Kyyjärven verkkolehti | joulukuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

Katso lisäkuvat   

Kyyjärven koululaitoksen 125 vuotisjuhla

20.12.2010 Pirkko Kotanen/perusopetus Kuvat: Esa Nieminen

Kirpeässä pakkassäässä vietettiin Kyyjärven koululaitoksen 125 vuotisjuhlaa lauantaina 18.12.2010 Nopolan koulun liikuntasalissa.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Sanna Honkonen toivotti juhlayleisön tervetulleeksi koulun 125 vuotisjuhlaan sekä koulun joulujuhlaan.

Oppilaskunnan edustajat Merja Tuukkanen ja Lauri Karjalainen toivat oppilaskunnan terveiset juhlayleisölle. Oppilaskunnan sanoja lainaten: "Jos meidän pitäisi kertoa, mitä on koulu, me sanoisimme, että se on aikaisia heräämisiä ja päivästä toiseen jatkuvaa opiskelua, tehtäviä, monisteita ja opettajan loppumatonta puhumista. Koulu on jälki-istuntoja, koeviikkoja, pistokkaista, hyvä koenumeroita ja todistuksia. Koulu on pitkiä lomia, klementinejä ja omenanpuolikkaista. Se on nuppineuloja, leimoja, tuoleja, pulpetteja ja ruokajonoja".

Tiia-Maria Uusisalo ja Katri Pölkki juonsivat juhlan. "Nykyajan koulu on hyvin erilaista kuin 1900-luvun alkupuolella. Moni asia on aivan toisin. Seuraavaksi koulun oppilaat esittävät pilke silmäkulmassa näkemyksensä siitä, mitä koulu on ollut ennen. Lisäksi haastattelemme kolmea vierastamme, jotka ovat aikoinaan työskennelleet tai käyneet koulua Kyyjärvellä, kuulemme opetusministeri Henna Virkkusen tervehdyksen ja Liisa lintulahden historiikin, jonka tulee meille esittämään Hannu Kainu".

Ohjelma alkoi 3.-5. luokan musiikkiesityksellä sen jälkeen laulettiin yhteislauluna Pikku Lauri. Haastateltiin Salme Tanskasta, Kalevi Varista ja Aila Paloniemeä siitä millaisista heidän koulunsa on aikanaan ollut. Paljon ei koulumaailma ole opiskelun suhteen muuttunut. Oppiaineet ovat jotakuinkin samoja kuin nykyäänkin. Ennen oli koulussa oltavat omat eväät (maitopullo ja leipää) sekä kouluun kuljettiin jalkaisin. Vasta myöhemmin oli mahdollista kulkea kouluautolla. Liikuntaa ennen harrastettiin enemmän sekä koulun välitunneilla, että vapaa-ajalla.

0.-2. luokan oppilaat esittivät laulun ja näytelmäkerho esitti näytelmän entisajan koulusta.6.lk oppilaat esittivät entisajan liikuntatunnin toimintaa. Yhteislauluna laulettiin Täällä pohjan tähden alla ja kuultiin Hannu Kainun esitys koulun historiikista.

Lyhyesti historiikista: Ensimmäinen kansakoulun Kyyjärvi sai vuonna 1885. Koulu aloitti toimintansa vuokratiloissa Mäntyniemen talossa ja jatkettiin Mattilassa ja Mäkelässä. Kyyjärven koulupiiriin kuuluivat kirkonkylä, Pölkki, Noposenaho, Peuranlinna, Hokkala, Vehkaperä ja Nurmijoki. Kansakouluasetuksen mukaan koulussa opetettiin uskontoa, äidinkieltä, historiaa, luonnontietoa ja laulua.

Oppilaiden saaminen kouluun oli hankalaa, koska monet panivat lapsensa mieluimmin kiertokouluun, joka oli Kyyjärvellä kansakoulun rinnalla ja lopetettiin vasta vuonna 1937. Vuonna 1921 annettiin oppivelvollisuuslaki, joka oli saatettava voimaan 16 vuoden kuluessa. Kumpulan koulu aloitti toimintansa vuonna 1925 Vihtori Kumpulalta vuokratuissa tiloissa. Kumpula saí oman koulurakennuksen vuonna 1931, jolloin Kyyjärvestä tuli itsenäinen kunta.

Pölkin koulu aloitti toimintansa vuonna 1930 Johannes Pölkiltä vuokratuissa tiloissa. Vuonna 1931 aloitti toimintansa Peuranlinnan-Forsbacan- vehkaperän kiertävä koulu. Vuonna 1937 perustettiin Peuranlinnan ja Vehkaperän koulut. Peuranlinnan koulutilat vuokrattiin Antti Mikiseltä ja Vehkaperän Hannu Järviseltä. Oikarin kylän lapset kävivät koulua Kimingin koululla, Hokkalan lapset Möksyn koululla ja Noposenahon lapset Möttösen koululla. Peruskouluun siirryttiin vuonna 1973".

Ohjelma jatkui yhteislaululla Tuikkikaa, oi joulun tähtöset ja opetusministeri henna Virkkunen piti puheen. Puheessaan hän viittasi siihen miten hyvin suomalaiset oppilaat ovat pärjänneet mm. Pisan mittauksissa vuosien varrella. Lukutaitoon Virkkunen kiinnitti erityisesti huomiota, koska nykylasten lukuinto on laskenut huomattavasti. Virkkunen antoikin oppilaille ja heidän vanhemmilleen haasteeksi joululoman aikana lukea vähintään yksi kirja, sarjakuva- tai jokin muu kirja.

Yläkoulun oppilaat esittivät näytelmän nykykoulusta juhla päättyi yhteislauluun Joulupukki sekä joulupukin ja muorin vierailuun.

Kiitokset kaikille yhteistyötahoille juhlan onnistumisesta.