Kyyjärven verkkolehti | heinäkuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Esiintyykö jättiputkea vielä Kyyjärvellä?

Vikuri - vieraslajit kuriin - hankeesta voi saada apua sen hävitykseen.


PARKKOSIA 2008

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Esiintyykö jättiputkea vielä Kyyjärvellä?

23.07.2010 Erkki Sorsamäki

Vikuri - vieraslajit kuriin - hankeesta voi saada apua sen hävitykseen.

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen koordinoima, vieraslajikasvien torjuntaan tähtäävä hanke on aloittanut keväällä. Hanke on nelivuotinen ja Keski-Suomen Ely-keskuksessa hankkeesta vastaa Hanna Linblom johon ongelmatapauksista voi ottaa yhteyttä.

Alla tiedote hankkeesta:

Tiedote

1.7.2010 

Keski-Suomen ELY-keskus

Vikuri – vieraslajit kuriin – hanke on aloittanut torjuntatyöt 

Puutarhoista karanneiden vieraslajien torjuntaan keskittynyt Vikuri - vieraskasvilajit kuriin -hanke on aloittanut torjuntatyöt.

Jättipalsamia, jättiputkea ja lupiinia on niitetty, kaivettu ja kitketty Joutsan, Uuraisten, Petäjäveden ja Multian kunnissa. Hanketoimintaa esitellään Jämsän Äijän markkinoilla perjantaina 2.7. ja Konnevesi-päivillä 10.7. Yleisöltä toivotaan edelleen runsaasti havaintoilmoituksia erityisesti jättiputkesta ja jättipalsamista.

Vieraslajeiksi kutsutaan lajeja, jotka ovat ihmisen toiminnan seurauksena ylittäneet luontaiset leviämisesteensä. Hankkeen kotisivuilta (www.ymparisto.fi/ksu/vikuri) saa torjuntaohjeita ja sivujen kautta voi tehdä myös ilmoituksen tiedossa olevista esiintymistä.

Hanke on alkanut keväällä 2010 ja jatkuu vuoteen 2013 saakka. Koulutuksella ja tiedottamisella annetaan neuvoja ja aktivoidaan omatoimisten hävitystöiden tekemiseen. Kesien 2010–2013 aikana tehty torjuntatyö on tilaajille ilmaista. Kohteiden runsaan määrän vuoksi maanomistajia kannustetaan myös omatoimiseen torjuntatyöhön.

Vikuri-hankkeessa kehitetään vieraslajien torjuntaa Länsi-Suomen ja Keski-Suomen maatalousympäristöissä. Hankkeen päätavoitteena on löytää havaituille vieraslajiesiintymille sopivia hoitotahoja ja antaa näille tahoille tarvittavat tiedot haitallisten kasvien tunnistamisesta ja torjuntatavoista sekä seurantamenettelyistä. Hanketta koordinoi Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Keski-Suomessa hankkeen toteutuksesta vastaa hankesuunnittelija Hanna Lindblom. Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto rahoittaa hanketta.

Lisätietoja: Hanna Lindblom p. 040 152 6874