Kyyjärven verkkolehti | maaliskuu 2011
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Meidän alakoulu, vuoden koulu

13.3.11 Perusopetus/Kaisa Tamminen

Keski-Suomen luokanopettajat ry julkaisi viime torstaina Keski-Suomen vuoden alakoulun. Valituksi tuli Nopolan alakoulu.

Valintaan vaikuttivat monenlaiset asiat. Ehdotuksessa oli tuotu esiin mm. seuraavat seikat:

Koulussa lähdetään innolla mukaan kaikenlaisiin hankkeisiin ja uusiin ideoihin. Urheilutapahtumia ja juhlia järjestetään koko koulun voimin pitkin vuotta. Koulun joulujuhlat ovat upeita spektaakkeleita, joissa on mukana jokainen koulun oppilas jossakin roolissa: näyttelemässä, laulamassa, tanssimassa, valomiehenä, äänimiehenä, lavastajana… Joulujuhlat on kuvattu suorana lähetyksenä netti-tv:hen ja ne ovat näin ollen kaukaisimpienkin sukulaisten nähtävissä.


Jouluaskartelupäivä ja vappurieha ovat myös hyviä esimerkkejä omaleimaisista ja toimivista yhteisistä hankkeista.


Koulussa on todella toimiva kummioppilassysteemi, jossa jo eskarilaiset saavat omat kummioppilaat nelosluokkalaisista. Kummius jatkuu vuosien ajan, kun vanhatkin kummit yläkoulun puolelta ovat välillä samassa
pihapiirissä, pienempien välituntileikittäjinä tai urheilutapahtumissa toimitsijoina. Koulu on mukana myös Friends- ja Kiva Koulu – hankkeissa. Lisäksi koulussa on koulutettuja vertaissovittelijoita eli vanhemmat oppilaat sovittelevat nuorempien riitoja. Vertaissovittelu on todella toimiva menettelytapa!

Oppilaskuntatoiminta on koulussa aktiivista. Oppilaskunta mm.  järjestää erilaisia tempauksia ja huolehtii välituntivälineiden tilaamisesta. Oppilaat ovat myös tehneet itse liikuntavälineitä välituntikäyttöön esim. puujalkoja.


Koulussa on erityisen mahtava yhteishenki henkilökunnan kesken ja opettajanhuoneessa nauru raikuu. Työkaverin kanssa iloitaan ja häntä tuetaan suurissakin suruissa. Tämä positiivinen ilmapiiri välittyy myös oppilaisiin ja ympäröivään yhteisöön.


Pienen kylän hyviä puolia on, että siellä tunnetaan lasten sisarukset, vanhemmat ja isovanhemmatkin, luultavasti vieläpä saman koulun entisinä oppilaina.


Kyyjärvellä toteutuu ”koko kylä kasvattajana” –ajattelu, ja lasten hyvinvoinnista välitetään koulun seinien ulkopuolellakin. Koulu tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten yrittäjien kanssa, sillä jokaisella luokalla on oma kummiyritys. Lisäksi yhteistyötä tehdään muidenkin tahojen, kuten vaikkapa Mediamylläreiden (NopolaNews), lähikirjaston (oma lukudiplomisysteemi), kirkon ja kunnannuorisotoimen kanssa.