Kyyjärven verkkolehti | kesäkuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

"Soininvaaran idea kehittelyn arvoinen"

2.6.2010 Matti Muukkonen

Uuden suurkunnan sisällä voisi olla vaikka "Kyyjärven kauppala"

Kyyjärven kunnanjohtaja Matti Muukkonen pitää Lahden suurkuntaselvittäjä Osmo Soininvaaran ajatusta mahdollisuudesta nimetä kuntia nykylainsäädännöstä poikkeavalla tavalla hyvänä. Soininvaaran toiveissa on ollut, että suurkunta olisi voitu historiallisista syistä nimetä Hollolaksi, jonka sisällä olisivat Lahden ja Heinolan kaupungit. "Malli sopisi minusta myös Pohjoiseen Keski-Suomeen, jossa nimiasiaa pohditaan osana yhdistymissopimusta juuri näinä päivinä", Muukkonen toteaa. Hänen mielestään yhteydenotto asian tiimoilta esimerkiksi valtiosihteeri Mika Rossiin (ent. Kyyjärven kunnanjohtaja) ei olisi ajanhukkaa, vaan mahdollistaisi paikallisidentiteetin hyödyntämisen jatkossakin.

"Suurkunnassa, joka tällä hetkellä kulkee työnimellä Järvisaarikoski, voisi siten edelleenkin olla Saarijärven ja Viitasaaren kaupungit tai kaupunkitaajamat, vaikka niillä ei erityistä hallinnollista merkitystä olisikaan", Muukkonen visioi. Myös pienemmille kunnanosille, kuten Kyyjärvelle hän näkisi profiloitumisen paikan: "Meidän taajamahan voisi olla vaikka kauppala", Muukkonen tuo esiin viitaten Paletin ympärille muodostuvaan kauppakeskittymään. Hänen mukaansa suurkunnan eriosien ja taajamien erilaisuus tulee hyödyntää uuden kunnan markkinoinnissa ja identiteetissä.

"Kyllä minä hyötyä näen siinä, että vaikkapa kyyjärveläiset edelleen rintarottingilla tuntevat itsensä kyyjärvisiksi uudessakin kunnassa. Sehän oikeastaan voisi olla avaintekijä, ettei vaadita kulttuuri-identiteetin ja hallintoidentiteetin luonnotonta liittoa", Muukkonen aprikoi. Hänen mukaansa lainsäädännön muuttaminen nimiasian osalta ei Pohjoisessa Keski-Suomessa ole niin välttämätöntä kuin Lahden seudulla, koska selkeää keskuspitäjää ei selvitysalueella ole. "Yhdistymissopimukseen lakisääteisen nimen rinnallehan saamme toki kirjoittaa ihan mitä haluamme, joten jos tahtoa riittää, niin Soininvaaran ajatus on melko helpostikin toteutettavissa täällä. Toki lain tunnustamana malli toimisi vielä paremmin", Muukkonen päättää.

Lisätietoja: Matti Muukkonen, matti.muukkonen@kyyjarvi.fi, 0503522394