Kyyjärven verkkolehti | toukokuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

MTK siirtää puukaupan uuteen aikakauteen

MTK perustaa sähköisen puumarkkinapaikan. Hanke käynnistetään välittömästi. Sähköinen puumarkkinapaikka parantaa huomattavasti puumarkkinoiden läpinäkyvyyttä ja kilpailua sekä alentaa puun hankinnan kustannuksia, sanoi MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila OP-Pohjola-ryhmän valtakunnallisessa metsäpäivässä Salossa 27.5.2010.


Ruskeaa mäntypistiäistä voi torjua maasta tehtävällä monisärmiövirusruiskutuksellaOta maanäytteet ajoissaEläinlääkintähuolto

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Ruskeaa mäntypistiäistä voi torjua maasta tehtävällä monisärmiövirusruiskutuksella

20.5.2010 Jukka Kainulainen/Kilpinen Petri

Monisärmiövirusta voi levittää maasta käsin reppuruiskulla tai maataloustraktoriruiskulla männiköihin, joissa mäntypistiäiset syövät voimakkaasti neulasia ja aiheuttavat usean vuoden ajalle kasvutappioita.

Monisärmiöviruksen käytölle maasta käsin on saatu Eviralta väliaikainen käyttölupa maahan. Jo viimevuonna ensimmäistä kertaa syödyissä männiköissä on neulasissa hyvin terve muninta Keski-Suomen alueella ja on odotettavissa toukkien jatkavan syöntiä.

Ruskomäntypistiäisen toukat kuoriutuvat, kun lämpösumma alueella on noin 140 dd:a. Tämä voi kevään etenemisestä riippuen tapahtua suunnilleen aikavälillä toukokuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin.

Jotta ruiskutus olisi tehokas, se on tehtävä 1. tai viimeistään 2. toukkavaiheessa. 1. ja 2. toukkavaiheen toukat ovat hyvin pieniä ja niiden havaitseminen vaatii tarkkuutta.  Lämpimällä säällä 1. toukkavaihe voi kestää vain 3 - 4 päivää, joten otollisin ruiskutusajankohta voi olla hyvinkin lyhyt.

Toukka sairastuu ainoastaan siten, että se saa viruksen ruoansulatuselimistöönsä. Toukan nahan läpi virus ei kulkeudu toukkaan. Ruoansulatuselimistöönsä toukka saa viruksen syödessään neulasta, jonka pinnalla viruksia on. Neulasen pinnalla virus säilyy elävänä muutamia päiviä. Viruksen elinaikaa ja sen todennäköisyyttä tulla elävänä syödyksi voidaan hieman pidentää sekoittamalla ruiskutusliuokseen maitojauhetta, joka vähentää auringon UV-säteilyn vaikutusta virukseen.

Ruiskutus pitää ajoittaa ensimmäisten toukkien kuoriutumiseen aikaan touko-kesäkuun vaihteeseen. On seurattava vaihetta, jolloin toukat ilmestyvät ja syönti alkaa. Silloin neulasistoon tulee saada ylettymään virusvesisumu, joka tahrii toukat ja sairastuttaa ne. Merkkinä kuolemasta toukat jäävät roikkumaan oksistoon.

Torjunta on mahdollinen taimikoissa ja matalissa nuorissa metsissä, joiden latvoihin saa vesisumun nousemaan esimerkiksi maataloustraktoriruiskulla. Torjunta tapahtuu maanomistajan kustantamana ja metsäverotuksessa voi kustannukset vähentää. Metsänhoitoyhdistykseltä voi tiedustella asiaa ja tilata monisärmiövirusta mhy:n kautta tai myös suoraa Verderalta.

Ohessa on Verderan ohje:
MONISÄRMIÖVIRUS
Biologinen, ympäristöystävällinen, helppokäyttöinen
Käyttötarkoitus: Ruskomäntypistiäisen torjunta.

Käyttö:
Ruiskuta Monisärmiövirusvalmiste alkukesästä, viimeistään ruskomäntypistiäisen toukkien ollessa I – II toukka-asteella.
Toukkien valtaamat männiköt voidaan käsitellä Monisärmiöviruksella  maasta käsin tehtävin ruiskutuksin.
Yhden hehtaarin alalle riittävä pakkaus sisältää Monisärmiöitä 8 x 10 000 000 000 kpl.
Tuote toimitetaan jauheena, joka sekoitetaan puhtaaseen veteen.
Käytä vettä maasta tehtävässä ruiskutuksessa 200 – 500 l/ha.

Muista käytössä:
Puhdista käytettävien ruiskujen säiliöt hyvin ennen ruiskutusta.
Lisää tuotetta sisältävään muovipulloon puhdasta vettä noin ¾ tilavuudesta ja ravistele voimakkaasti, kunnes jauhe on kokonaan sekoittunut.
Kaada pullon sisältö ruiskutussäiliöön, huuhtele pullo useita kertoja vedellä ja kaada myös huuhteluvesi säiliöön, koska monisärmiöt jäävät helposti pullon pohjalle ja seinämiin.
Sekoita säiliön vesiseosta hyvin ja ruiskuta välittömästi.
Monisärmiövirukset eivät vahingoita muita hyönteisiä, eläimiä, ihmisiä eivätkä kasveja.
Varastointi: Kuivassa ja pimeässä.
Pakkauskoot: 1 ha ja 10 ha. Suuremmille aloille tilauksen mukaan.

Valmistaja ja jälleenmyyjä Verdera Oy, PL 5, 02271 Espoo, puh. 010 217 3700 http://www.verdera.fi , sähköposti:infoverdera@lallemand.com
Hinta- ja toimitusehdot:
 1 ha pakkaus 45 euroa (alv 0 %) postiennakolla (toim.kulut n. 12 euroa)

10 ha pakkaus 430 euroa (alv 0 %) postiennakolla