Kyyjärven verkkolehti | kesäkuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kyyjärven Muukkonen haluaa kunnastaan hyvinvointiparatiisin

14.6.2010 Matti Muukkonen

"Telepalveluteknologian hyödyntämiselle maailmankartalle!"

Kyyjärven kunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen politiikkaohjelma on ensimmäisen puolen vuoden aikana saanut aikaan huomattavia tuloksia. Kunnan strategista ketteryyttä tavoittelevan ohjelman puitteissa on aktiivisesti tiedotettu hyvien elämäntapojen merkityksestä ja saatu kilotkin karisemaan. Tulevaisuudessa ohjelma tulee toimimaan kunnan viitekokonaisuutena muun muassa ikäihmisten etävalvonnan, terveydenhuollon teknologiaratkaisujen ja henkisen hyvinvoinnin osa-alueilla. Suunnitteilla on esimerkiksi Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen laaja telepalvelutekniikan käyttöönotto lähes kaikilla kunnan toiminnan sektoreilla. Ohjelmaa koordinoi kunnassa luottamushenkilöistö koostuva, ohjelmalle nimitetty ohjausryhmä, jota puheenjohtajaa kunnanhallituksen sosiaali- ja terveysvastaava Tuula Härkönen. Kunnan politiikkaohjelma toimii myös työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman ja Kinnulan kunnan hallinnoiman Pohjoisen Keski-Suomen HYVÄ-hankkeen paikallisryhmänä.

Kunnanjohtaja Matti Muukkosen mukaan ohjausryhmä on jo tähän asti tehnyt oivaa työtä. "Osallistuminen läskillä lukutaitoa haasteeseen toi mukanaan huomattavan pudotuksen punnitukseen osallistuneille. Sen rinnalla muutkin ovat innostuneet hyviin elämäntapoihin, itsekin olen viimeisen pari kuukauden aikana tiputtanut jo 10 kiloa", Muukkonen kertoo. Hänen mukaansa kunnan kaikkien julkisten kasvojen tulisikin "laittaa kroppansa peliin" esimerkin näyttämisellä. "Keskustelu sekä fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin että moraalin merkityksestä on tarpeen ja siksi olenkin haastanut kunnan poliittisen johdon käymään julkista keskustelua yhteisöllisyydestä - siitä, että on oikein pitää kavereista huolta ja kantaa solidaarisesti vastuuta yhteisistä asioista", kunnanjohtaja tuo esiin. Yhteisöllisyyspyrkimyksillä hän myös viittaa vuodentakaiseen koulun maalaustalkoisiin, jolla oppilaiden oppimisympäristöä saatiin elävöitettyä.

"Meidän tavoitteenamme on oltava se, että voimme luoda Kyyjärvestä sellaisen yhteisön ja sellaisen hyvinvointiparatiisin, jossa vallitsee turvallisuus ja jossa jokainen tietää, että heistä pidetään huolta ja autetaan elämässä eteenpäin", Muukkonen toteaa viitaten muun muassa kunnassa käynnistettyyn työ- ja elinkeinoprojektiin, jossa kymmenet työttömät ovat saaneet uuden mahdollisuuden pahimpana lama-aikana. Tulevaisuudelta kunnanjohtaja odottaa kuitenkin vielä paljon enemmän. Kunta ja perusturvaliikelaitos Saarikka on käynnistänyt strategisen yhteistyön telepalveluyritys Emtele oy:n kanssa. Tulevilla ratkaisuilla uskotaan pystyttävän parantamaan erityisesti ikäihmisten sosiaali- ja terveydenhuollon, mutta myös turvallisuuteen ja liikenneturvallisuuteen liittyviä palveluja. "Aiomme olla Suomen johtava telepalveluteknologian hyödyntäjä. Tästä myös ministeriöt ovat olleet kiinnostuneita", Muukkonen selventää. Hänen mukaansa tulevat ratkaisut mahdollistavat esimerkiksi sen, että muualla asuvat lapset, voisivat varmistaa ovatko ikääntyneet vanhemmat muistaneet sulkea vaikkapa kaikki ikkunat ja lieden levyt sekä sulkea ne heidän puolestaan. Myös nuorten liikennekäyttätymiseen olisi mahdollista puuttua perinteisten toteutettavissa olevien sähköisten kunnallispalvelujen rinnalla. "Tottakai haluamme myös edelleen ajaa fyysisen läsnäolon mallilla, kunnallista järjestyksenvalvojaa (ns. sheriffi-mallia), jota ministeriössä edelleen valmistellaan", Muukkonen selvittää.

Kunnanjohtaja Muukkosen visioissa ennalta ehkäisy on merkittävässä roolissa. Luottamushenkilöt tulevatkin hänen mukaansa saamaan käsittelyyn sydän- ja verisuonitauti- sekä suolistosyöpäseulontojen tekemisen riskiryhmille. Myös kaikenikäisille suunnattu toimintapuisto aiotaan kesänaikana pystyttää koulukeskuksen yhteyteen. "Tähänkin meillä on syntymässä paikalliseen suunnitteluun perustuvaa yritystoimintaa"; kunnan elinkeinopolitiikkaa johtava kunnanjohtaja kertoo.

Kokonaisuudessaan kunnanjohtaja haluaakin haastaa edelleen ohjelman ohjausryhmän sekä kaikki muutkin kuntalaiset, luottamushenkilöt ja viranhaltijat ajattelemaan isosti. "Pienenä ja nopeasti muuntautuvana yksikkönä voisimme aidosti olla edellä kankeita kasvukeskuksia - välillä se varmaan olisi myös mukavampaa kuin se, että tyydymme kohtaloomme ja kulkisimme laahaten kehitysjunan kakkosluokan jämäpaikoilla", Muukkonen haastaa.

Lisätietoja: Matti Muukkonen, matti.muukkonen@kyyjarvi.fi, 0503522394