Kyyjärven verkkolehti | helmikuu 2011
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Verohuojennus on tehokkain keino metsätilakoon kasvattamiseksi

Oletteko valmis tekemään työtä sukupolvenvaihdoksen verohuojennuksen ulottamiseksi myös metsätiloihin? kysyi MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola Metsä puhuu –hankkeen vaalitilaisuudessa puolueiden edustajilta. MTK:n mielestä metsätilan sukupolvenvaihdoksella tulee olla samat veroedut kuin maatilan sukupolvenvaihdoksella.


METSÄTEOLLISUUS ON MERKITTÄVIN TEOLLISUUDENALA VALTAOSASSA SUOMEA Tuhkalla rämeet kasvuunMETSIEN KÄSITTELY NOPEIN TAPA VARMISTAA SÄHKÖNJAKELUAPEFC-metsäsertifiointi sopii suomalaiseen metsätalouteen parhaiten Tietoa uudesta pienpuun energiatuestaELÄINLÄÄKINTÄHUOLTO

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Tietoa uudesta pienpuun energiatuesta

24.1.2011 Marja Hilska-Aaltonen MMM/JK

Eduskunta hyväksyi 10.12.2010 pienpuun energiatukea koskevan lain. Lain nojalla myönnetään jatkossa tukea nuorten metsien hoito- ja ensiharvennuskohteilta korjattavalle, energiakäyttöön luovutettavalle pienpuulle.

Pienpuun energiatukea koskeva laki hyväksytty - lain voimaantulo edellyttää vielä komission hyväksyntää

Tukijärjestelmä tulee ennen voimaansaattamista vielä hyväksyttää Euroopan komissiossa. Tämä käsittely vie aikaa ja siksi arvioidaan, että pienpuun energiatukijärjestelmä voisi tulla voimaan aikaisintaan syksyllä 2011. On myös mahdollista, että komissio edellyttää pienpuun energiatukijärjestelmään joiltakin osin vielä muutoksia ennen kuin se voidaan ottaa käyttöön.

Uusi pienpuun energiatuki korvaa nykyiset energiapuun korjuun ja haketuksen tuet, joita on myönnetty kestävän metsätalouden rahoituslain (kemera) nojalla. Pienpuun energiatuki on siis erotettu metsänhoidollisista tuista erilliseen lakiin. Tätä on pidetty tarkoituksenmukaisena, koska pienpuun energiatuen lähtökohdat ja tavoitteet ovat erilaiset kuin kemeran muilla tuilla. Jatkossa kemeran nojalla myönnettävien tukien tarkoituksena on edistää puuntuotantoa ja turvata metsien biologista monimuotoisuutta, kun taas uuden energiatuen tavoitteena on puun energiakäytön lisääminen. Pienpuun energiatukea koskevan lain ja kestävän metsätalouden rahoituslain (kemera) muutosten on tarkoitus astua voimaan samanaikaisesti.

Pienpuun energiatukea haetaan metsäkeskukselta ja sitä hallinnoiva ministeriö on maa- ja metsätalousministeriö. Valtion talousarviossa on pienpuun energiatuelle oma momenttinsa (30.60.47 Pienpuun energiatuki (siirtomääräraha 2v)). Vuonna 2012 tarvittava määrärahataso olisi arviolta 22 milj. euroa vuodessa. Koska vuonna 2011 pienpuun energiatuen on oletettu olevan voimassa vain osan vuotta, on valtion talousarviossa varattu vuodelle 2011 pienpuun energiatuelle 13,5 milj. euron määräraha. Lisäksi kestävän metsätalouden rahoituslain rahoitusta energiapuun korjuuseen ja haketukseen on käytettävissä puuntuotannon kestävyyden turvaamiseen osoitettua määrärahaa (30.60.44).

