Kyyjärven verkkolehti | syyskuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Viva La Paris!

Rakkauden, patongin sekä erään maailman suosituimman nähtävyyden, Eiffelin, luvattu kaupunki sai nauttia seurastamme reilun viikon ajan kesän helteillä.


Terveisiä Nordkappista

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

Katso lisäkuvat   

Terveisiä Nordkappista

6.9.2010 Olavi Vallivaara

Tämän syksyn ruskaretki 2.-5.9. suuntautui Enontekiön-Altan kautta Nordkappiin ja sieltä takaisin Porsangin-Karasjoen kautta Ivaloon ja takaisin Kyyjärvelle. Sää suosi matkaamme ja kaikki meni hyvin.

Ensimmäinen tutustumiskohde oli Alatornion kirkko, jonka pääoven vierestä löysimme Karstulan edesmenneen papin Veli Eenokki Vuoriston haudan. Hän kaatui talvisodassa 1940. Napapiirillä pysähdyimme Pellossa ja Songamuotkassa Enontekiöllä. Yövyimme Hotelli Hetassa Ounasjärven rannalla. Perjantai-aamulla oli aamuhartaus Enontekiön kirkossa, joka on Veikko Larkaksen suunnittelema niin kuin Kyyjärvenkin kirkko. Enontekiön kirkko valmistui v.1952.

 Sitten ajettiin Norjan puolelle ja ensimmäiseksi tutustuttiin Kautokeinoon ja kirkon meille esitteli suntio Nils Johan Vasara, joka kertoi samalla Kautokeinon historiasta. Ajeltiin Altan kanjonin kautta Finnmarkin pääkaupunkiin Altaan. Kävimme Altan kirkossa, jossa kuulimme paikallisen seurakunnan elämästä ja Altan ja Ruijan historiasta. Matka jatkui monen tunnelin kautta Norjan pohjoisimpaan kuntaan Norkappiin. Pisin tunneli, joka meni vuoren läpi ja meren alitse oli noin 8 km. Mageröyan saarella ajoimme jännittävää serpentiinitietä Norkappiin, Euroopan pohjoisimpaan pisteeseen. Pohjoinen Jäämeri avasi eteemme rannattoman ulapan ja karu luonto vähine kasveineen puhutteli omalla kauneudellaan. Yövyimme maailman pohjoisimmassa kaupungissa Honningsvågissa. Kolmantena päivänä ajelimme tunnelien kautta, joita taisi olla kuusi takaisin ja suuntasimme Porsangin vuonon reunoja Lakselviin ja sieltä edelleen Karasjoelle. Suomen rajan ylitettyä kävimme Inarissa tutustumassa porotilaan ja kuulimme saamelaisten elämästä ennen ja nyt. Meille opetettiin myös saamenkielellä suopunginheittoa. Yöpaikka Ivalossa oli hotelli Ivalo, Ivalonjoen rannalla.

Viimeinen retkipäivä alkoi tutustumisella Saariselän alueeseen ja kävimme paikallisessa kappelissa. Sodankylän kirkossa poikkesimme messuun ja kirkkopihalla Uusisalot tarjosivat meille kirkkokahvit. Rovaniemellä kävimme joulupukkia tervehtimässä ja Kemissä pysähdyimme ruokailemaan seurakunnan leirikeskuksessa ja Kemin pääkirkon esitteli suntio. Viimeinen retkikohde oli Saloisten kirkko. Kirkon esitteli ja iltahartauden piti kyyjärveläissyntyinen Raahen seurakuntapastori Markus Tuukkanen. Kotiin palasimme puolenyön tietämissä vähän väsyneinä, mutta kiitollisina kaikesta näkemästämme ja kokemastamme. Taivaan Isä varjeli meitä retkellä ja antoi piristystä hyvien ystävien seurassa. Kiitokset kaikille retkeläisille mukavasta matkasta ja Irmelille ja Reijolle hyvästä palvelusta. Hyvää syksyä kaikille!