Kyyjärven verkkolehti | elokuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Asta myrskyn metsätuhot mittavia

Mäntypistiäsituhojen lisäksi Kyyjärven metsiä koettelevat myös kovien ukkosten aiheuttamat myrskyt. Astan päivän myrsky teki mittavaa jälkeä Kokkolasta Imatralle asti olevalla vyöhykkeellä. Kyyjärvi ei ole pahinta tuhoaluetta.



Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Asta myrskyn metsätuhot mittavia

2.8.2010 Timo Leskinen/Jukka Kainulainen

Mäntypistiäsituhojen lisäksi Kyyjärven metsiä koettelevat myös kovien ukkosten aiheuttamat myrskyt. Astan päivän myrsky teki mittavaa jälkeä Kokkolasta Imatralle asti olevalla vyöhykkeellä. Kyyjärvi ei ole pahinta tuhoaluetta.

Asta myrsky pyyhkäisi kaistaleena Etelä-Karjalan, Etelä-Savon kautta Pohjois-Savon etelä-osiin ja edelleen Keski-Suomen puolelle.  Maakunnissa pahimmat tuhot kohdistuivat ainakin Rautjärven, Ruokolahden, Savonlinnan, Sulkavan, Rantasalmen, Pieksämäen, Suonenjoen, Rautalammin, Viitasaaren, Kannonkosken, Kivijärven, Äänekosken ja Konneveden alueille. Kaatuneen puumäärän arviointi on edelleen käynnissä, mutta myrskyn kaataman puun määrä on joka tapauksessa useita satoja tuhansia kuutiometrejä.

Tukkimetsien ohessa äskettäin harvennushakattuja kasvatusmetsiä on vaurioitunut runsaasti. Kuitupuun mitoissa olevia ensiharvennuskohteita joudutaan nyt hakkaamaan aukoiksi ja uudistamaan uudelleen. Juurineen kaatuneiden puiden lisäksi on huomattava määrä katkenneita runkoja. Taloudelliset menetykset ovat huomattavia.

Metsänomistajien kannattaa nyt tarkistaa mahdolliset myrskyvauriot. Jos tuho on sattunut omassa metsässä, kannattaa olla yhteydessä omaan metsänhoitoyhdistykseen ja käynnistää puiden markkinointi. Tuhoalueen metsänhoitoyhdistyksissä on keskeytetty kesälomia metsänomistajien palvelun turvaamiseksi.

Moni ostaja on jo ilmoittanut, että se asettaa nyt myrskypuut etusijalle ostossa ja korjuussaan. Vaikka myrskypuun määrä voi olla paikallisesti hyvin huomattavakin, on syytä uskoa että myrskypuut saadaan korjattua kohtuullisessa aikataulussa.

Myrskypuulle on tilaa markkinoille

Metsäteollisuuden puuvarannot ovat kohtalaisen alhaiset ja tästä johtuen puun kysyntä on hyvällä tasolla. Kesälomakausi on hiljentänyt tavanomaisen puukaupan, mikä osaltaan antaa tilaa myrskypuulle. Kokonaisuutena on syytä uskoa, että myrskypuut mahtuvat tässä puukauppatilanteessa markkinoille. Hätäisiin puukauppapäätöksiin ei kannata turvautua ja puiden markkinointi kannattaa tehdä huolella. Metsänhoitoyhdistykset palvelevat metsänomistajia puukauppojen suunnittelussa ja toteutuksessa.        

Metsänomistajat edellyttävät teollisuudelta vastuullista toimintaa

Metsänomistajapuolella odotetaan ja edellytetään, että metsäteollisuus toimii asiallisesti ja vastuullisesti tässä poikkeuksellisessa markkinatilanteessa. Samalla luodaan pohjaa hyvälle puukauppailmapiirille myöhempää syksyä ajatellen. Tämä on erittäin tärkeää, sillä selvästi yli puolet metsäteollisuuden kuluvan vuoden puunostotarpeista (yksityismetsät: yli 35 milj. m3) on vielä ostamatta.

Timo Leskinen
johtaja
Metsänomistajien liitto Järvi-Suomi