Tukea nuorten metsien hoitokohteilta ja ensiharvennuksilta korjattavalle energiapuulle

Pienpuun energiatukea myönnetään nuorten metsien hoito- tai ensiharvennuskohteilta korjattavalle, energiakäyttöön luovutettavalle pienpuulle. Tukea voidaan myöntää myös verhopuuston ja ylispuiden poistokohteilta korjattavalle puulle. Tuensaajan tulee vakuuttaa, että tuettava puuerä luovutetaan energiakäyttöön.

Pienpuun energiatukea saaville kohteille ei aseteta vastaavia kohderajoituksia kuin nykyisillä kemeran energiapuun korjuu- ja haketustuilla on ollut, kuten esimerkiksi jäävän puuston maksimiläpimittaraja 16 cm ja tietyt poistettavan ja jäävän puuston määrät. Pienpuun energiatukijärjestelmässä asetetaan kuitenkin korjatulle energiapuulle hehtaarikohtainen enimmäismäärä (m3/ha), jonka ylittävältä osalta tukea ei makseta. Asetettavan hehtaarikohtaisen enimmäisrajan tavoitteena on ehkäistä vääristymiä kuitupuun markkinoilla ja kohdentaa käytettävissä olevaa tukea kannattavuudeltaan heikoimpiin, pienikokoisen puuston korjuukohteisiin.

Tukitaso 10 €/m3 ja enintään 45 kuutiometrille hehtaaria kohden

Pienpuun energiatuen hehtaarikohtaista enimmäismäärää ja tuen tasoa ei ole kirjattu lakiin, vaan niistä säädetään valtioneuvoston asetuksella. Lakiesityksen perusteluissa esitetään, että tukea maksettaisiin enintään 45 kiintokuutiometrille energiapuuta hehtaaria kohden. Hehtaarikohtainen enimmäismäärä arvioidaan kiinteistökohtaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että mikäli samalta kiinteistöltä korjataan energiapuuta useammaltakin kuviolta, enimmäismäärää ei siis tarvitse arvioida jokaiselta kuviolta erikseen, vaan kiinteistökohtaisesti.

Pienpuun energiatuen tasoksi on esitetty 10€/m3. Toisin kuin nykyiset kemera-tuet, uusi pienpuun energiatuki tulee olemaan veronalaista tuloa. Toisaalta tämä merkitsee, että siihen liittyvät menot ovat verovähennyskelpoisia.

Tuen myöntämisen edellytys on, että energiakäyttöön luovutettavasta pienpuuerästä on olemassa mittaustodistus ja että pienpuuerän määrä on vähintään 40 kiintokuutiometriä. Puuerä voi koostua useammalta kohteelta kerätystä pienpuusta. 

Pienpuun energiatukea saava puuerä täytyy luovuttaa sivulliselle. Tämä tarkoittaa, että omaan käyttöön korjattu energiapuu ei saa tukea. Laissa on määritelty ne tilanteet, joissa luovutusvaatimus ei täyty. Maanomistajan ja puuerän energiakäyttöön ottavan tahon välillä ei saa olla laissa määriteltyä perhe- tai taloudellista sidosta.

Tukea haetaan metsäkeskukselta

Pienpuun energiatukea haetaan metsäkeskukselta sen jälkeen kun energiapuuerä on mitattu. Valtioneuvoston asetuksessa säädetään tarkemmin hakemukseen tarvittavista tiedoista ja liitteistä sekä siitä, missä ajassa energiapuuerän mittaamisen jälkeen tukea olisi haettava. Hakemuksesta tulee käydä ilmi, että tuettava energiapuuerä on korjattu nuoren metsän hoito- tai ensiharvennuskohteelta. Hakemuksessa tulee olla vakuutus pienpuuerän luovuttamisesta energiakäyttöön. Koska tukimäärä on sidottu pinta-alaan, tulee tukihakemuksesta käydä ilmi mm. kiinteistö ja kuvio/t, korjuupinta-ala, korjattu energiapuumäärä ja maanomistaja. Hakemuksesta tulee käydä ilmi mittaustodistuksen keskeiset tiedot kuten että energiapuuerä on mitattu energiapuun mittauksen yleisten ehtojen ja menettelytapojen mukaisesti sekä mittausosapuolet, mittauspaikka ja -aika, mittaustulos, mittaussuure ja -menetelmä.

