Kyyjärven verkkolehti | syyskuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Koivukankaan tilalla satatonnari Oili

4.9. Suvi Kantonen

Koivukankaan tilalla tuotetaan laatumaitoa, tilalla myös satatonnariksi noussut Oili

Ritva ja Antti Mäkelä Kyyjärven Saunakylällä ovat hoitaneet karjaa Antin kotitilalla jo vuodesta 1981 lähtien. Ennen tilalle muuttoa molemmat työskentelivät Uudessakaupungissa Saabin tehtaalla, Ritva hitsarina ja Antti työnopettajana. Eipä siinä kauan mietitty, työt autotehtaalla sai jäädä, kun isännänvaihdos tuli ajankohtaiseksi kotitilalla, kertoo Antti. Tilalla on tuotantotilat 20 lehmälle ja nuorta karjaa pidetään 15. Navetta on rakennettu v. 1965, laajennusta tehtiin 1983 ja peruskorjausta 1999.

Palkintoja ropisee.

Tilalla panostetaan tehokkaaseen maidontuotantoon. Karjantarkkailun myötä tilalle on ropissut tasaiseen tahtiin jos minkälaista palkintoa ja kunniakirjaa. Vuonna 2007 juuri Koivukankaan tilalla todettiin olevan Kyyjärven paras karja maidontuotannon osalta ja tälläkin hetkellä sijoitus on kakkonen. Viimeisin palkinnoista on Oili-lehmän saavuttama satatonnari-titteli, joka täyttyi Oilin kohdalla huhtikuussa. Oili on kuulemma kiltti ja sakissa huomaamaton. Muut lehmät kuitenkin kunnioittavat Oilin saavutusta ja Ritvan mielestä marssijärjestys on selvä lypsylle laitumelta tultaessa. Antti ja Ritva seuraavat mielellään lehmien tuotoksen kasvua. Parasta kiitosta työlle on juuri se, kun näkee, että tulosta oman käden tekemänä syntyy. Ei meillä mitään poppakonsteja käytetä. Täysrehua annetaan ja hoidetaan vain jokainen eläin huolella. Talvella lehmät saavat veden 17 asteen lämpöisenä ja kylmää tuorerehuakaan ei lehmille anneta. Ehkäpä siinä on osasyy, että suurempia sairauksia tilan eläimillä ei ole ollut ja soluluvut pysyvät alhaisina. Kesällä lehmät saavat olla laitumella yötä päivää.

Sairaus pysäytti.

Aina ei kaikki mene elämässä helpoimman kautta. Antin äkillinen sairastuminen v. 1995 tuli juuri samaan aikaan, kun ´Suomi liittyi EU:n kiemuroihin. Tuntui, että elämä ja tilanpito loppuu siihen. Antin sydämeen tehtiin viisi ohitusta, mutta niin vain mies kuntoutui sitkeydellä takaisin työelämään. Huumorimiehenä tunnettu Antti kertoi, että kun leikkauksen jälkeen siirrettiin Kuopiosta Jyväskylään, niin sieltä oli päästävä heti kotiin, ympärillä oli kuulemma liian totista porukkaa. Vajaan viikon päästä leikkauksesta mies jo käveli hiljakseen tutulla kotipolulla. Oma poika oli onneksi auttamassa Ritvaa tilan töissä siihen asti, kunnes Antti taas astui remmiin. EU-asetukset ja yleensä liittyminen siihen eivät kummankaan mielestä oikein hyvältä ole tuntuneet. Koivukankaan tilallekin myönnettiin 20 lehmälle lupa. Oikein mittanauhan kanssa käytiin täällä paikat mittaamassa, että tietty parsiluku saatiin. Kukaan ei vaan tiennyt, että lehmät lypsää enemmän kuin kiintiöt oli. Niinpä ensimmäisenä EU-vuotena mekin maksoimme 10000 euroa sakkoa liikaa tuotetusta maidosta.

Lomitus mietityttää.

Pariskunta työskentelee tilalla osallistuen kaikkiin töihin yhdessä. Kuitenkin lomittajan saaminen tilalle on sairastapauksissakin uskomattoman vaikeaa. Ritva joutui jokin aika sitten sairaslomalle käden takia, jolloin lomittaa pyydettäessä todettiin vain, että onhan siellä Antti tilalla hoitamassa eläimet. Nyt Ritva odottaa käsileikkaukseen pääsyä ja miettii saako ketään tälläkään kertaa lomittamaan. Vuosilomia odottelevien lista kun kuulemma on sekin lokakuulle asti. Mutta eipä tässä auta murehtia tulevia etukäteen, naúrahtaa Ritva. Työssä on hyvää se, että saa mennä navetalle omaan tahtiin ja tehdä työt sellaisella vauhdilla kuin milloinkin pystyy. Muutama vuosi kun jaksetaan vielä, niin sitten on aika jäädä eläkkeelle, hän kertoo. Jatkajaa tilalle ei ole kolmen oman lapsen taholta ainakaan näillä näkymin tulossa.