Kyyjärven verkkolehti | heinäkuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Öljyä siellä, öljyä täällä

2.7.2010 Kansanedustaja Susanna Huovinen

Meksikonlahden öljykatastrofi on valtava. Se on aiheuttanut laajan keskustelun öljyturvallisuudesta ympäri maailmaa.

Helsingin Sanomissa (25.6.) oli kiinnostava artikkeli, jossa Nigerian öljyalueella ihmeteltiin, miksi Meksikonlahdesta nousi niin iso mekkala. Nigeriassa on nimittäin kärsitty valtavasta öljyvuodosta joka vuosi jo lähes 50 vuoden ajan. Tästä harva tietää, sillä valitettavasti köyhän Nigerian asukkaat ja pahoin kärsinyt luonto eivät ylitä uutiskynnystä. 

Meillä suomalaisillakin on öljymme. Se on naapurin öljyä, joka matkustaa tankkereissa pienellä ja valmiiksi saastuneella Itämerellä. Kuljetukset Suomenlahdella ovat olleet valtavassa kasvussa ja kuljetusmäärä voi vuonna 2015 olla jo noin 250 miljoonaa tonnia. Tämän lisäksi laittomia öljypäästöjä on paljon. Tilastojen mukaan niitä on havaittu vuosittain yli 230, mutta todellisuudessa määrä on huomattavasti suurempi. Öljyonnettomuus on Itämeren suurin ympäristöriski.

Eduskunnan ympäristövaliokunta on joutunut toistuvasti muistuttamaan hallitusta Itämeren suojelutyön tärkeydestä. Viimeksi alkukeväästä koko eduskunta yhtyi tähän hallituksen patisteluun. Edellytimme monia toimenpiteitä, mutta ympäristö ei tunnu olevan tämän hallituksen kiireellisyyslistan kärjessä.  

Hiljattain ympäristöministeri Lehtomäki sai raportin suurten öljyonnettomuuksien torjunnasta. Hänen mukaansa meillä on pieneksi maaksi hyvä öljyntorjuntakyky, mutta se ei ole riittävä. Tämän jälkeen olisi tietysti pitänyt kertoa, miten ongelma aiotaan ratkaista ja vastata eduskunnankin edellyttämään lisäresurssien tarpeeseen öljyntorjunnassa. Meksikonlahden tapahtumat osoittavat, että massiivisen öljyonnettomuuden sattuessa kaluston ja muiden resurssien on oltava kunnossa saman tien.

Nigeriassa ihmiset ovat lehtijutun mukaan alistuneita tilanteeseen. Niger-joen suistoon on valunut vuositasolla saman verran öljyä kuin vuonna 1989 Exxon Valdezin turmassa Alaskassa. Siis joka vuosi 40 miljoonaa litraa! Toivottavasti Meksikonlahti pakottaa öljy-yhtiöt oman toimintansa läpivalaisuun kaikkialla - myös Nigeriassa. 

Susanna Huovinen 
Kansanedustaja (sd.)
Ympäristövaliokunnan pj. 
Jyväskylä