Kyyjärven verkkolehti | elokuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Kyyjärvi jatkaa selvitystä avaten keskustelun kuntapalvelukeskuksesta

Kunnanhallitus totesi poliittisen ilmapiirin olevan varsinaista liitosta vastaan, jolloin järkevämpi etsiä yhteistyömallia kunnanjohtajan esityksen pohjalta.


Kyyjärvi suhtautumassa positiivisesti yhdistymissopimukseen

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kyyjärvi suhtautumassa positiivisesti yhdistymissopimukseen

11.8.2010

Kunnanhallituksen edellisen kokouksen yksimielisten kantojen pohjalta valmisteltu lausuntoehdotus julki.

Kyyjärven kunnanjohtaja Matti Muukkonen esittää Kyyjärven kunnanhallitukselle positiivisen kannan antamista viiden kunnan kuntajakoselvitykseen. Kunnanjohtajan mukaan kanta on valmisteltu edellisessä kokouksessa kunnanhallituksen antamien yksimielisten ohjeiden pohjalta. ”Lausunnossamme ilmaisemme tyytyväisyytemme siihen, että lähtökohtaisesti kaikki Kyyjärvelle tärkeät asiat on huomioitu yhdistymissopimusluonnoksessa”, Muukkonen kertoo lausuntoehdotuksen sisältöä. Erityisesti hän on iloinen, että neuvotteluissa on pystytty turvaamaan kunnan poliittinen tahtotila 0-9 luokkien opetuksen säilyttämisestä Nopolan koululla sekä lääkäri-, sairaanhoitaja- ja laboratorion näytteiden vastaanotto nykymallin mukaisesti.

Kunnanjohtajan näkemyksen mukaan kuntajakoselvitys on edennyt hyvin ja tuonut äärimmäisen paljon tarpeellista tietoa kunnan taloudellisesta tilanteesta. ”Syksyllä saamme vielä tietoja muun muassa konsernin taloudellisesta tilasta, jolloin kaikkien tytäryhtiöiden talous käydään läpi riskitestien muodossa”, Muukkonen kertoo. Hänen mukaansa kunnan talous voi romahtaa kovinkin nopeasti tulevalla eduskuntavaalikaudella, koska valtionosuuksia tullaan varmasti leikkaamaan olipa hallituspohja mikä tahansa. ”Taloutemme on jo tällä hetkellä liikaa muiden kuntien varassa”, Muukkonen kertoo.

Kyyjärven kunnanhallitus saa lausuntoluonnoksen käsiteltäväkseen maanantai-iltana 16.8. klo 18:30 alkavassa kokouksessa. Varsinainen päätöksenteko jatkoselvitysten pohjalta kuntaliitoksesta on kunnanvaltuustossa 29.11. klo 19 alkaen.

Lisätietoja: Matti Muukkonen, matti.muukkonen@kyyjarvi.fi, 050-3522394.

Kunnanhallituksen kokouksen esittelyteksti:

Kannonkosken, Kivijärven ja Kyyjärven kuntien sekä Saarijärven ja Viitasaaren kaupunkien kuntajaon muuttamiseen tähtävää strategista kuntajakoselvitystä johtava ohjausryhmä pyytää kunnilta 16.8.2010 mennessä lausuntoa yhdistymissopimusluonnoksesta. Tarkoituksena on varata kunnille mahdollisuus vaikuttaa sisältöön siten, ettei marraskuun 29. päivä pidettävissä kunnanvaltuustojen kokouksissa enää ole tarvetta muokata yhdistymissopimuksen sisältöä.

Yhdistymissopimusluonnos ja sen taustamateriaali liitteenä.

Kunnanvaltuuston päätöksenmukaisesti kunnanhallitus koordinoi selvitystä.

Käsitellessään sopimusluonnosta ensimmäisen kerran suhtautui Kyyjärven kunnanhallitus sopimusluonnokseen positiivisesti. Tässä keskustelussa valmistelua ohjeistettiin siten, että lausunnossa tulisi esittää huomioita kansalaisjärjestöjen resurssoinnista, kolmannen sektorin palveluntuotannon säilyttämisestä sekä jätehuollon järjestämisestä nykyisellä tavalla. Tältä pohjalta Kyyjärven kunnanhallituksen kannanottoluonnos yhdistymissopimukseen on seuraavanlainen:

"Kyyjärven kunnanhallitus haluaa lausuntonaan kuntajakoselvityksen ilmaista tyytyväisyytensä siihen, että lähtökohtaisesti kaikki Kyyjärvelle tärkeät asiat on huomioitu yhdistymissopimusluonnoksessa. Olemme jo aiemmin tuoneet esiin halumme turvata perusopetuksen 0-9 luokkien säilymisen nykyisessä kuntakeskuksessamme niin kauan kuin se pedagogisesti on järkevää ja oppilaita riittää. Vastaavasti taas lääkäri-, sairaanhoitaja- ja laboratorion näytteiden vastaanoton osalta ehdotettu malli, joka vastaa nykytilaa on hyvä.

Edelleen olemme olleet ehdottomasti verkostomaisen palvelukuntaratkaisun kannalla, jonka edustajamme ovat ilmaisseet olevan kynnyskysymys liitoksen muodostumiselle. Palvelujen osalta onkin tärkeää, että uutta kuntaa kehitetään edelleen joka puolelta sillä perusteella mikä on millekin toiminnolle järkevin sijoituspiste. Uskomme, että TEKKI-yhtiö ja sen ympärille muodostuva kokonaisuus on hyvä pohja tämän ideologian edistämiselle.

Haluamme kuitenkin edelleen tuoda esiin sen, että mikäli alueellinen vaikuttaminen järjestetään kansalaisjärjestöjen kautta, on niiden resurssoinnin syytä olla kunnossa. Tähän tulee muodostaa erillinen toimintaohjelma heti liitospäätösten varmistuttua. Edelleen toivomme, että yhdistymissopimuksessa ja kunnan toiminnassa huomioidaan uudet palveluntuotantotavat, kuten kolmas sektori, jota esimerkiksi juuri Kyyjärvellä on hyödynnetty. Toivomme, että kuntajakoselvityksen yhteydessä teetettäisiinkin selvitys, jossa arvioitaisiin kolmannen sektorin toimijoiden kykyä osallistua palvelutuotantoon.

Jätehuollon järjestämisen osalta vaadimme, että Kyyjärven jätehuolto järjestetään tulevaisuudessakin nykyisen mallin mukaisesti. Näemme merkittäviä kustannusten kasvuja, mikäli irrottaudumme osaomistamastamme Millespakka oy:stä, jonka lisäksi pelkäämme palvelun heikentyvän.

Kyyjärven kunnanhallitus kannattaa Janne Kinnusen valintaa uuden kunnan johtajaksi.

Kyyjärven kunnanhallitus kannattaa vanhojen kuntien identiteetin huomioimista esimerkiksi nimien (Kyyjärven kauppala) ja vaakunoiden säilyttämisellä uuden kunnan nimen ja vaakunoiden rinnalla markkinoinnillisissa tarkoituksissa.

Kokonaisuudessaan Kyyjärven kunnanhallitus näkee, että nyt käsittelyssä oleva yhdistymissopimusluonnos antaa hyvän ja riittävän pohjan kunnanvaltuustojen päätöksenteolle.”