Kyyjärven verkkolehti | joulukuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Metsänomistajien edunvalvonta vahvassa myötätuulessa

13.12.2010 Anne Rauhamäki MTK/JK

Kuluva vuosi on metsänomistajien edunvalvontarintamalla ollut vilkas ja tuloksellinen. Tämä antaa erinomaiset lähtökohdat tuleviin hallitusneuvotteluihin, joihin metsänomistajat valmistautuvat teemalla ”Vihreää kasvua maalta” sanoi MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila Metsänomistajien liitto Järvi-Suomen syyskokouksessa Mikkelissä 13.12.2010.

Suomalaiselle metsäsektorille vuosi 2010 on kokonaisuudessaan ollut pitkästä aikaa positiivinen. Metsäteollisuustuotteiden markkinatilanne on kehittynyt suotuisasti ja puulle on ollut kysyntää. MTK:ssa ja koko metsänomistajaorganisaatiossa on tehty hartiavoimin töitä metsänomistajien edunvalvonnan eteen. Onneksi myös metsäsektorin muut toimijat ovat puhaltaneet kanssamme samaan hiileen, Marttila kiittelee.

Puurakentaminen ottaa vihdoinkin tuulta siipiensä alle. Ympäristöministeriössä päivitetyt rakentamismääräykset tuovat puun samalle viivalle muiden rakennusmateriaalien kanssa, ja parantavat samalla puurakentamisen kilpailukykyä. MTK on yhdessä Metsäteollisuus ry:n kanssa lobannut menestyksellisesti puurakentamisen puolesta sekä kotimaassa että ulkomailla. Puurakentamisen lisäämisellä on metsätalouden kannattavuudenkin kannalta suuri merkitys.

Ilmastotavoitteet ja uusiutuvan energian käyttötavoitteet takaavat, että energiapuun käyttö kasvaa tulevaisuudessa. Helsingin kaupunkikin näyttää vihdoinkin ymmärtävän energiapuuhun liittyvät mahdollisuudet. Uusi pienpuun energiatukijärjestelmä tuo markkinoille lisää sekä kuitupuuta että energiapuuta. Lisäksi uusi järjestelmä on aikaisempaa selkeämpi ja tehokkaampi.

Puukaupan toimivuus ja kotimaisen puun menekki on ollut suurena huolenaiheena. Metsänomistajaorganisaatiossa ei kuitenkaan ole jääty voivottelemaan tilannetta, vaan koko organisaatio on merkittävästi panostanut puumarkkinoiden kehittämiseen. Merkittävin ponnistus on sähköinen puumarkkinapaikka, joka saadaan käyttöön ensi vuonna.

Tuleviin hallitusneuvotteluihin MTK:ssa on valmisteltu yhdeksänkohtainen metsäsektoriin liittyvä hallitusohjelma. Puolueiden kannattaa ottaa ”Vihreää kasvua maalta” -mahdollisuudet tosissaan, kehotti puheenjohtaja Marttila.