Kyyjärven verkkolehti | tammikuu 2011
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Kaikkien kyvyt käyttöön

18.1.2011 Opetusministeri Henna Virkkunen

Viime vuosi toi suomalaiseen politiikan sanastoon ainakin yhden uuden termin: "julkisen talouden kestävyysvaje".

Sillä tarkoitetaan valtion ja kuntien velkaantumista.

Ajat ovat muuttuneet neljän vuoden takaisista eduskuntavaaleista, joissa muistan erityisesti SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoman viljelleen ahkerasti käsitettä "jakovara". Nyt taas puolueita vaaditaan esittämään omat leikkauslistansa.
 
Suomen talouden tilanne onkin hyvin haastava; velkaantuminen on saatava talttumaan samaan aikaan kun työväki eläköityy, julkisten palveluiden tarve kasvaa ja maailmanmarkkinoita jaetaan uudelleen.
 
Kokoomus rakentaa tulevaisuutta ennen kaikkea talouskasvun kautta. Tarvitsemme uutta yrittäjyyttä, tuotteita ja palveluita. Mitä paremmin suomalaiset jaksavat työskennellä, mitä paremmin kuntien palveluita kyetään uudistamaan ja mitä paremmin verotus kannustaa kasvuun ja työllisyyteen, sitä vähemmän joudumme turvautumaan verojen korotuksiin tai leikkauksiin.
 
Pidemmät työurat, fiksusti hoidetut kuntapalvelut ja kannustava verotus ovat kaikki positiivisia keinoja luoda Suomelle uutta menestystarinaa. Tämän maan ihmisissä on uskomaton osaaminen ja potentiaali. Jostakin syystä emme ole saaneet sitä täysin käyttöön.
 
Vaikka osaamista riittää, liian harva uskaltautuu testaamaan ideoitaan käytännössä yritystoiminnan kautta. Jos yrittäjäksi lähdetään, suomalaiset ovat poikkeuksellisen haluttomia laajentamaan ja kasvattamaan yritystään. Ilman yrittäjyyttä meillä ei ole tulevaisuuden työpaikkoja ja hyvinvointia. 
 
Uuden luomisessa tarvitaan kannustavaa verotusta ja rohkaisevaa ilmapiiriä. Näin pienessä kansakunnassa kaikkien kyvyt on saatava käyttöön. Ensimmäisen vieraan työntekijän palkkaamisen tukikokeilu on laajennettava koko maahan. Vammaisten palkkatuki on vakinaistettava. Joustavien työllistämismahdollisuuksien varmistamiseksi mahdollisuutta paikalliseen sopimiseen on lisättävä, kuitenkin niin, että TES säilyy työntekijällä aina subjektiivisena oikeutena.
 
Myös pitkäaikaistyöttömät on saatava uudelleen mukaan työelämään. Tässä meidän on syytä kokeilla Tanskan mallia, jossa sosiaalitoimi ja työvoimaviranomainen työskentelevät yhdessä asiakkaan "reitittämiseksi" työhön. Yhden hyvän mallin tarjoaa työpankki, josta työnantajat voivat hankkia työvoimaa lyhyisiinkin tarpeisiin.
 
Suomalaisten hyvinvoinnin kannalta työ on tärkeää. Paitsi että se tuo toimeentulon itselle ja läheisille, julkisen talouden kannalta yksikin vuosi lisää suomalaisten työuraa merkitsee kahta miljardia euroa. Pelkästään sillä voitaisiin hoitaa jo koko tuo kestävyysvaje.
 
Henna Virkkunen
opetusministeri, kansanedustaja