Kyyjärven verkkolehti | kesäkuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kyyjärven palveluprosessiuudistus etenee

3.6.2010 Matti Muukkonen

Työryhmä tuotteistaa kunnan palvelut

Kyyjärven kunnan toimintojen asiakaslähtöinen uudelleen organisointi on edistynyt palvelutuotteiden tunnistamis- ja analysointivaiheeseen. Jo kevään aikana kunnan viranhaltijaesimiehet ovat saaneet henkilöstöltä päiväkuvauksia, joiden pohjalta on pystytty luomaan kuva siitä mitä kunnan henkilöstö ylipäätänsä tekee. Kesän aikana on tarkoitus tunnistaa ja tuotteistaa kunnan tarjoamat palvelut. Tulevaisuudessa kunnanvaltuuston päätöksenteon pohjana tulee olemaan "katalogi", josta valtuutetut voivat valita mitä ja minkälaatuisia tuotteita kuntalaisille verorahoilla ostetaan.

"Uudistuksella pyrimme yhä vahvemmin selkiyttämään poliittisen päätöksenteon ja operatiivisen hallinnon rooleja", kunnanjohtaja Matti Muukkonen kertoo. Hänen mukaansa tuotteiden hahmottamisen jälkeen siirrytään tuotantotapojen pohditaan. "Kun meillä on selvillä mitä tuotteita kunnanvaltuutetut haluavat verorahoilla kuntalaisille ostaa, jää operatiivisen hallinnon työksi sitten toteuttaa tuotteet (palvelut) mahdollisimman laadukkaasti ja kustannustehokkaasti", Muukkonen kertoo.

Palveluprosessianalyysi ja sen seurauksena toteutettava hallintouudistus liittyvät kunnanvaltuuston talousarviolinjauksiin. Prosessi toteutetaan kunnan poliittisen johdon alaisuudessa. Työryhmän puheenjohtajana toimii kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouko Huumarkangas ja varapuheenjohtajana kunnanvaltuuston puheenjohtaja Maija Uusisalo. Toistaiseksi ei ole tehty linjauksia kuinka paljon kunnan menoja tulisi uudistuksella leikata. Kuntajakoselvityksen yhteydessä on kuitenkin havaittu, että seuraavan vaalikauden loppuun mennessä kunnalla olisi itsenäisenä paine nostaa veroprosenttia jopa 6 %-yksiköllä. Kunnanjohtaja Matti Muukkosen mukaan tämä tarkoittaa noin miljoonan euron leikkauksia nykyiseen 8,5 miljoonan euron budjettiin.

"Henkilötyövuosiksi muutettuna se tarkoittaisi noin 1/4-osan henkilöstävähennyksiä kun perusturvaliikelaitos Saarikka otetaan mukaan. Ilman Saarikkaa vuoteen 2015 mennessä kunnasta eläköityy noin 15 ihmistä, joka on vain reilu 10 %:a koko henkilöstöstä. Näillekään ei saisi palkata uusia tilalle, mutta hankala meidän on toimia ilman teknistä johtoa, rakennustarkastusta, palkanlaskentaa, kiinteistöhuollon talonmiespalveluja tai vaikkapa muutaman oppiaineen opetusta", Muukkonen summaa. Hänen mukaansa kunta onkin jo niin pieni, ettei tarpeellista tuottavuuden parantamista ole kertakaikkiaan mahdollista tehdä näin vähäisestä henkilöstöstä, varsinkin kun jaksaminen on jo nykyisellään ongelma. "Jos henkilöstön hyvinvointia ja kuntalaisten ostovoimaa sekä palvelujensaatia ajatellaan, niin todella toivon, että vireillä olevassa kuntajakoselvityksessä saadaa aikaan konkreettisia tuloksia", Muukkonen toteaa.

Lisätietoja: Matti Muukkonen, matti.muukkonen@kyyjarvi.fi, 050-3522394.