Kyyjärven verkkolehti | huhtikuu 2011
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kuitupuun tuonti on kallista ja lyhytnäköistä

6.4.2011 Mikko Tiirola /JK

Suomen metsiin jää hyödyntämätöntä kuitupuuta miljoonia kuutiometrejä vuosittain. Tammikuussa Suomeen kuitenkin tuotiin koivukuitua lähes sama määrä, jonka teollisuus osti tammi-helmikuussa kotimaan yksityismetsistä. Lisäksi tuontipuu on 50 % kalliimpaa. MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirolan mielestä tässä ei ole mitään järkeä.



Puun tuontiin käytetyllä rahalla hankkisi melkoisen määrän ensiharvennuspuuta kotimaasta. Tämä varmistaisi ja parantaisi myös tulevaisuuden hakkuumahdollisuuksia. Kotimaisen kuitupuun tienvarsihinta tammikuussa oli noin 30 euroa kuutiolta, mutta tuontikoivukuitukuutiosta teollisuus maksoi rajalle toimitettuna 45 euroa. 

MTK:n Mikko Tiirolan mielestä tässä ei ole järjen hiventäkään - isänmaallista se ei ainakaan ole. Tämän lisäksi metsäteollisuus vahtii, että yhtään jalostukseen kelpaavaa kalikkaa ei saisi ohjautua polttoon. Tämän ymmärtämiseen ei Tiirolan maalaisjärki riitä. Hän antoikin MTK:n metsävaltuuskunnan kokouksen avauspuheessaan metsäteollisuudelle ilmaisen vinkin: vähentäkää tuontia ja säästäkää selvää rahaa.

Puumarkkinoiden vilkastuttaminen teettää töitä – edellytykset ovat kohdallaan

Kaikkien ennusmerkkien perusteella tästä vuodesta pitäisi tulla puumarkkinoilla vilkas. Viime viikon jälkeen puuta oli kuluvana vuonna kuitenkin ostettu vain noin 2,8 miljoonaa kuutiometriä, joka on viidennes viimevuotta vähemmän. Töitä puukaupan vilkastuttaminen teettääkin niin puun ostaja- kuin myyjäpuolella. Tosin tämän alkuvuoden hiljaisuus oli nähtävissä jo vuoden 2008 heinäkuussa, kun Valtionvarainministeriö ilmoitti määräaikaisista verohuojennuksista puukauppaan.

- Puun ostajien pitäisi huolestua siitä, että metsänomistajien puun myyntiaktiivisuus vuosien alkukuukausina on Metsätutka-kyselymme perusteella jatkuvasti hiipunut jo vuodesta 2001 lähtien, totesi Tiirola.

Alkuvuodesta puukappaa käyvät lähinnä metsäteollisuusyritysten sopimusasiakkaat. Hinnan tarkistusmekanismit ovat johtaneet siihen, että vapailla markkinoilla toimivat metsänomistajat aktivoituvat puukauppaan vasta kesän korvalla. Iso metsäteollisuus on palveluillaan rakentanut puumarkkinoiden vaihtelua jyrkentävän järjestelmän. Systeemi kaipaisi kyllä korjausta – löytyisikö se läpinäkyvistä indekseistä, Tiirola kysyi.

Metsäteollisuuden markkinanäkymä on kaikissa tuoteryhmissä positiivinen ja erityisen hyvältä tilanne näyttää sellu- ja kartonkiteollisuudessa. Metsäteollisuus tekee parhaillaan erinomaista tulosta.

Historiallisen korkea sellun hinta ei kuitenkaan käytännössä mitenkään ole näkynyt kuitupuun hinnassa eikä metsäteollisuuden erinomainen tulos metsänomistajan kukkarossa. Puukauppaa käydään valitettavasti tukkivetoisesti ja siitä kärsii puutuoteteollisuuden kilpailukyky. Tällä hetkellä puusta maksukykyä on parhaiten ennen kaikkea kuiduttavalla teollisuudella.

MTK.n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola 

MTK ry on maanviljelijöiden, metsänomistajien ja maaseutuyrittäjien etujärjestö. MTK:lla on 156 000 jäsentä. Jäsentemme elinkeinot perustuvat uusiutuviin luonnonvaroihin ja niiden kestävään ja taloudelliseen hyödyntämiseen. MTK - Menestystä maalle! www.mtk.fi

Metsänhoitoyhdistys-ketju toimii koko maassa. 105 metsänhoitoyhdistystä ovat metsänomistajien omia yhdistyksiä. Ne huolehtivat noin 80 prosentista kaikesta yksityismetsien metsänhoitotöistä sekä noin 75 prosentista puukaupan suunnittelusta.  www.mhy.fi