Pienpuun energiatukea ei myönnetä, jos pienpuuerä on kohteelta, jolta korjatulle puulle on uuden lain voimaantuloa edeltävän viiden vuoden aikana maksettu kemera-lain (1094/1996) perusteella energiapuun korjuu- ja haketustukea.

Pienpuun energiatukea voidaan myöntää vain kerran samalta kuviolta korjatulle puustolle kiertoajan kuluessa.

Tuki laajenee yritysten ja yhteisöjen metsiin

Pienpuun energiatuen saajien piiri laajenee nykyiseen kemeraan verrattuna. Pienpuun energiatukea voidaan maksaa yksityisten maanomistajien, yritysten, kuntien ja seurakuntien mailta korjatulle energiapuulle. Tukea ei myönnetä valtion metsistä korjatulle pienpuulle. Kuntien ja seurakuntien omistamista metsistä korjatun energiapuun tuki voidaan säätää muille tahoille maksettavaa tukea pienemmäksi.

Tuki voidaan myöntää maanomistajalle, yhteisölle tai ammatinharjoittajalle. Tämä tarkoittaa, että jos maanomistajan kanssa niin sovitaan, tuen voi hakea esimerkiksi puunkorjaaja ja -ostaja sekä koneyrittäjä.

Yksityismaille jatkossakin sekä kemeran pinta-ala- että pienpuun energiatukea

Yksityismailla on mahdollista saada samalle kohteelle sekä pienpuun energiatukea että kemera-lain mukaista pinta-alatukea nuoren metsän hoitoon.

Kemerassa nuoren metsän hoitokohteille asetetaan jatkossakin kohdetta koskevia vaatimuksia, kuten esimerkiksi poistettavan ja jäävän puuston määrää koskevat vaatimukset sekä maksimiläpimittaraja jäävälle puustolle. Kuten tähänkin asti, nuoren metsän hoitokohteilla hehtaarituen ehtona on, että jäävän puuston keskiläpimitta on oltava rinnankorkeudelta alle 16 cm.

Jatkossa taimikonhoidon ja nuoren metsän hoidon hehtaarituet ovat samat. Tällä siirretään tuen painopistettä taimikoihin. Tuki ei ole enää myöskään riippuvainen siitä, tekeekö metsänomistaja työn itse vai teettääkö ulkopuolisella. Tämän hetkisten kaavailujen mukaan tukitasot tulevat olemaan I- tukivyöhykkeelle 150 €/ha, II- tukivyöhykkeelle 180 €/ha ja III-tukivyöhykkeelle 210 €/ha. Valtioneuvoston asetuksella säädetään sekä kemeran pinta-alatuen tasosta että edellä mainituista nuoren metsän hoitokohteille asetettavista kohdevaatimuksista.

Kumottavan kemera-lain haketustukeen siirtymäaika

Kumottavan kemera-lain mukaisen haketustuen osalta säädettiin siirtymäaika (kemera-lain 42§).  Haketustukea voidaan myöntää ja maksaa vuoden 2012 loppuun asti sellaisten pienpuuerien hakettamiseen, jotka ovat saaneet nykyisen kemeran mukaista nuoren metsän hoidon tai energiapuun korjuun tukea. Nuoren metsän hoitotuki tai energiapuun korjuun tuki, joka on kohdistunut ko. haketettavaan energiapuuerään, tulee olla haettu metsäkeskukselta vanhan kemera-lain voimassaollessa. Haketustukea koskevan hakemuksen pitää olla saapunut metsäkeskukseen 30.9.2012 mennessä ja tuen myöntämistä koskevan päätöksen ja maksatuksen on tapahduttava viimeistään 31.12.2012.