös yksityisen rahan asuntoja kunnallisten rinnalle. Paluumuuttoa jarruttaa vakava asuntopula ja kuntaan muuttoa suunnittelevien yrittäjien saaminen on hieman takellellut juuri asuntopulan vuoksi. Muutama yritys on väläytellyt jo työvoimapulaa, mutta samanaikainen asuntopula ei helpota asiaa. Näin työntekijät on tietyissä tapauksissa rekrytoitava naapurikunnista.

Ongelmat ovat onneksi positiivisia ja yhteishengellä löydämme viisaita ratkaisuja niihin. Mutta jos tämä positiivinen vire jatkuu voimme saada hyviä tuloksia aikaan. Minä henkilökohtaisesti tiimini kanssa uskon, että näillä ja monilla muilla työkaluilla voimme saada positiivisen ilmapiirin aikaiseksi. Sisäinen tahtotilamme on, että Kyyjärvellä on potentiaalia ja mahdollisuuksia.

27.4 onkin Kyyjärven mallit eduskunnassa seminaarissa esillä. Seminaari pohtii uusia käytäntöjä työllistämiseen. Hyvät kokemukset tähän asti ovat rohkaisseet käynnistämään niitä lisää ja tämä on antanut luottamusta toimijoille. Samoin positiivinen palaute muilta toimijoilta kansallisesti antaa sitä sopivaa selkänojaa kun luodaan uutta.

Kyyjärvi on saanut paljon useiden vuosien aikana positiivista palautetta ja toivoisimmekin, että jatkossakin näkyisimme positiivisessa mielessä. Tämä luo imua alueellemme. Monet kunnat painivat isojen ongelmien parissa ja tämä luo negatiivista henkeä, joka ei helpota paikallisten elinkeinoprojektien työtä. Siksi positiivinen palaute mitä saamme on ilahduttavaa. Jatketaan tästä hyvässä hengessä.

Ystävällisin terveisin

Janne Pulkkinen      janne.pulkkinen@kyyjarvi.fi

työ- ja elinkeinoprojektien projektijohtaja